• A kalciumbevitel véd a ráktól? A legújabb vizsgálat szerint igen

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    2009. február végén látott napvilágot az a publikáció, mely az amerikai Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelent meg, és a kalciumbevitel valamint a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának rizikóját vizsgálja.

    A tanulmány eredményei szerint a kalciumbevitel nők esetében segíthet megelőzni a rosszindulatú daganatos betegségek - különösen az emésztő szervrendszer rosszindulatú daganatai  - kialakulásának esélyét.

    Hirdetés

    A tejtermékek és a kalcium (mint táplálékkiegészítő) fogyasztásáról már régóta feltételezték, hogy szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, de csekély számú és sok esetben egymásnak ellentmondó eredmény állt eddig a rendelkezésünkre, sőt az a mechanizmus, amivel a rák ellen védenek, egyelőre tisztázatlan.

    A kalciumfogyasztásról

    A kalcium csupán 20-40 százaléka szívódik fel, ami nem számít túl jó értéknek. A pontos arányt több tényező befolyásolja.
    Bővebben a kalciumról a WEBBetegen >>

    Ebben a vizsgálatban a kutatók összevetették a tejtermékek és a kalcium fogyasztásának hatását a különböző rosszindulatú daganatféleségek kialakulására. A kalcium- és tejtermékfogyasztás függvényében nemcsak az összes rosszindulatú daganatos esetszámot, hanem a különböző daganattípusokat is vizsgálták anatómiai helyzetük szerint.

    Táplálkozásfelmérő kérdőívet használtak a vizsgálatokhoz. Átlagosan 7 éves követési idő mellett külön vizsgálták a rosszindulatú daganatok kialakulását a két nem esetében.

    A nőknél volt pozitív hatása a kalciumnak

    Férfiak esetében a kalciumbevitel nem volt hatással az össz-daganatos esetszámra, de nők esetében sikerült bebizonyítani, hogy a kalciumbevitel csökkentette az össz-daganatos esemény számát a kontrollcsoporthoz képest.

    A daganatos esetszám és kalciumfogyasztás nők esetében sem mutatott lineáris összefüggést, azaz napi 1300 mg kalciumfogyasztás fölött már nem mutatott további csökkenést a rosszindulatú daganatos események száma.

    Az emésztőszervrendszer daganatai (különösen a vastagbél és a végbél daganatai) egyaránt férfiakban és nőkben is inverz összefüggést mutattak a kalciumbevitellel.

    Nem vizsgálták a különböző daganatok szövettani típusait, csupán lokalizáció szerint voltak elkülönítve. A jelenlegi vizsgálat mellett további kiegészítő vizsgálatokra lesz szükség, ugyanis a daganatok szövettani típusát és agresszivitását is érdemes lenne vizsgálni.

    (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

    Módosítva: 2010.08.14 06:17, Megjelenés: 2010.08.14 06:17
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

    Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    A retinoblastoma kezelése

    A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.