• Ennyien érintettek cukorbetegségben!

    Szerző: Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, belgyógyász-diabetológus

    A lakosság közel 10 százaléka cukorbeteg. Becslések szerint azonban ennél jóval többen érintettek: akár másfél-kétmillióan élnek ma hazánkban ismert vagy ismeretlen módon diabéteszben, illetve valamelyik kórmegelőző állapotában! Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusát kérdeztük a diabétesz világnap kapcsán.

    A cukorbetegség (diabetes mellitus) csak látszólag egységes kórkép, klinikai tünetei nagyban függenek attól, hogy milyen típusú diabéteszről van szó.

    Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, örökletes és környezeti tényezők állhatnak a kialakulása hátterében. Inzulinfüggő diabétesznek is nevezzük: a szervezet megtámadja a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket és elpusztítja azokat, ezért élethosszig tartó inzulinterápia vár a páciensre, akik között több a gyermek és a fiatal felnőtt. Az 1-es típusú diabétesz előfordulása magasabb északon és alacsonyabb a déli mediterrán, illetve trópusi államokban, jellegzetes szezonális halmozódás is megfigyelhető a késő őszi és téli hónapokban (leginkább olyan vírusfertőzések jöhetnek szóba, amelyek kórokozói a hideg évszakban virulensek).

    Hirdetés

    A 2-es típusú diabétesz esetében egészen más a helyzet. A szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelően kifejteni és inzulinrezisztencia (IR) alakul ki. A 2-es típusú cukorbetegség akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát, kimerül a hasnyálmirigy (éppen ezért jellemző az IR esetében a 2-es típusú diabétesz). Az állapot szorosan összefügg az egészségtelen életmóddal és a nem megfelelő táplálkozással. Felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni, ám ez ma már nem állja meg a helyét, ugyanis nagyon sok súlyproblémával élő gyermeknél és fiatalnál is felfedezik.

    Diabétesz: kik vannak veszélyben?

    Hazánkban az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség a lakosság 9,5 százalékát érinti – olvasható a Nemzetközi Diabétesz Adatbázisban. Az Európai Unió országait összehasonlítva: mi a középmezőnyben vagyunk, Portugáliában él a legtöbb (14 százalék) cukorbeteg, Luxemburgban ez az arány nem éri el a 6 százalékot.

    A részletes adatokat tekintve: hazánkban 727 ezer 2-es típusú cukorbeteget számoltak össze 2014-ben (a lakosság 7 százaléka), az újonnan diagnosztizáltak több mint fele nő. Az életkor előrehaladtával egyre több a 2-es típusú cukorbeteg, a 60 év felettiek 20 százaléka él ebben a betegségben – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének információjából.

    Felnőttkorban az esetek közel fele nem ismert, azaz nem diagnosztizálták. Riasztó becslés: akár másfél-kétmillió ember él ma hazánkban ismert vagy ismeretlen módon cukorbetegségben, illetve valamelyik kórmegelőző állapotában!

    A betegség kialakulásának kockázatát növeli a 45 év feletti életkor, ha volt vagy van a családban cukorbeteg, ha az egyén elhízott, nőknél pedig volt terhességi diabétesze, amennyiben nagy súlyú magzatot szült, kórelőzményben szívbetegség szerepel – sorolja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa.

    Komplex terápia – élethosszig!

    A gyógyszeres, illetve inzulinterápia mellett lényeges az életmódváltás rendszeres kardio mozgással és izomerő-növelő edzéssel, valamint az egyénre szabott diéta megtervezése dietetikus részvételével. Miután egy életre szóló állapotról és terápiáról van szó – különösen az 1-es típusú diabétesz esetében – fontos a rendszeres diabetológiai kontroll vércukorszint-ellenőrzéssel.

    A Cukorbetegközpont orvosa felhívta a figyelmet arra is: a gyógyszerek (antidiabetikumok) szedése mellett is fontos az életmód-terápia betartása, ugyanis csak így kerülhető el az állapot romlása, az inzulinkezelés esetleges elindítása, a szövődmények, akár a súlyosabb betegségek kialakulása.

    Olvasson tovább! Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Dr. Porochnavecz Marietta, belgyógyász-diabetológusCukorbetegközpont
      Dr. Porochnavecz Marietta, belgyógyász-diabetológus

    Módosítva: 2018.11.13 11:22, Megjelenés: 2018.11.13 09:43
    Címkék: Cukorbetegség,
   • Cikkajánló

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Cukorbetegek egészséges segítője: a csicsóka

    A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet.

    A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

    Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki? És annak, hogy ilyen daganat áll a cukorbetegség hátterében? Mit tehet egy cukorbeteg, hogy megelőzze a hasnyálmirigy-daganat kialakulását?

    Intézkedéscsomag a cukorbeteg gyerekeknek

    A kormány intézkedéscsomaggal segíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő mintegy 4000 gyermeket, szüleik - indokolt esetben - jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára - közölte az emberi erőforrások minisztere.

    Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

    A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

    A stressz és a cukorbetegség

    A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség - például a szívinfarktus és a stroke - előfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.

    Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

    A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

    Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

    A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

    Hívjál mentőt, nem részeg!

    Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.