A legbetegebb újszülötteknek is kell az anyatej

Medipress
megjelent:

A Philadelphiai Gyermekkórház munkatársai sikeres próbálkozást hajtottak végre: a nővérek megtanították az anyákat, hogyan táplálhatják anyatejjel a súlyos születési rendellenességgel született gyermekeket, akik sebészeti és intenzív beavatkozásra is szorulnak.

Az anyatejjel ezen, az ártalmakkal szemben rendkívül védtelen újszülöttek esetén is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: védi a gyermekeket a fertőzésektől, könnyen emészthető táplálékhoz biztosít, ezáltal nagymértékben csökkenhet a szükséges intenzív ápolás ideje. Azonban a táplálás gyakran nehezített, és mivel nem ez a legsúlyosabb probléma, gyakran a nyilvánvaló előny ellenére megoldatlan marad.

Fontos az anyatejre szoktatás

A Journal of Perinatal & Neonatal Nursing 2010 júliusi/szeptemberi számában Diane L. Spatz és Taryn M. Edwards leírja, miszerint az egészségügyi munkatársak hogyan tanították be lépésről lépésre ezen anyákat, hogyan táplálják gyermekeiket. Ennek eredményeképp a vizsgált 80 esetből 58-an képesek voltak a szoptatás kivitelezésére azelőtt, mielőtt elhagyták volna a kórházat.

A 80 eset mindegyikét a Gyermekkórház intenzív osztályán kezelték a 2008 és 2009 közötti időszakban. Mindannyian komplex, sebészeti beavatkozást igénylő rendellenességgel születtek, ezek között hasfali hiányok, nyelőcső-rendellenességek, és súlyos rekeszsérv (melynek következtében a hasüregi szervek felcsúsznak a mellüregbe és akadályozzák a tüdő működését) szerepeltek.

A többlépéses anyatejre való szoktatás első állomásaként megtanítják az anyákat, miként fejhetik le tejüket, és speciális eszközök segítségével hogyan etethetik az újszülötteket, még mielőtt azok szopómozgásra képesek lennének.

Egy fontos kiegészítőként megtanítják az anyákat, hogyan öleljék magukhoz ezen beteg újszülötteket: a testi kontaktus nagymértékben csökkenti mind a gyermekekben, mind az anyákban kialakuló stresszt. Bár a kísérlet nem mind a 80 esetben zárult sikerrel, az 58 szép eredmény, ráadásul ez az idő előrehaladtával akár még kedvezőbb is lehet.

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.