A kevésbé problémás tinikor titka - minőségi korai gyermekgondozás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A korai években gyakorolt figyelem, gyermekgondozás hatása tartósabb, mint gondolná, állítja egy tanulmány.

Azok a 15 éves tinik, akik korai életéveikben magas színvonalú gyermekgondozásban részesültek, jobban teljesítettek a tudományos és kognitív teszteken, valamint kevesebb viselkedési problémát mutattak, mint kortársaik – állítja a tanulmányt vezető Deborah Lowe Vandell, a University of California egyetemi tanára.

Noha sokan azt gondolják, a korai életévekben történő gyermekgondozás hatásai elhalványulnak 15 éves korra, a tanulmány ezt határozottan cáfolja. A minőségi nevelésben részesülő gyerekek tinikorukra nem csak jobban teljesítenek az iskolai teszteken, de kevésbé szabályszegőek, nem lógnak olyanokkal, akik folyton bajba kerülnek, és kevesebbet feleselnek is. A tanulmány a Child Development című folyóiratban jelent meg.

A test serdülőkori változásai

Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: "Normálisan fejlődöm?" Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban, vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni. A pubertás az az életszakasz, amikor kialakulnak a másodlagos nemi jelek, és a szervezet felkészül az utódok létrehozására. Ez nem csak testi, hanem lelki változások összessége is, jelen cikkben a fizikai jellemzőkről lesz szó.
A test serdülőkori változásai

A felmérésben 1300, 1991-ben született olyan gyermek vett részt, akit figyelemmel kísértek az évek folyamán. A kutatásban résztvevő gyermekek családi és szociális háttere sokszínű volt.

A kutatók a minőségi gyermekgondozás fogalmának felállításához figyelembe vették a gyermekgondozó viselkedését a gyermekkel, értékelték, mennyire volt fogékony és készséges a kicsi szükségleteinek kielégítésében. Emellett összegyűjtötték az iskolai felmérések eredményeit, valamint információkat gyűjtöttek az adott gyermekekről a családtagoktól, tanároktól.

A felmérésben résztvevő gyerekek 90 százaléka részesült valamiféle gyermekgondozásban, mely lehetett bölcsi, óvoda, bébiszitter, házi gondozás, ám csak 41 százalékuk részesedett magas, vagy közepesen magas színvonalú gondozásban.

A tanulmány eredményei

Azok a gyerekek, akik jó minőségű gyermekgondozásban részesültek, átlagosan 5.3 százalékponttal teljesítettek jobban az iskolában. Minél több időt töltöttek a gyerekek életük első 4 évében valamely gyermekgondozási intézményben, annál nagyobb volt a kockázatos és impulzív viselkedés előfordulási aránya, amit azonban jelentősen kompenzált a magas színvonalú ellátás.

Ugyanakkor szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy az alacsonyabb színvonalú ellátást a szülők képesek kompenzálni. sosem túl késő. Bármely pozitív dolog történik a gyerekkel, ami érdekli, azt mind beépíti a viselkedésébe. A motiváció motivációt szül.

Azonban, ha egy gyerek túl agresszív, vagy veszélyesen viselkedik, segíthet, ha megtanítjuk őt egy kis távolságból szemlélni a dolgokat, illetve beleérezni magukat mások helyzetébe, hogy megtanulják irányítani a saját viselkedésüket, és elkerülni a konfliktusokat.

Honnan tudja, hogy jó helyre íratja a gyermekét?

Szakemberek azt tanácsolják, hogy mielőtt döntene egy ovi mellett, járja végig a kiválasztottak közül legjobbnak tűnő két-három intézményt, töltsön el ott néhány órát.

Ne csak a gondozóra figyeljen, hanem válasszon ki egy-két olyan gyereket, akik személyisége, viselkedése, energiája hasonlít az Ön gyermekéhez, és nézze meg, milyen az ovóvnő kapcsolata velük.

Figyelje meg a környezetet is, és az is sokat árul el, ha az összes gyerek megrohamozza Önt – ez esetben valószínűleg unatkoznak. Ha a faliújságon minden rajz hasonló, válasszon inkább egy olyan helyet, ahol a gyerekeket a saját kreativitásuk kibontakoztatására ösztönzik.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.