Az étrend és a csontritkulás

MTI
megjelent:

A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.

A korábbi kutatások a specifikus étrend-kiegészítők, például a kalcium, a D-vitamin szerepét vizsgálták a csontritkulás alakulásában, ugyanakkor a tudósokat nem igazán foglalkoztatta, hogy az étrend egészében miként hat a csonttömegre. "Az emberek azonban élelmiszert fogyasztanak, nem pedig különálló tápanyagokat" - jegyezte meg Lisa Lansetmo, a montreali McGill Egyetem kutatója, aki kollégáival 3539, posztmenopauzális korban lévő nő, valamint 1649 ötven feletti férfi sorsát követte egy sokéves vizsgálatban. A kutatás során az élelmiszerekben lévő tápanyagoknak az élelmiszer tömegéhez viszonyított mennyiségét jelző "tápanyagsűrűség" és a csonttörések kockázata közötti összefüggéseket vizsgálták.

Az étrend és a csontritkulás

Induláskor a résztvevők kitöltöttek egy, az étrendjüket firtató részletes kérdőívet, majd a kutatók minden egyes személyre lebontva kiszámították a tápanyagsűrűségi mutatót. A magas tápanyagsűrűségű étrendben rengeteg zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, babfélék és sok hal szerepelt. A következő 7 év során 70 férfi és 372 nő szenvedett súlyos balesethez nem köthető csonttörést.

Általánosságban a kutatók úgy találták, hogy nők esetében minden 40 százalékos kalóriabevitel-növekedés, amely zöldségekből, gyümölcsökből és más magas tápanyagsűrűségű élelmiszerekből származik, 14 százalékkal csökkenti annak a valószínűségét, hogy az illető a következő 10 év során csonttörést szenved. Ez a megállapítás még oly módon is helytállónak bizonyult, amikor olyan tényezők hatását is figyelembe vették, mint a csonttömeg, csontsűrűség, dohányzás, D-vitamin és kalcium bevitele. Hasonló tendenciát figyeltek meg a férfiak esetében is, ám a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns. Mint Lisa Langsetmo rámutatott, a mostani kutatás nem bizonyítja ugyan, hogy a tápanyagokban gazdag étrend megelőzi a csonttöréseket, ám az egészségesebb táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj kockázatát csökkentve jótékonyan hathat a csontozat állapotára is.

(MTI)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.