• Az étrend és a csontritkulás

        Szerző: MTI

        A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.

        A korábbi kutatások a specifikus étrend-kiegészítők, például a kalcium, a D-vitamin szerepét vizsgálták a csontritkulás alakulásában, ugyanakkor a tudósokat nem igazán foglalkoztatta, hogy az étrend egészében miként hat a csonttömegre. "Az emberek azonban élelmiszert fogyasztanak, nem pedig különálló tápanyagokat" - jegyezte meg Lisa Lansetmo, a montreali McGill Egyetem kutatója, aki kollégáival 3539, posztmenopauzális korban lévő nő, valamint 1649 ötven feletti férfi sorsát követte egy sokéves vizsgálatban. A kutatás során az élelmiszerekben lévő tápanyagoknak az élelmiszer tömegéhez viszonyított mennyiségét jelző "tápanyagsűrűség" és a csonttörések kockázata közötti összefüggéseket vizsgálták.

        Hirdetés

        Az étrend és a csontritkulás

        Induláskor a résztvevők kitöltöttek egy, az étrendjüket firtató részletes kérdőívet, majd a kutatók minden egyes személyre lebontva kiszámították a tápanyagsűrűségi mutatót. A magas tápanyagsűrűségű étrendben rengeteg zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, babfélék és sok hal szerepelt. A következő 7 év során 70 férfi és 372 nő szenvedett súlyos balesethez nem köthető csonttörést.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Általánosságban a kutatók úgy találták, hogy nők esetében minden 40 százalékos kalóriabevitel-növekedés, amely zöldségekből, gyümölcsökből és más magas tápanyagsűrűségű élelmiszerekből származik, 14 százalékkal csökkenti annak a valószínűségét, hogy az illető a következő 10 év során csonttörést szenved. Ez a megállapítás még oly módon is helytállónak bizonyult, amikor olyan tényezők hatását is figyelembe vették, mint a csonttömeg, csontsűrűség, dohányzás, D-vitamin és kalcium bevitele. Hasonló tendenciát figyeltek meg a férfiak esetében is, ám a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns. Mint Lisa Langsetmo rámutatott, a mostani kutatás nem bizonyítja ugyan, hogy a tápanyagokban gazdag étrend megelőzi a csonttöréseket, ám az egészségesebb táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj kockázatát csökkentve jótékonyan hathat a csontozat állapotára is.

        (MTI)

        Legutóbb frissült: 2010.11.20 10:36
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mi okozhat viszketést?

        Mi okozhat viszketést?

        Dr. Csuth Ágnes

        A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Élet csontritkulással - Tanácsok a mindennapokra

        Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben egyre törékenyebbé válnak. Csontritkulás nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat minden életkorban, de idősebb korban gyakoribb.

        Testsúly és csontritkulás - Van összefüggés?

        A csontritkulás hazánkban közel egymillió embert érint. Az egymillió ember 60 százaléka 50 év fölötti nő, de már a férfiak száma is eléri a 300 ezret.

        Milyen egyéb betegségekkel kell számolniuk a veseelégtelenségben szenvedőknek?

        A veseelégtelenség nemcsak egyszerűen a vizeletkiválasztás zavarát jelenti, hanem számolni kell egyéb következményekkel is.

        Étrend-kiegésztőket vont ki a forgalomból a Nébih

        A nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű termékek össztömege meghaladta a 780 kg-ot. A hatóság a vállalkozás által csomagolt, kapszulázott termékeket a forgalomból visszahívta, és az étrend-kiegészítő csomagolási tevékenységet azonnali hatállyal felfüggesztette.

        Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

        Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

        Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

        A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.