• A sírós babák túl korán kapnak szilárd ételt

        Szerző: Medipress

        A csikorgó kereket tényleg megolajozzák, vagyis ebben az esetben rizspelyhet kap: egy friss tanulmány szerint a sírós csecsemőknek korábban vezetik be a szilárd táplálékot, mint a nyugodt babáknak.

        A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

        A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

        A Pediatrics január 10-i számában megjelent tanulmány szerzői szerint ez azért baj, mert a szilárd ételek és gyümölcslevek korai bevezetése kalóriát ad a csecsemő étrendjéhez. Korábbi kutatások ezt a többlet kalóriát a nagyobb testsúllyal és magasabb testtömeg-indexszel hozták összefüggésbe.

        A szabványosított növekedési görbék alapján az új tanulmány kimutatta, hogy a 9 hónapos csecsemők egyharmada, valamint a kétévesek egyharmada túlsúlyos a testmagasságához viszonyítva. Annak ellenére, hogy a csecsemőknek a túlélés érdekében hízniuk kell, és nem szabad diétáztatni őket, az orvosokat egyre inkább aggasztják a korai egészségtelen szokások, amelyek egész életükben végigkísérhetik a gyerekeket.

        Hirdetés

        Tévhitek


        Sok kismama él abban a tévhitben, hogy ha annak idején az édesanyja, nagymamája nem tudott szoptatni, akkor ez neki sem sikerülhet. A családtagok pedig gyakran még meg is erősítik ezt a meggyőződést. Valójában csupán a nők elenyészően kis hányada nem képes szoptatni (például anatómiai okok miatt). 
        Egy másik elterjedt tévhit, hogy a kismellű, fiús alkatú kismamák képtelenek a baba számára megfelelő mennyiségű tej előállítására. Valójában azonban az emlőn belül az emlőmirigyek mérete (ezek felelősek a tej termeléséért) közel sem olyan változatos, mint a zsírszövet mennyisége.
        A szoptatásról>>

        Az édesanyák az anyatej mellett egyértelműen sokkal többet adnak enni a gyerekeknek, pedig az első három hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás ajánlott  – állítja a tanulmány szerzője, Barbara Goldman, az Észak-Karolinai Egyetem Frank Porter Graham Gyermekfejlődés-kutató Intézetének pszichológusa.  Az is kiderült, hogy még ha nem is táplálnak anyatejjel, hanem tápszert adnak a csecsemőnek, a tápszer mellett már nagyon korán adnak valami mást is.

        A kutatók észak-karolinai alacsony jövedelmű családokra összpontosítottak a tanulmány során. Annak ellenére, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének ajánlása szerint a csecsemőket legalább négy hónapos korukig, lehetőleg egészen hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kell táplálni, a vizsgált észak-karolinai mintában már az egyhónapos csecsemők 20 százaléka evett szilárd ételt vagy gyümölcsleveket. Három hónapos korra a gyerekek 70 százaléka evett valami mást is az anyatej illetve a tápszer mellett.

        Goldman úgy véli, az emberek valószínűleg nem értik meg, hogyan működik valójában a csecsemők emésztőrendszere. Nem fogadják el, hogy nem alkalmas szilárd táplálék feldolgozására.

        Az eredmények azt mutatták, hogy a sokat síró csecsemők kaptak a legnagyobb valószínűséggel életkoruknak nem megfelelő táplálékot. A gyermeküket sírósnak leíró édesanyák közel kétszer nagyobb valószínűséggel adtak szilárd táplálékot, mint azok az anyák, akik nyugodtnak írták le gyermeküket.

        A maguk is elhízott édesanyák is több szilárd táplálékot adtak csecsemőjüknek. A depresszió jeleit mutató édesanyák azonban gyermeküknek több gyümölcslevet adtak. A szakértő szerint az a legnagyobb baj, hogy ezzel már korán megtanítják a gyerekeknek, hogy ha valami baj van, fogyasszanak valami édeset.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Goldman szerint az a legfontosabb, hogy népszerűsítsük az anyatejes táplálást, és tudatosítsuk, hogy a csecsemőknek nincs szükségük szilárd táplálékra. Lehet, hogy nehéz, de a sírós gyerekeket inkább el kellene ringatni, vagy el kellene vinni sétálni ahelyett, hogy gyümölcslevekkel és más ételekkel tömnék.

        (Forrás: Medipress.hu)

        Legutóbb frissült: 2011.01.24 15:07
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fogzás és fogápolás

        Fogzás és fogápolás

        Dr. Szendrey Gábor

        A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Fogamzásgátlás szülés után

        A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

        5+1 érdekesség az anyatejről

        A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

        A szoptatás világhete - Az anyatejes táplálás jelentősége

        Világszerte évente 820 000 gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya.

        Rotavírus-fertőzés: Előzze meg idejében oltóanyaggal!

        A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

        Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják

        Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.

        Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

        A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.