• Hatásos a szénhidrátmentes diéta inzulinrezisztencia esetén?

        Szerző: Életmód Orvosi Központ - Varga Dóra, dietetikus

        Sokan a fogyás érdekében és az egészséges életmód jegyében minimálisra csökkentik a szénhidrátfogyasztást, esetleg teljesen ki is iktatják étrendjükből. Igen ám, de vajon ez tényleg az egészségünket szolgálja? Erről kérdeztük Varga Dórát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát.

        Nemrégiben látott napvilágot egy hír, miszerint a népszerű színésznő és műsorvezető, Szabó Zsófi bevallotta, inzulinrezisztenciában szenved, és emiatt igen szigorú diétát tart, melynek keretein belül szinte egyáltalán nem eszik szénhidrátot. Bár az állapot valóban speciális étrendet kíván, ám a szakemberek szerint a túl kevés szénhidrátfogyasztás, illetve a szénhidrátmentes táplálkozás nem hogy javítana, de még ronthat is az állapoton - ezért fontos, hogy szakember állítsa össze és felügyelje a diétát, melynek segítségével kiegyensúlyozott és egészséges étrendet követhet a beteg.

        Bővebben Az inzulinrezisztencia diéta

        Hirdetés

        Hármas kezelés a gyógyulás kulcsa

        Az inzulinrezisztencia egy szorosan az életmóddal összefüggő állapot, ezért a terápiájában nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak. Az inzulinrezisztenciára leggyakrabban meddőségi kivizsgálás alkalmával, illetve fogyásra való képtelenség esetén szokott fény derülni.

        Az IR kezelése 3 síkon mozog, és mindhárom nagy jelentőséggel bír. Az inzulinszint normalizálásában nagy szerepe van a személyre szabott diétának, a rendszeres testmozgásnak és szükség esetén a gyógyszeres kezelésnek - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája, aki hozzátette, hogy a maximális eredmény érdekében fontos, hogy az orvos, a dietetikus és a mozgásterapeuta együttesen, egymással egyeztetve kezelje a beteget.

        Olvasson tovább Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

        Miért jött divatba a szénhidrátmentes diéta?

        Akárcsak az élet sok más területén, úgy a diéták esetében is beszélhetünk olykor aktuális divatirányzatokról, melyek általában az egészséges, kiegyensúlyozott, könnyebben betartható étrend helyett szigorú, tilalmakkal teli táplálkozást hirdetik. Ilyen a még mindig nagy népszerűségnek örvendő szénhidrátmentes, illetve a szélsőséges szénhidrátszegény diéta. Hogy mégis mit ígérnek? Gyors fogyást, ráadásul úgy, hogy nem szükséges éhezni, „csupán” a szénhidrátokat kell kiiktatni az étrendből, de legalább minimálisra szükséges csökkenteni bevitelüket. Az elmélet szerint a szénhidrátfogyasztás jelentős mérséklésével a szervezet az energiát zsírégetésből nyeri, így rövid idő alatt a felesleges zsírpárnák eltűnnek. Mivel IR esetén fontos a túlsúly leadása, valamint a kevesebb (előre meghatározott) szénhidrátbevitel, sokan követik a szóban forgó étrendet. Mindez persze első hallásra igen jól hangzik, ám nem kevés hátrányokkal kell számolni a diéta követése során.

        Fehérjék, zsírok, szénhidrátok- mindháromra szükség van

        Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapját a fehérjék, zsírok, szénhidrátok megfelelő arányú és mennyiségű fogyasztása adja. Mindhárom óriási jelentőséggel bír a szervezet működésére nézve, hiszen mindegyiknek megvan a maga feladata. A szénhidrátok a legfontosabb energiát adó tápanyagaink, melyek bár nem esszenciális tápanyagok, mégis elsődleges energiaforrásai a vázizmok és az agy számára. (energia szükségletünk kb. 50 százalékát érdemes belőlük bevinni.) Természetesen minden esetben egyénre szabottan kell meghatározni a javasolt szénhidrátbevitelt, de megközelítőleg 100 és 250 gramm közötti szénhidrát bevitel javasolt napi szinten.

        Sokszor előfordul, hogy az extrém alacsony szénhidrát bevitel gyengeséget, fáradékonyságot, ingerlékenységet okoz, különösen az inzulinrezisztenciával, prediabétesszel élők esetében. Esetükben érdemes csak kis mértékben csökkenteni a szénhidrát bevitelt, elosztani fogyasztásukat egyenletesen a nap során, és a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását minimalizálni, így tartós fogyás érhető el, rosszullétek nélkül.

        Való igaz, hogy kezdeti gyors fogyást okozhat a szénhidrátbevitel jelentős csökkentése, de ez elsősorban a vízvesztésnek köszönhető, és a hosszú távú vizsgálatok azt mutatják, hogy nincs jelentős különbség a szénhidrát és zsiradék megszorításon alapuló diéták között. Ráadásul gyakori hiba az alacsony szénhidrát tartalmú étrendet követők között, hogy a szénhidrátok csökkentésével arányosan növelik a zsiradék bevitelt. Ez nem mindig jó megoldás, tekintve, hogy 1 gramm zsír elfogyasztás 9 kcal-t jelent a szervezet számára, míg 1 gramm szénhidrát csupán 4 kcal-t, így gyakran hízás lehet a szénhidrát csökkentett étrend vége- mondja Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Budai Endokrinközpont Év Kiváló dietetikusa díjat.

        Személyre szabott diéta a fogyás és a gyógyulás kulcsa

        Hogy egészséges, könnyen betartható diétát lehessen tartani, fontos, hogy az étrend személyre szabott legyen, melyet egy előzetes állapotfelmérés útján lehet meghatározni. Ebben nagy szerepe van egy szakképzett, tapasztalt dietetikusnak, aki figyelembe véve az illető adottságait, betegségeit, céljait, korábbi táplálkozási szokásait és testösszetételét, megfelelő étkezési tervet tud ajánlani. Ezáltal nem csak gyors javulás érhető el az illető állapotában, de megszabadul a súlyfeleslegtől is, ráadásul jobb közérzetet is eredményez.

        Varga Dóra
        Varga Dóra, dietetikus

        Módosítva: 2018.01.27 11:25, Megjelenés: 2018.01.27 11:25
      • Cikkajánló

        Diabéteszes neuropátia

        Diabéteszes neuropátia

        Prof. Dr. Barkai László

        A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

        Migrén

        Migrén

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Mikor javasolt megelőző kezelés a migréneseknek? Milyen lehetőségek vannak?

        Intézkedéscsomag a cukorbeteg gyerekeknek

        A kormány intézkedéscsomaggal segíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő mintegy 4000 gyermeket, szüleik - indokolt esetben - jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára - közölte az emberi erőforrások minisztere.

        Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

        Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

        Milyen és mennyi szénhidrát szükséges az edzéshez?

        A táplálkozás a hiányzó láncszem az edzés és a teljesítmény között. Szarka Dorottya, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa elmagyarázza, miért fontosak a szénhidrátok a teljesítményhez, és hányféle típusuk ismert.

        Az inzulinrezisztencia diéta

        Az inzulinrezisztencia diéta alapelvei szerinti étrend kialakítása és a sportolás, illetve az ezekkel elért testsúlycsökkenés együttesen képezik az IR életmód kezelését. Megfelelő étrenddel az inzulinrezisztencia még visszafordítható folyamat.

        Tények és tévhitek a szénhidrátokról

        Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.

        A táplálkozás élettana és biokémiája I. - A szénhidrátok

        Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye.

        A szénhidrát-mentes életmód veszélyeket rejt?

        Táplálkozási szakértők ajánlása szerint – mint annyi minden esetében – a szénhidrátokkal (és a róluk való teljes lemondással) is ajánlatos csínján bánni: egy kísérlet szerint, negatív egészségügyi következményekkel járhat a szénhidrátok teljes mellőzése.

        A cukorfogyasztás állandósítja az éhségérzést!

        A cukor és más szénhidrátok tehetők felelőssé az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyorsabb elöregedéséért. A folyamat következménye: éhség és túlsúlyosság - ahogy arról a "Nature" című tudományos folyóirat is beszámolt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.