Esküvőszervezés cukorbetegen

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító

Itt a nyári esküvőszezon! Az esküvő megszervezése önmagában is nehéz feladat, és nem könnyíti meg, ha mellette a cukorbetegségre is figyelni kell.

Az esküvő megszervezése gyakran sok stresszel jár, ami számos tünetet okozhat, például kedvezőtlenül befolyásolhatja a vércukor szintjét. Ilyenkor sem szabad elfelejtkezni a kellő folyadékbevitelről, a rendszeres testmozgásról és a vércukor szintjének folyamatos ellenőrzéséről.

A nagy nap

A diabéteszes arának ajánlott bizonyos előkészületeket tennie, hogy a vércukor szintje ne ingadozzon a nagy napon. A dLife rovatvezetője, Kerri Sparling a saját esküvőjéről írt cikkében megfogalmazott néhány hasznos tanácsot ezzel kapcsolatban.

  • Legyen az esküvői ruhán egy kis zseb az inzulinpumpának!
  • Az egyik koszorúslánynál legyen pár falat étel!
  • A sürgős ellátáshoz szükséges eszközöknek előre ki kell jelölni a helyét az esküvői fogadás helyszínén vészhelyzet esetére!

Esküvői menü

Cukorbetegség esetén az esküvőn és a mézeshetek ideje alatt sem szabad engedni a csábító finomságok kísértésének. A lakodalomban és a nászúton is figyelni kell a megfelelő étrend betartására. Szállásfoglaláskor, amennyiben teljes ellátással jár a szoba, előre jelezni kell a diabéteszt. Az alkoholfogyasztásról érdemes egyeztetni az orvossal, hogy mennyit és miből szabad inni. A pohárköszöntő alkalmával elfogyasztott pohár pezsgő nem jelenthet problémát, de semmiképp nem éhgyomorra, és csak a vércukorszint gondos ellenőrzése mellett.

A nászút

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.
Diétás szabályok cukorbetegség esetén

Nászút előtt érdemes a kezelő orvostól egy pontos leírást kérni, amely tartalmazza a betegség leírását, a felírt gyógyszereket és az egyéb allergiákat. Ajánlott minden szükséges orvosságból, tesztcsíkból és vércukorszintmérőből jelentős tartalékkal felszerelkezni, illetve egy-két pluszrecept is jól jöhet. A betegség kezeléséhez összeállított riadócsomag mindig legyen kéz közelben, nem a csomagtartóban vagy a szálláson felejtve. Néhány szem szőlőcukor pedig akár a zsebben is elfér. A nászutas diabéteszesnek érdemes valamilyen megkülönböztető jelzést viselnie a testén, amely felhívja a figyelmet a betegségére rosszullét esetén.

Tengerparti utazás alkalmával egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. Mivel a hőségben az inzulin kevésbé hatékony, ezért indulás előtt érdemes a kezelő orvos véleményét kikérni az orvosságokkal kapcsolatban. A gyógyszereket és a vércukorszint ellenőrzéséhez szükséges eszközöket napfénytől védett helyen kell tartani. Tanácsos a legnagyobb hőségben is papucsot vagy cipőt rendszeresíteni az esetleges lábsérülések elkerülése érdekében.

Hideg hőmérsékletű helyeken könnyen megemelkedhet a vércukorszint, ezért az ilyen utazások alkalmával mindig több gyógyszerről kell gondoskodni. Érdemes felkészülni rá, hogy hidegben a tesztek eredményei kevésbé megbízhatóak, és a mérőeszközök elemei is hamarabb lemerülnek. Ügyelni kell arra is, hogy az inzulin ne fagyjon meg. Ha a választott úti cél a tengerszint felett sokkal magasabban van, mint a megszokott életterünk, szintén különösen oda kell figyelni a vércukorszintre, amit a megfázás és egyéb betegségek is befolyásolhatnak.

(WEBBeteg - N. A.,fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

A cukorbetegség és a...

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki?...

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség -...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

A cukorbetegek gondozása és az...

Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár 1-es típusú, akár 2-es típusú a cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a...

Gyakorlati tudnivalók az inzulinok...

Az inzulint a hazai cukorbetegek közel 100 százaléka ma már pen készülékekkel adagolja, ugyanakkor a diabéteszben szenvedők - viszonylag csekély...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.