• "Cukorbetegség és terhesség: megtarthatom?" - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Hét hetes terhes vagyok. Három éve kezelnek pajzsmirigytúltengéssel és cukorbetegséggel. A cukor értékeim most jók. A hormon szintem normál szinten van már több mint fél éve. Megtartható-e a terhesség?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

      Tisztelt Doktornő!


    Hét hetes terhes vagyok. Három éve kezelnek pajzsmirigytúltengéssel és cukorbetegséggel. A cukor értékeim most jók. A hormon szintem normál szinten van, már több mint fél éve. Azt szeretném kérdezni, hogy megtartható-e a terhesség? Mik a kockázatok a gyógyszerek miatt? A cukorbajomra inzulint használok. Az endokrinologusom azt mondta, nincs kockázat a gyógyszerek miatt. A diabetológusom pedig abortuszt javasolt. Önnek mi a javaslata?

    Tisztelt Kérdező!

    A cukorbeteg, fogamzóképes hölgyek esetében a terhességnek  tervezettnek kellene lennie. A gyermekvállalás előtt, már legalább  fél évvel intenziv odafigyelés és erőfeszítés szükséges a vércukorértékek rendezésére.

    Hirdetés

    Csak rendezett anayagcsere (HbA1c 6.4 % körül) esetén kap start jelet a cukorbeteg, ekkor  javasolt elkezdeni gyereknemzést. Erre azért van szükség, mert rossz szénhidrát anyagcsere esetén nő a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélye.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Csak rendezett anyagcsere esetén van esély ennek kivédésére. A teherbe esést követően ugyanolyan szigorúan a jó vércukorértékekre, a normoglycaemiára kell törekedni.

    Ehhez gyakori kontrollvizsgálat szükséges, mert a terhességgel együttjáró hormonális változásokkal folyamatosan nő az inzulinigény. Az Ön esetében nem tudok tanácsot adni. Nem ismerem a fogamzás előtti-körüli és koraterhességi vércukorértékeit ill. HbA1C-értékét. 

    Az optimálisnál rosszabb értékek esetén nagyobb a fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye, ezért javasolják ilyen esetben a terhesség megszakítását.

    Ön dönthet ettől függetlenül a baba megtartása mellett, azonban a kockázatot, felelősséget Önnek kell vállalni.

    Ekkor is feltétlenül fontos a tökéletes vércukorértékek elérése és megtartása a terhesség folyamán végig.

    (WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea belgyógyász, diabetológus)

    Módosítva: 2015.04.06 07:11, Megjelenés: 2015.04.06 07:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    A prediabétesz felismerése és kezelése

    A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett szénhidrát-anyagcserezavar, amely leginkább véletlenszerűen vagy szűrővizsgálatok során kerül felismerésre.

    A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

    Csontritkulás és cukorbetegség

    A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos rizikófaktora van, többek között idült szervi károsodások, hormonális, endokrin eltérések, közöttük a cukorbetegség is.

    Cukorbetegség - Nyári veszélyek

    A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

    Diétás szabályok cukorbetegség esetén

    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

    Készüljünk fel az utazásra: tudnivalók, ha inzulinra van szüksége

    Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek jóval nagyobb körültekintéssel szükséges megszervezniük utazásukat, üdülésüket. A legfontosabb kérdések és problémák a következő témakörökön belül szoktak előfordulni.

    Végtagmentő applikáció segíti a megelőzést

    Az amputációk megelőzése érdekében jelent meg ingyenes telefonos alkalmazás egy magyar fejlesztés révén. Az új applikáció célja, hogy a veszélyeztetett embereknek segítsen elkerülni a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek okozta szövődmények miatti esetleges végtag-amputációt.

    A gesztációs diabétesz és tünetei

    A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.