• "Cukorbetegség és terhesség: megtarthatom?" - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Hét hetes terhes vagyok. Három éve kezelnek pajzsmirigytúltengéssel és cukorbetegséggel. A cukor értékeim most jók. A hormon szintem normál szinten van már több mint fél éve. Megtartható-e a terhesség?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

      Tisztelt Doktornő!


    Hét hetes terhes vagyok. Három éve kezelnek pajzsmirigytúltengéssel és cukorbetegséggel. A cukor értékeim most jók. A hormon szintem normál szinten van, már több mint fél éve. Azt szeretném kérdezni, hogy megtartható-e a terhesség? Mik a kockázatok a gyógyszerek miatt? A cukorbajomra inzulint használok. Az endokrinologusom azt mondta, nincs kockázat a gyógyszerek miatt. A diabetológusom pedig abortuszt javasolt. Önnek mi a javaslata?

    Tisztelt Kérdező!

    A cukorbeteg, fogamzóképes hölgyek esetében a terhességnek  tervezettnek kellene lennie. A gyermekvállalás előtt, már legalább  fél évvel intenziv odafigyelés és erőfeszítés szükséges a vércukorértékek rendezésére.

    Hirdetés

    Csak rendezett anayagcsere (HbA1c 6.4 % körül) esetén kap start jelet a cukorbeteg, ekkor  javasolt elkezdeni gyereknemzést. Erre azért van szükség, mert rossz szénhidrát anyagcsere esetén nő a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélye.

    Csak rendezett anyagcsere esetén van esély ennek kivédésére. A teherbe esést követően ugyanolyan szigorúan a jó vércukorértékekre, a normoglycaemiára kell törekedni.

    Ehhez gyakori kontrollvizsgálat szükséges, mert a terhességgel együttjáró hormonális változásokkal folyamatosan nő az inzulinigény. Az Ön esetében nem tudok tanácsot adni. Nem ismerem a fogamzás előtti-körüli és koraterhességi vércukorértékeit ill. HbA1C-értékét. 

    Az optimálisnál rosszabb értékek esetén nagyobb a fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye, ezért javasolják ilyen esetben a terhesség megszakítását.

    Ön dönthet ettől függetlenül a baba megtartása mellett, azonban a kockázatot, felelősséget Önnek kell vállalni.

    Ekkor is feltétlenül fontos a tökéletes vércukorértékek elérése és megtartása a terhesség folyamán végig.

    (WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea belgyógyász, diabetológus)

    Módosítva: 2015.04.06 07:11, Megjelenés: 2015.04.06 07:11
   • Cikkajánló

    Interjú

    Interjú

    MSZSZ

    A transzplantáltaknak le- gyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt.

    Szülés után

    Szülés után

    Szponzorált tartalom

    Szülés után is jelentkezhet hüvelyszárazság. Mi ilyen esetben a teendő?

    Az inzulinpumpa kezelés és a szenzor alkalmazása terhességben

    A modern technikáknak köszönhetően egyre több lehetőség van az 1-es típusú inzulinhiányos cukorbeteg nők számára a terhességet megelőzően, valamint a terhesség alatt az ideális anyagcserehelyzet kialakítására, fenntartására.

    Mit kell tudni a glikémiás indexről?

    A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.

    A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.

    Életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élők támogatása

    Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

    A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

    A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

    A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei

    A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, legyen az egy szemészeti, egy vese-, egy ideggyógyászati vagy éppen egy bőrgyógyászati szakrendelés.

    A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

    Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki? És annak, hogy ilyen daganat áll a cukorbetegség hátterében? Mit tehet egy cukorbeteg, hogy megelőzze a hasnyálmirigy-daganat kialakulását?

    A gesztációs diabétesz és tünetei

    A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.