Mi történik ha a gyermek fejre esik? - Kutatás

MTI
megjelent:

A kisgyerekes szülők számára megnyugtató megállapítást tettek kanadai kutatók, akik szerint a kisebb, például esésből eredő fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél.

Míg a felnőtteknél a fej ütődése, egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn közzétett vizsgálat eredménye szerint.

Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük
A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan, és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.
Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

David Johnson, a Calgary Egyetem munkatársa csoportjával 18 ezer gyereksérülés adatait gyűjtötte össze nyolc év alatt. A gyerekek mindannyian sürgősségi ellátásra kerültek orvoshoz szerte Calgaryban, és diagnózisukban kisebb fejsérülés szerepelt. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a gyerekeknél nem jelentkezett emlékezetvesztés, és egy percnél hosszabb időre nem vesztették el eszméletüket.

A gyerekek közül senkinél nem jelentkezett az első vizsgálatot követő hat órán túl tudatzavart okozó agyi vérzés. Öt esetben fordult elő olyan, később jelentkező vérzés, amely tudatzavart nem okozott, ez háromtízezrelékes arányt jelent.

A szakemberek megnyugtatják a szülőket, hogy amennyiben egy esés után - melyben a gyerek beütötte a fejét - nem hány, éber és közreműködő, akkor nincs ok aggodalomra későbbi agykárosodás miatt.

Egyúttal hangsúlyozzák, hogy különösen a kisebb gyereket érdemes amint lehet orvosnak is megmutatni, hogy már az első tüneteket is megfelelően értékeljék.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.