Gének - Molekuláris rákjelzőt találtak a kutatók

Szerző: Független Hírügynökség

Az amerikai Országos Rákintézet (NCI) kutatói azt találták, hogy az invazív emlőrákszövetekben más a gének térbeli elhelyezkedése a sejtmagban, mint a normális szöveteknél.

Amerikai tudósok felfedezték, hogy egyes betegségeknél más a gének elhelyezkedése a sejtmagban, és ez alapján meg lehet különböztetni a rosszindulatú szöveteket a normálisaktól.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
Egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

Az amerikai Országos Rákintézet (NCI) kutatói azt találták, hogy az invazív emlőrákszövetekben más a gének térbeli elhelyezkedése a sejtmagban, mint a normális szöveteknél. Sőt, egyetlen génnek, a HESS jelűnek az elhelyezkedéséből "közel 100 százalékos pontossággal" lehet azonosítani az emlőrákszövetet.

A felfedezés új diagnosztikai módszer előtt nyitja meg az utat, bár a felfedezők szerint még szélesebb körű kutatásra van szükség.

A tanulmány készítői 11 normál emberi emlőszövetmintát és 14 invazív emlőrákszöveti mintát elemeztek, ezekben összesen 20 gént vizsgáltak.

A kutatók remélik, hogy ha megállapításukat nagyobb számú szövetmintán végzendő vizsgálatok is igazolják, akkor hasznos molekuláris rákjelzőt találtak.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

A jövőben - ha a mammográfiai vizsgálat rákra utaló eredményt ad - elsőként a sejtmagbeli génelhelyezkedést kellene megnézni. Az eredmény nem függ szubjektív kritériumoktól vagy a vizsgálatot végző személy jártasságától.

Az új diagnosztikai eljárás nemcsak emlőrák esetén használható, hanem minden olyan ráknál, amelynél specifikus térbeli génelhelyezkedés azonosítható. A felfedezésről a Journal of Cell Biology című tudományos folyóirat hétfői számában jelent meg tanulmány.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kábító fájdalomcsillapító...

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

Tumormarkerek vizsgálata a...

Bizonyos daganatok jelenlétére nem utalnak tünetek, a legtöbb elváltozás korai stádiumában nem hívja fel magára a figyelmet. A szűrő vizsgálatok...

Rákjelzők, vagyis a tumormarkerek

A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Ezek az anyagok vagy magukból a tumorsejtekből...

Vérvételből rákvizsgálat? - Az...

Létezik-e valóban olyan vérvizsgálat, amelyből a vastag- és végbél tumorát megállapíthatják, tükrözéses és tapintásos vizsgálat nélkül?...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.