Kapjon-e a cukorbeteg védőoltást?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
megjelent:

Gyakran kérdezik a cukorbetegek, szükséges-e számukra a nem cukorbetegekétől különböző vagy gyakoribb védőoltások adása, és hogy gyakoribbak-e körükben az oltási szövődmények, s ezért inkább az oltások kerülése a célszerű.

Mivel a nem megfelelő anyagcsere-állapotú diabéteszben a fertőzések kialakulása gyakoribb, a lefolyásuk pedig súlyosabb lehet, ezek megelőzése céljából tanácsos a védőoltások alkalmazása.

A cukorbetegség tünetei
A cukorbetegség első tünetei sokszor ártalmatlannak tűnnek, így a betegek nagy része sokáig diagnosztizálatlan marad. A cukorbetegség tünetei

Az egészségesekét megközelítő – (közel) normoglikémiás – anyagcserehelyzetben a cukorbetegek fertőzések iránti fogékonysága ugyan nem nagyobb az anyagcserezavarban nem szenvedőkénél, azonban az esetleges fertőzés anyagcsere-károsító hatására való tekintettel, ilyenkor is javasolható a vakcináció (= védőoltás) elvégzése. Jelenleg két olyan védőoltás van, amely idős emberek, legyengült ellenálló képességű személyek, valamint krónikus megbetegedésekben szenvedők – így cukorbetegek – számára ajánlott: az influenza elleni, valamint az ún. pneumococcus baktérium okozta fertőzések kivédésére szolgáló oltás.

Hangsúlyoznunk kell, hogy mindkettő nem cukorbetegek számára is tanácsolható, mivel e betegségek előfordulása igen gyakori. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy az oltási reakciók cukorbetegek közt gyakoribbak lennének a nem cukorbetegekénél. Így az ettől való félelem nem indokolt.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség
Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség könyvborító

A kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.