• Új fogyókúrás szer, mely a cukorbetegség ellen is jó

    Szerző: MTI

    Kutatók olyan szert állítottak elő, amely az elhízás mellett a cukorbetegség ellen is sikerrel veszi fel a harcot, és csökkenti a túlsúlyos emberek koleszterinszintjét is.

    Az egyelőre csak fatostain néven emlegetett szer meggátolja a szervezet zsírtermelését, ehelyett a bevitt ételekből szabadítja fel az energiát.

    Hirdetés

    A szakemberek bíznak abban, hogy olyan gyógyszert tudnak előállítani az anyagból, amely egyszerre hatásos az elhízás, a diabétesz és a magas koleszterinszint ellen. 

    A Chemistry and Biology című tudományos folyóiratban Salih Wakil, a Texasi Egyetem és Ueszugi Motonari, a Kiotói Egyetem munkatársa tette közzé a felfedezésről szóló tanulmányt. A tudósok szerint a szer a túlétkezés által "bekapcsolt" génsorozatoknál fejti ki hatását. "Itt, az alapoknál csapunk le" - mondta Wakil.

    Bár a gyógyszeren dolgozó kutatók tisztában vannak azzal, hogy a fogyást elősegítő szerek egereknél és patkányoknál sikeresek lehetnek ugyan, az embereknél azonban nem feltétlenül mutatkozik jelentős hatás. Ennek ellenére bíznak a sikerben. "Nagyon, nagyon bizakodó vagyok" - jegyezte meg Wakil. 

    A fatostatin egy kis molekula, de a tesztek szerint 63 különböző génre van hatással.

    Egereknél már sikereket értek el vele, az állatok súlya négy hét alatt 12 százalékkal csökkent, vércukorszintjük pedig 70 százalékkal volt alacsonyabb. A kutatók következő lépésben nyulakon vizsgálják majd a hatást.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.09.01 14:07, Megjelenés: 2009.09.01 14:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    A stressz és a cukorbetegség

    A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség - például a szívinfarktus és a stroke - előfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.

    Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

    A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

    Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

    A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

    Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Tíz hasznos tanács diabétesszel élőknek

    A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    Az antihisztaminok alkalmasak lehetnek a diabétesz és az elhízás kezelésében is

    Bizonyos recept nélkül kapható allergia és asthma kezelésében használt szerek, állatkísérletekben alkalmasnak bizonyultak az elhízás és a cukorbetegség kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.