• Rákgyógyítás: a célzott terápiáké a jövő

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nagy változásokat hoztak a rákbetegek kezelésében az úgynevezett célzott biológiai terápiák, amelyek már Magyarországon is elérhetőek. Ezeknek lényege, hogy a kemoterápiával ellentétben csak a daganatos sejteket támadják.

    Az elmúlt években számos készítmény kapott TB támogatást itthon, és újabb készítmények is váratnak magukra. A szakemberek szerint az új terápiák mellett fontos, hogy a beteg gyógyításában érintett orvosok együttműködve döntsenek a kezelésről, hogy a beteg a leghatékonyabb célzott biológiai terápiát kaphassa. Magyarországon 33 ezer 500 ember hal meg évente rákban, és 66 ezer új beteget regisztrálnak.

    Hirdetés

    Lesújtó a magyar népesség egészségügyi állapota - ez a dohányzási, ivási és higiénés szokásoknak is köszönhető - mondta Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa az intézmény daganatellenes célzott terápiákról szóló szerdai sajtótájékoztatóján. Magyarország rossz mutatókkal rendelkezik, ami a megbetegedéseket és a halálozási adatokat illeti: évente 33 ezer 500 ember hal meg rákban, és 66 ezer új beteget jelentenek. A legtöbben emésztőszervi rákban vesztik életüket a daganatos megbetegedések közül - tette hozzá.

    Láng István az egyik célzott biológiai terápiáról, az érképződést gátló kezelésről beszélt. Ez nem kemoterápia, azonban azzal együtt kell alkalmazni. Lényege, hogy a daganatos sejtekhez vezető ereket pusztítja el, így elvágja a daganat tápanyag utánpótlását. A célzott biológiai terápiák csak a rákos sejteket támadják, így kevesebb a mellékhatásuk, és növelik a túlélés esélyét - fejtette ki az osztályvezető főorvos. Hozzátéve, hogy az érképződésgátlás kitörési esélyt biztosít mind a tüdő-, a vese-, a végbél-, a vastagbélrák és a mellrák területén is.

    Mindenkinek azonos esélye van!

    Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy az országban minden rákbetegnek azonosak az esélyei, ami a kezeléshez jutást illeti. Nem az onkológiai centrumok száma a kérdés, hanem az intézmények felkészültsége, felszereltsége és a megfelelő szaktudás - mondta Kásler Miklós.

    A főigazgató szerint az új terápiák mellett fontos, hogy a beteg gyógyításában érintett orvosok együttműködve döntsenek a kezelésről, hogy a beteg a leghatékonyabb célzott biológiai terápiát kaphassa. Ebben a szakértői csoportban, az úgynevezett onkoteam-ben a molekuláris patológus, a sebész, az onkológus és a radiológus határozná meg a szükséges kezelést.

    (FH)

    Módosítva: 2008.09.24 21:45, Megjelenés: 2008.09.24 21:45
   • Cikkajánló

    Interjú

    Interjú

    MSZSZ

    A transzplantáltaknak le- gyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt.

    Szülés után

    Szülés után

    Szponzorált tartalom

    Szülés után is jelentkezhet hüvelyszárazság. Mi ilyen esetben a teendő?

    Hogyan éljük túl a várakozással és a bizonytalansággal járó időszakot daganatos megbetegedések esetén?

    Az onkológia fejlődésének hála ma már a rák nem feltétlenül egy végzetes, gyors lefolyású betegség. Természetesen sajnos ez is előfordul, de nem ritka már azoknak az eseteknek a száma sem, ahol akkor is van remény, ha a daganatot egy késői vagy előrehaladott stádiumban fedezik fel.

    A rákgyógyítás jövője

    Az elmúlt években gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének tekintetében. Egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett célzott terápiás módszerek, melyek a daganatok molekuláris szintű diagnosztikáján alapuló személyre szabott daganatterápiát tesznek lehetővé.

    Tévhitek és tények a rákról

    A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat, hogy a betegség megelőzésével és gyógyításával kapcsolatban mind az érintettekben, mind az érdeklődőkben reálisabb kép alakulhasson ki.

    Kockázatos csodaszerek: drágán árult remények

    Egyre gyakoribb, hogy nem gyógyszerként forgalomba hozott termékek reklámjai gyógyulást, életminőséget javító hatást ígérnek, holott jogszabály tiltja e termékek reklámozása során a betegséget megelőző vagy gyógyító hatás feltüntetését.

    Rákgyógyítás: a rák mellett mi lesz a többi betegséggel?

    Megjelent a Rákgyógyítás Magazin 2012. nyári kiadása. Az ingyenes, s hirdetések nélküli lap ír a rák mellett fennálló kísérőbetegségek kezeléséről, s az elsőtől független, második rák kockázatairól.

    Hallott Ön a minden daganatot gyógyító eljárásról?

    Világszenzációnak titulált gyógymódot népszerűsítő email érkezett szerkesztőségünkbe. A módszer végleges gyógyulást ígér minden daganatos megbetegedésből. Nobel-díj várományos, vagy egyszerű szemfényvesztő a szolgáltatását hirdetni próbálkozó személy?

    Rák: a szike elvette, a szike visszaadja?

    Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. nyári kiadása. A kiemelt témák: daganatműtét utáni helyreállító operációk, rákos gyerekek az onkológiákon, hematológiai daganatok, orvos-beteg kommunikáció, ápolási körkép, házi és kórházi praktikák a kemoterápia elviselhetőbbé tételére, valamint interjú Bodrogi Gyulával és Garas Dezsővel prosztataszűrésről, egészségőrzésről,
    egészségügyről.

    Utazás a koponyám körül - Ma is aktuális

    Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel saját agydaganata felismeréséről és a betegség megéléséről 1937-ben megjelent regényére ismét felfigyeltek külföldön, újra megjelent angol nyelven. Az amerikai kritikusok méltatása szerint Karinhty regénye remekmű, máig aktuális erővel bír.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.