Cukorbetegség - Szemészeti vizsgálatok

Szerző: Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

Miért vizsgálja a szemész a szemfenék mellett a látásélességet és a szemnyomást is? Már említettük, hogy a cukorbetegség szemet érintőhatásának az ideghártya károsodása, a retinopátia csak egyik, bár a látás szempontjából kétségkívül legnagyobb jelentőségű szövődménye.

A komplex szemészeti vizsgálat azt a célt szolgálja, hogy a vizsgáló orvos a szem állapotáról, működésének egészéről képet kaphasson. A látásélesség vizsgálata a fénytörési hiba felismerésére és szükség szerinti korrigálására nyújt lehetőséget.

Lézeres és műtéti látáskorrekció

Látásjavító (fotorefraktív) lézer kezelések során a szem fénytörését a szaruhártya adott rétegének elpárologtatásával változtatjuk meg, így a szaruhártya elvékonyodik, felszínének domborzati viszonyai megváltoznak. Lézeres szemműtét

Réslámpával a szem törőközegeit vizsgálják, így megítélhető a szemlencse állapota, véleményezhetőa szürkehályog-képződés esetleges megindulása, illetve aktuális stádiuma. A szemnyomás vizsgálata zöldhályog (glaukóma) időbeni kórismézését segítheti.

Ennek ismerete azért is fontos, mert a szemfenék megítéléséhez tágított pupilla (= szembogár) mellett végzett vizsgálat szükséges. A pupilla tágítása viszont emelheti a szemnyomást, fel nem ismert zöldhályog esetén, beavatkozás nélkül akár glaukómás rohamot is kiválthat. Ha viszont az emelkedett szemnyomás felismerésre kerül, megfelelő szemcseppek alkalmazásával az állapot rendezhető.

A pupillatágítás hatása

Természetesen glaukómás betegen is végezhető szemfenékvizsgálat, ilyenkor azonban a vizsgáló orvosnak gondoskodnia kell a vizsgálat befejezésekor a pupillát szűkítő, lehetőség szerint gyorsan ható szemcsepp alkalmazásáról, s célszerű a beteget rövid megfigyelésre a vizsgálat után is a rendelőben tartani.

A glaucoma (zöldhályog) tünetei
Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.
Glaukóma: kik a legveszélyeztetettebbek?

Itt jegyezzük meg, hogy mivel a szemfenék vizsgálatát tágított pupilla mellett végzik, a tágítás időtartamára – ami a vizsgálat befejezése után is egy ideig még fennmaradhat – a szem távolsághoz, illetve fényhez történő alkalmazkodóképessége átmenetileg romlik.

Ez pl. a távolság felmérését, ennél fogva az autóvezetést zavarhatja. Javasolt ezért e vizsgálatra lehetőség szerint tömegközlekedési eszközön utazni vagy biztosítani, hogy az autót családtag vagy ismerős biztonságosan hazavezethesse.

Újabban, éppen e kellemetlenségek elkerülésére a tágítás után szűkítőcseppet is alkalmaznak. Bár így az említett kellemetlenségek nagyrészt kiküszöbölhetők, biztonságból célszerű az említett óvatossági előírásokat továbbra is alkalmazni.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség könyvborítóA kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
Látogasson el a kiadó
honlapjára és böngésszen a könyvek között
www.springmed.hu

(Springmed)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Hívjál mentőt, nem részeg!

Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

A cukorbetegség és a...

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki?...

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség -...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

A diabéteszes retinopátia és...

A diabéteszes retinopátia egy szembetegség, amely cukorbetegségnél alakulhat ki. A diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia) a felnőtt korban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.