Balesetveszélyes mobil - A gyerekekre is

Független Hírügynökség
megjelent:

Még az átlagon felül figyelmesebb gyerekekre is komoly veszélyt jelent a mobiltelefon használata, ha úttesten való átkeléskor telefonálnak. Csak ötödannyiszor néznek körül, nem becsülik fel a közeledő autók távolságát, az életveszélyes helyzetek száma pedig majdnem megduplázódik.

Amerikai tudósok kísérletekkel igazolták, hogy a gyerekeket sokkal könnyebben üti el az autó, ha mobiloznak, miközben áthaladnak az útkereszteződésben. Az Alabamai Egyetem kutatói 10-11 éves gyerekeket vizsgáltak virtuális útkereszteződésben. A kísérleti alanyok számára óriási kivetítőkön szimulálták a forgalmat, a padlón pedig lépésérzékelők rögzítették, ha a gyerekek veszélyes helyre léptek.

A kísérletben 77 gyerek vett részt, mindegyik hatszor kelt át az útkereszteződésen mobiltelefon nélkül, majd hatszor úgy is, hogy közben használta a mobilt.

Kiderült, hogy amikor a gyerekek mobilozás közben keltek át, 20 százalékkal kevesebbszer néztek körül mindkét irányban, olyankor is elindultak a zebrán, amikor sokkal kevesebb idő állt rendelkezésükre a közeledő autó előtt. Az életveszélyes helyzetek száma 43 százalékkal volt magasabb.

Még azok a gyerekek is, akik jól bántak a mobiltelefonnal, illetve általában átlagon felül figyelmesek szoktak lenni, rosszul becsülték fel az úttesten való átkeléshez szükséges időt, ha közben mobiloztak.

Az eredmények riasztóak, ha figyelembe vesszük, hogy a gyerekek milyen nagy százalékának van mobilja. Amerikai adatok szerint az év végére várhatóan a 8-12 éves gyerekek 54 százaléka rendelkezik majd telefonnal.

A kísérletről a Pediatrics című orvosi folyóirat februári száma közöl beszámolót.

(FH)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.