Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Rákgyógyítás
megjelent:

Az onkológiai kezelések ideje alatt folyamatosan, a terápiák lezárultával pedig meghatározott időközönként kell a daganatos betegeknek különféle kórházi ellenőrzéseken részt venniük.

A laboratóriumi eredmények, s a képalkotó vizsgálatok (ultrahang, röntgen, CT, PET, MRI csontszcintigráfia) adnak támpontokat a páciens állapotáról, a kezelések eredményességéről, a későbbiekben pedig időről-időre alátámaszthatják a tumormentességet vagy segíthetnek egy kiújulás vagy áttét időbeli felismerésében. A kontrollvizsgálatok sok embernél okoznak feszültséggel teli időszakot, hiszen sorsdöntő válaszok születnek ekkor. Fontos ugyanakkor tisztában lenni azzal: egy kiújulás vagy áttét kialakulása még nem jelenti azt, hogy végleg elveszítettük a daganat ellen indított hadviselést.

Egy beteg számos vizsgálaton átesik addig, amíg olyan biztos diagnózis birtokába kerül, ami alapján dönthetnek a számára optimális kezelésekről, hogy az operáció-sugárkezelés-gyógyszeres terápia hármasa közül mely beavatkozások, milyen sorrendben és formában lehetnek a leginkább célravezetők. Függetlenül attól, hogy végül sor került-e műtétre vagy sem, az onkológiai kezelések nullkilométerét a státuszrögzítő vizsgálatok jelentik. Ekkor képalkotó eszközökkel feltérképezik a kiinduló állapotot, a tumor méretét, elhelyezkedését, aktivitását, valamint különféle laboratóriumi értékek ellenőrzésével meggyőződnek arról, hogy a beteg általános állapota, esetleges kísérőbetegségei, a vérképző szervek, a vesék és máj működési paraméterei mennyire teszik lehetővé a kezelések megkezdését.

Egy daganateltávolító operációt követően 6-8 héten belül meg kell kezdődnie az onkológiai kezeléseknek, az úgynevezett adjuváns terápiának. A műtét után kell egy kis regenerálódás a szervezetnek, illetve ekkor történnek bizonyos stádiumfelmérő kiegészítő vizsgálatok, ám azt követően nem lehet halogatni a terápiát.

A leggyakoribb daganatok első tünetei
Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot. A leggyakoribb daganatok első tünetei

A teljes cikket partnerünk, a Rákgyógyítas weboldalán tudja elolvasni: Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Tovább Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

Tovább Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, Dr. Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.