Cukorbetegek gyógyítása gyomorműtét segítségével

MTI
megjelent:

Az igen súlyosan elhízott cukorbetegek esetében a gyomorműtét hatékonyabban javítja a cukorbaj anyagcserezavarát, mint ha a páciens súlytöbbletét más úton csökkentik.

Az Egyesült Államokban az illetékes hatóság lejjebb vitte a súlytöbbletnek azt a határát, amely fölött bárki, akinek megfelelő diétával, mozgással vagy engedélyezett gyógyszeres kezeléssel nem sikerült a fogyás, megoperálható, hogy testsúlyát megfelelő szintre csökkentsék.

A testsúly erélyes apadása a cukorbetegség anyagcserezavarát ugyancsak javítja, és amerikai kutatók felfigyeltek arra, hogy a gyomorműtét útján fogyók cukorbaja erőteljesebben javult, mint ahogy a testsúly mérséklődése alapján várható lett volna. A nagy figyelmet keltő tanulmányt a Science Transnational Medicine közölte.

A gyomorműtét kedvező hatásai

A kutatók megállapították, hogy bizonyos aminosavak és anyagcseretermékek mennyisége sokkal nagyobb mértékben javult a műtét után, mint ugyanolyan mértékű fogyáskor, amelyet diétával és más módszerekkel értek el.

Az elágazó láncú aminosavak az izomszövet egynegyedét teszik ki, és esszenciálisak, vagyis a szervezet előállítani nem tudja őket. Fizikai terheléskor az izomzat először ezeket használja fel, ezért mozgás, sportolás nélkülük lehetetlen.

A tudósok azt észlelték, hogy ha a kövér cukorbetegeknél a gyomorműtét eredményeként tíz kiló súlycsökkenés következett be, aminosavszintjük, valamint az elágazó láncú aminosavak oxidációja során keletkező anyagcseretermékek szintje határozottan a normális értékek irányába mozdult el.

Ez a kedvező változás statisztikailag értékelhető mértékben volt jelentősebb, mint a más módon sikeres súlycsökkenés hatása. A biokémiai eredmények egybevágtak a cukorbetegek inzulin ellenállásában és inzulin érzékenységében mért erőteljesebb javulással.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek, de azok igen érdekes összefüggések kiderítését ígérik.

A gyomorgyűrű műtét

Nem pusztán arról van szó, hogy a beteg gyomrába egy szűkítő gyűrűt ültetnek, mely a gyomor szűkítése során csökkenti a felszívódó kalóriák mértékét, ezáltal téve egyszerűvé a plusz kilók leadását. A gyomorgyűrű műtét utáni életvitel és táplálkozás szoros odafigyelést igényel mind a beteg, mind a kezelőorvos részéről. A gyomorgyűrű műtét>>

(MTI)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.