Intelligens kötszerek a cukorbetegség okozta fekély kezelésében

szerző: dr. Markotics Attila, traumatológus, rehabilitációs szakorvos - Cukorbetegközpont
megjelent:

A kezeletlen, illetve a rosszul kezelt cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a lábszárfekély, mely az alsó végtagi amputációk jelentős részéért felelős. A fekély terápiája igen összetett, több szakember összehangolt munkáját igényli. A kezelés egyik formáját az intelligens kötszerek alkalmazása jelenti. De vajon miben különböznek a hagyományos kötszerektől? Hogyan segítenek?

A kérdést dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa magyarázta el.

A fekély kezelése nehéz és időigényes

A fekély kialakulását a legjobb elkerülni - cukorbetegség esetén ez a glükóz optimális szinten való tartását, a rendszeres szűrést, valamint a lábak naponta való átnézését, a sebek/sérülések megfelelő kezelését jelenti. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a diabéteszes beteg végtagján kialakul fekély (ennek oka rendszerint a hosszútávon nem megfelelő vércukorszint következtében fellépő szövődmények - a neuropathia és az angiopathia).

A fekély terápiája, gyógyítása nem könnyű feladat, rendszerint igen drága és időigényes, nem beszélve a vele járó kellemetlenségekről. Nagyon fontos, hogy a beteg idejében forduljon orvoshoz, mivel minél többet vár, annál nehezebb a gyógyítása, és jelentősen megnő az amputáció esélye.

Bővebben Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

Legfontosabb teendők fekély esetén

 • Vércukorszint stabilizálása
 • Nyomás csökkentése az érintett területen
 • Fertőzés megelőzése
 • Elhalt bőr eltávolítása
 • Intelligens kötszerek alkalmazása
 • Sebkezelés

Sebkezelés célja

 • Váladék felszívása
 • Kiszáradás elleni védelem
 • Fertőzések elleni védelem
 • Kellemetlen szagok megszűntetése
 • Fájdalomcsillapítás

Váladékmenedzsment és intelligens kötszerek?

A hagyományos kötszerek és az intelligens kötszerek közti legfőbb különbség az, hogy az utóbbiak megfelelően nedves környezetet teremtenek. Kutatások szerint ez kedvez a sebgyógyulásnak, regenerálódásnak valamint optimális hőmérsékletet, PH-t biztosítanak - mondja dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa. Az intelligens kötszerek ráadásul ezt úgy teszik lehetővé, hogy a fekély okozta váladékot elvezetik/magukba szívják (váladékmenedzsment) - emiatt a kötszer nem ragad bele a sebbe, így a kötéscserék sem okoznak fájdalmas perceket.

További előnyük, hogy nincs szükség gyakori kötéscserére, így a mindennapi életbe könnyebben beilleszthetők. Némelyik intelligens kötszer olyan anyaggal/anyagokkal van átitatva, ami elősegíti a sebgyógyulást, és/vagy megakadályozza a seb fertőződését (természetesen kötéscserék alkalmával a megfelelő sebkezelés/fertőtlenítés nem maradhat el).

Az intelligens kötszereknek több típusuk van, attól függően, milyen célt szolgálnak. A fekélyre általában alginát, impregnált (szén/ezüstionokat tartalmazó), valamint a hidrogél és habkötszereket alkalmaznak. Hogy pontosan melyik kötszert mennyi ideig kell alkalmazni, az mindig egyéni elbírálás függvénye, melyet a szakorvos határoz meg.

Tovább Mire figyeljen cukorbetegség okozta fekély esetén?

(Forrás: Cukorbetegközpont)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
A túledzés
A túledzés

Melyek a túledzettség legfontosabb jelei?

Veseelégtelenség
Veseelégtelenség

Kik hajlamosak a kialakulására?

WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.