• Cukorbetegeknek: decembertől újabb változás lesz, ezentúl ezt kell nézni a termékek csomagolásán

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet szabályozza, hogy nem használható a diabetikus, cukorbetegek is fogyaszthatják és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített termékek ilyen megkülönböztetése megtévesztő lehet.

    Azoknál a cukorbetegeknél, akiknél 20-30 éve fedezték fel ezt az állapotot, és eddig rutinszerűen vásároltak, valamint nem voltak elég körültekintőek a megfelelő vércukoreredmény érdekében, számukra az elején valószínűleg nehézséget fog okozni a változás, amely azonban idővel a vásárlók tudatosságát fogja növelni. Az EU tagállamok közötti élelmiszerjelölés szinkronizálása mellett ez is egy fontos  szakmai szempont – nyilatkozta portálunk kérdésére Turcsák Katalin dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

    Hirdetés

    A tudatos vásárlás és megfelelő életmód kialakítása elvárás a cukorbetegeknél, ugyanis ez a kezelésük egyik alappillére. A 2-es típusú cukorbetegek, akik jelentős többségben vannak, ráadásul gyakran túlsúllyal is küzdenek, még fontosabb a megfelelő élelmiszerválasztásuk. Ahhoz, hogy betartsák a szakember által összeállított étrendet, el kell olvasniuk a termék tápértékjelölését, azaz hogy például mennyi szénhidrátot, ezen belül cukrot tartalmaz az adott élelmiszer - mondja a dietetikus.

    Még egy változás!

    2016. december 13-tól kötelező lesz minden gyártónak a tápértékjelölést is feltüntetni a csomagolásokon, ezek alapesetben az energiatartalom, zsírtartalom, ebből telített zsírsav, szénhidrátok, ebből cukrok, fehérje, só.

    Bővebben: Az új szabályozásról

    Gyakran előfordult, hogy a cukorbeteg vásárló bement a boltba, megkereste a „Diabetikus” jelöléssel ellátott polcrészt, levette a neki szimpatikus csomagolású csokit, kekszet vagy lekvárt, meg sem nézte, milyen összetétele van a terméknek, valóban megfelelő-e a számára, beilleszthető-e a diétájába.

    Nem azt jelenti, bármennyit!

    Turcsák Katalin arról is tájékoztatta portálunkat, hogy amennyiben egy termék diabetikus jelzéssel van ellátva, nem azt jelenti, hogy bármikor, bármennyi korlátlanul fogyasztható belőle. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a cukor mivel van helyettesítve, például cukorpótlóval vagy mesterséges édesítőszerrel, ugyanis ennek függvényében jelentős különbségek lehetnek az egyes termékek energiatartalmában, glikémiás indexében. A cukorbetegeknek szánt élelmiszereknek is van helyük az étrendben, azonban szénhidráttartalmukat mindig bele kell számolni a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe, nem pedig pluszban, korlátlanul fogyaszthatóak.

    A cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) jól tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.

        

    Külföldön, ahol már bevezették a rendeletet, a gyártók kötelezően feltüntetik a csomagolásokon a tápanyagjelölést. Van olyan üzlet, ahol külön polcon vannak kihelyezve a cukorbetegeknek készült termékek, van, ahol az adott termékcsoporton belül találhatóak meg ezek az élelmiszerek.

    Lesz feladatuk a szakembereknek

    Kezdetben még több feladat hárul a dietetikusokra a szabályozás miatt, így nagyon fontos a megfelelő tájékoztatás, az edukáció – véli dr. Blatniczky László gyermek diabetológus, gyermekgyógyász, a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke.

    A szülő kezeli a diabéteszt, ő méri a gyermeke vércukorszintjét, ő intézi a vásárlást, ő figyel a diétára. A szülő dönt, a diabétesz-team szakmai tanácsaira hagyatkozva – mondja az elnök, aki szerint a diabetikus jelölés megszűnése nem könnyíti meg a vásárlást, hiszen eddig is keresni kellett ezeket a termékeket a boltok polcain.

    Keresik az ország cukormentes tortáját!


    A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének hírességei – Erős Antónia, Mautner Zsófi, Vadon Jani és Jókuti András – egészséges édességet kreáltak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. Az általuk összeállított desszertről hamarosan már nem szabad azt mondani, hogy diabetikus, mert ez a fogalom július 20-tól megszűnik. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, együttműködésben az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, segít az eligazodásban.
     
    Fontos ezzel tisztában lenniük a cukrászoknak is, akik elindulnak majd a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. Június 15-ig az ország bármely cukrászdája pályázhat, akár több tortával is. Idén is csak egészséges tortarecepteket vár a zsűri, azaz fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül készült tortákét. Nyáron pedig startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.
     

    (WEBBeteg.hu - T. A., újságíró)

    Módosítva: 2016.05.24 13:11, Megjelenés: 2016.05.24 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Fejlődési rendellenesség, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen.

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

    Alacsony kalóriájú receptek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

    Minden 2-es típusú cukorbeteg vágya, hogy ne kelljen gyógyszert szednie, illetve a diabétesz rizikófaktorának számító súlyos betegségektől (stroke, veseelégtelenség, vakság, végtagvesztés) félnie. A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható. Minél többet fogy, annál valószínűbb, hogy véget vethet az állapotának!

    Hányás, hasmenés cukorbetegeknél - Miért különösen veszélyes?

    Hogyan befolyásolja a hányás és hasmenés a vércukorszintet és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek, inzulin hatását? Mit tehet a beteg annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a következményeket? Mikor kell orvoshoz fordulnia?

    Befolyásolhatja a gépkocsivezetést az inzulin?

    Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben és után?

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

    A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

    Magyarországi cukorbetegek szervezetei és egyesületei

    Az alábbiakban összegyűjtöttük Magyarország cukorbeteg szervezeteit és egyesületeit.

    A cukorbetegek is ihatnak bort?

    A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta. De melyiket válassza a cukorbeteg? Ihat-e egyáltalán ebből a nedűből, ha igen, mennyit és mikor?

    Tíz fontos tanács cukorbetegeknek!

    A cukorbetegek vércukorszintjük kontrollálásával, meg tudják előzni a nem kívánt szövődmények, ezért is nagyon fontos, hogy a betegségben érintettek a kellő információk birtokában odafigyeljenek életmódjukra, vércukorszintjükre. Tíz fontos tanács cukorbetegeknek!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.