Balesetveszélyes mobil - A gyerekekre is

Szerző: Független Hírügynökség

Még az átlagon felül figyelmesebb gyerekekre is komoly veszélyt jelent a mobiltelefon használata, ha úttesten való átkeléskor telefonálnak. Csak ötödannyiszor néznek körül, nem becsülik fel a közeledő autók távolságát, az életveszélyes helyzetek száma pedig majdnem megduplázódik.

Amerikai tudósok kísérletekkel igazolták, hogy a gyerekeket sokkal könnyebben üti el az autó, ha mobiloznak, miközben áthaladnak az útkereszteződésben. Az Alabamai Egyetem kutatói 10-11 éves gyerekeket vizsgáltak virtuális útkereszteződésben. A kísérleti alanyok számára óriási kivetítőkön szimulálták a forgalmat, a padlón pedig lépésérzékelők rögzítették, ha a gyerekek veszélyes helyre léptek.

A kísérletben 77 gyerek vett részt, mindegyik hatszor kelt át az útkereszteződésen mobiltelefon nélkül, majd hatszor úgy is, hogy közben használta a mobilt.

Kiderült, hogy amikor a gyerekek mobilozás közben keltek át, 20 százalékkal kevesebbszer néztek körül mindkét irányban, olyankor is elindultak a zebrán, amikor sokkal kevesebb idő állt rendelkezésükre a közeledő autó előtt. Az életveszélyes helyzetek száma 43 százalékkal volt magasabb.

Még azok a gyerekek is, akik jól bántak a mobiltelefonnal, illetve általában átlagon felül figyelmesek szoktak lenni, rosszul becsülték fel az úttesten való átkeléshez szükséges időt, ha közben mobiloztak.

Az eredmények riasztóak, ha figyelembe vesszük, hogy a gyerekek milyen nagy százalékának van mobilja. Amerikai adatok szerint az év végére várhatóan a 8-12 éves gyerekek 54 százaléka rendelkezik majd telefonnal.

A kísérletről a Pediatrics című orvosi folyóirat februári száma közöl beszámolót.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

A rettegett hozzátáplálás, avagy...

Az evés létszükséglet, de az életben maradáson túl számos egyéb funkciója is van. Egészségünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem...

Túlérzékeny gyermekek: tippek...

„Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros...

A mobiltelefon és a rák: Mi a...

Van-e valamilyen kapcsolat a mobiltelefon és a rákos megbetegedések között?

A mobiltelefon rákot okoz?

Habár manapság mobiltelefon nélkül el sem tudjuk már képzelni az életet, egy 10 éven át tartó, 13 ország lakosainak telefonálási szokásait és...

A túl sok mobilozás alvászavart...

A mobiltelefonnal töltött túl sok idő - a túlzott sms-ezés és csevegés - alvási zavarokat okozhat - állítja egy tanulmány. A túlzott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.