Gének - Molekuláris rákjelzőt találtak a kutatók

Független Hírügynökség
megjelent:

Az amerikai Országos Rákintézet (NCI) kutatói azt találták, hogy az invazív emlőrákszövetekben más a gének térbeli elhelyezkedése a sejtmagban, mint a normális szöveteknél.

Amerikai tudósok felfedezték, hogy egyes betegségeknél más a gének elhelyezkedése a sejtmagban, és ez alapján meg lehet különböztetni a rosszindulatú szöveteket a normálisaktól.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
Egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

Az amerikai Országos Rákintézet (NCI) kutatói azt találták, hogy az invazív emlőrákszövetekben más a gének térbeli elhelyezkedése a sejtmagban, mint a normális szöveteknél. Sőt, egyetlen génnek, a HESS jelűnek az elhelyezkedéséből "közel 100 százalékos pontossággal" lehet azonosítani az emlőrákszövetet.

A felfedezés új diagnosztikai módszer előtt nyitja meg az utat, bár a felfedezők szerint még szélesebb körű kutatásra van szükség.

A tanulmány készítői 11 normál emberi emlőszövetmintát és 14 invazív emlőrákszöveti mintát elemeztek, ezekben összesen 20 gént vizsgáltak.

A kutatók remélik, hogy ha megállapításukat nagyobb számú szövetmintán végzendő vizsgálatok is igazolják, akkor hasznos molekuláris rákjelzőt találtak.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

A jövőben - ha a mammográfiai vizsgálat rákra utaló eredményt ad - elsőként a sejtmagbeli génelhelyezkedést kellene megnézni. Az eredmény nem függ szubjektív kritériumoktól vagy a vizsgálatot végző személy jártasságától.

Az új diagnosztikai eljárás nemcsak emlőrák esetén használható, hanem minden olyan ráknál, amelynél specifikus térbeli génelhelyezkedés azonosítható. A felfedezésről a Journal of Cell Biology című tudományos folyóirat hétfői számában jelent meg tanulmány.

(FH)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.