Az antihisztaminok alkalmasak lehetnek a diabétesz és az elhízás kezelésében is

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Bizonyos recept nélkül kapható allergia és asthma kezelésében használt szerek, állatkísérletekben alkalmasnak bizonyultak az elhízás és a cukorbetegség kezelésében.

Korábbi vizsgálatok során már igazolták, hogy a 2-es típusú diabetes és az elhízás is az immunrendszer működészavarával hozható összefüggésbe.

Napjainkban az elhízás és a 2-es típusú diabetes incidenciája világszerte emelkedik, a Nature Medicine című folyóiratban közölt tanulmányok részletesen tárgyalják azt, hogy az elhízás miként okoz 2-es típusú diabetest, és a két betegség együtt hogyan okoz különböző szervkárosodásokat, szívbetegséget és halált.

Guo-Ping Shi, a birminghami egyetem Női Klinikájának orvosa és a Harvard Egyetem orvosai igazolták, hogy azon hízósejtek, melyek az allergiás betegségekben és az asthmában kikerülnek az immunrendszer kontrollja alól, az elhízott és cukorbeteg egerek és emberek zsírszövetében is nagy számban jelen voltak.

A kutatók elhízott és diabeteses egereket tenyésztettek, melyek közül több egér antihisztamint kapott. étféle antihisztamint kaphattak, mindkét típusú antihisztamin hízósejt-stabilizáló hatású volt.

Jelentős javulás antihisztamin hatására

Azoknak az egereknek, amelyeket egészségesen kezdtek táplálni, mérsékelten javult az állapotuk. Azoknál, akik antihisztamint kaptak, jelentős javulás mutatkozott, és azoknál az állatoknál, akik antihisztamint is kaptak és egészséges táplálásra álltak át, közel teljes volt a gyógyulás.

Dr. Shi beszámolt arról, hogy keveset tudunk arról, hogy ezek a szerek mennyire biztonságosan működnek emberek esetében, illetve egyáltalán működik-e emberek esetében. A jövőben majmokon fogják tesztelni az antihisztaminok elhízásra és cukorbetegségre gyakorolt hatását.

Elhízásnál változik az immunrendszer

Az 1-es típusú diabetes egy autoimmun betegség, de a Nature Medicine-ben megjelent tanulmányok alapján a 2-es típusú diabetes és az elhízás is az immunrendszer működésének megváltozásával jár.

Satoshi Nishimura, a Tokyoi Egyetem orvosa és kollégái CB8 pozitív lymphocytákat és egyéb immunsejteket nagy számban találtak a magas zsírtartalmú étrendű elhízott egereknél. Azoknál az egereknél, melyeknél CD8 pozitív lymphocyta-deficiencia volt jelen, a gyulladásos folyamatok kisebb mértékben vannak jelen, még abban az esetben is, ha magas zsírtartalmú diétán vannak.
Ha sikerül megtalálni azt a molekulát, mely a CD8 pozitív lymphocyták termelődését triggereli, annak a molekulának a működését potenciálisan gátolni tudnák.

A Harvard Egyetem pathológus professzora, Diane Mathis és kollegái olyan T-sejteket izoláltak, melyek normál súlyú emberek és egerek zsírszövetében nagy számban voltak jelen, de hiányoztak az elhízott és diabeteses emberek és egerek zsírszövetéből.

Az elhízott emberek és egerek esetében olyan típusú macrophagok vannak jelen, melyek normál súlyú embereknél és állatoknál nem kimutathatóak.

Ezek az immunológiai eltérések okozhatják azt, hogy eltérő az inzulinfelhasználás a normál súlyú és a túlsúlyos csoport között. Az is felvetődik, hogy a macrophagok által kiváltott gyulladásos folyamat inzulinrezisztenciában nyilvánul meg, a folyamatban a T-lymphocyták kontrollként vehetnek részt. A torontói Hospital for Sick Children orvosai hasonló eredményeket publikáltak, a kutatók reményei alapján a jövőben akár vakcina is kifejleszthető a 2-es típusú dibetes terápiájára.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes; Forrás: Reuters)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Ezek a cukorbetegség tünetei...

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a...

Szájüregi szövődmények...

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és...

A cukorbetegség megduplázza a...

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss...

Azonosították a 2-es típusú...

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.