• A sírós babák túl korán kapnak szilárd ételt

    Szerző: Medipress

    A csikorgó kereket tényleg megolajozzák, vagyis ebben az esetben rizspelyhet kap: egy friss tanulmány szerint a sírós csecsemőknek korábban vezetik be a szilárd táplálékot, mint a nyugodt babáknak.

    A Pediatrics január 10-i számában megjelent tanulmány szerzői szerint ez azért baj, mert a szilárd ételek és gyümölcslevek korai bevezetése kalóriát ad a csecsemő étrendjéhez. Korábbi kutatások ezt a többlet kalóriát a nagyobb testsúllyal és magasabb testtömeg-indexszel hozták összefüggésbe.

    A szabványosított növekedési görbék alapján az új tanulmány kimutatta, hogy a 9 hónapos csecsemők egyharmada, valamint a kétévesek egyharmada túlsúlyos a testmagasságához viszonyítva. Annak ellenére, hogy a csecsemőknek a túlélés érdekében hízniuk kell, és nem szabad diétáztatni őket, az orvosokat egyre inkább aggasztják a korai egészségtelen szokások, amelyek egész életükben végigkísérhetik a gyerekeket.

    Hirdetés

    Tévhitek


    Sok kismama él abban a tévhitben, hogy ha annak idején az édesanyja, nagymamája nem tudott szoptatni, akkor ez neki sem sikerülhet. A családtagok pedig gyakran még meg is erősítik ezt a meggyőződést. Valójában csupán a nők elenyészően kis hányada nem képes szoptatni (például anatómiai okok miatt). 
    Egy másik elterjedt tévhit, hogy a kismellű, fiús alkatú kismamák képtelenek a baba számára megfelelő mennyiségű tej előállítására. Valójában azonban az emlőn belül az emlőmirigyek mérete (ezek felelősek a tej termeléséért) közel sem olyan változatos, mint a zsírszövet mennyisége.
    A szoptatásról>>

    Az édesanyák az anyatej mellett egyértelműen sokkal többet adnak enni a gyerekeknek, pedig az első három hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás ajánlott  – állítja a tanulmány szerzője, Barbara Goldman, az Észak-Karolinai Egyetem Frank Porter Graham Gyermekfejlődés-kutató Intézetének pszichológusa.  Az is kiderült, hogy még ha nem is táplálnak anyatejjel, hanem tápszert adnak a csecsemőnek, a tápszer mellett már nagyon korán adnak valami mást is.

    A kutatók észak-karolinai alacsony jövedelmű családokra összpontosítottak a tanulmány során. Annak ellenére, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének ajánlása szerint a csecsemőket legalább négy hónapos korukig, lehetőleg egészen hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kell táplálni, a vizsgált észak-karolinai mintában már az egyhónapos csecsemők 20 százaléka evett szilárd ételt vagy gyümölcsleveket. Három hónapos korra a gyerekek 70 százaléka evett valami mást is az anyatej illetve a tápszer mellett.

    Goldman úgy véli, az emberek valószínűleg nem értik meg, hogyan működik valójában a csecsemők emésztőrendszere. Nem fogadják el, hogy nem alkalmas szilárd táplálék feldolgozására.

    Az eredmények azt mutatták, hogy a sokat síró csecsemők kaptak a legnagyobb valószínűséggel életkoruknak nem megfelelő táplálékot. A gyermeküket sírósnak leíró édesanyák közel kétszer nagyobb valószínűséggel adtak szilárd táplálékot, mint azok az anyák, akik nyugodtnak írták le gyermeküket.

    A maguk is elhízott édesanyák is több szilárd táplálékot adtak csecsemőjüknek. A depresszió jeleit mutató édesanyák azonban gyermeküknek több gyümölcslevet adtak. A szakértő szerint az a legnagyobb baj, hogy ezzel már korán megtanítják a gyerekeknek, hogy ha valami baj van, fogyasszanak valami édeset.

    Goldman szerint az a legfontosabb, hogy népszerűsítsük az anyatejes táplálást, és tudatosítsuk, hogy a csecsemőknek nincs szükségük szilárd táplálékra. Lehet, hogy nehéz, de a sírós gyerekeket inkább el kellene ringatni, vagy el kellene vinni sétálni ahelyett, hogy gyümölcslevekkel és más ételekkel tömnék.

    (Forrás: Medipress.hu)

    Módosítva: 2011.01.24 15:07, Megjelenés: 2011.01.24 15:07
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Miért fájhat a baba hasa etetések után?

    A születés utáni időszakban a fejletlen bélrendszer nem minden esetben képes megbirkózni az anyatej vagy a tápszer megemésztésével. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a témában.

    Jól vannak a debreceni négyes ikrek

    Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek - számoltak be az orvosok és a szülők.

    Mitől illatos a babák feje?

    A világon elsőként azonosították az újszülöttek fejillatának kémiai összetételét a Kobe Egyetem professzora, Mamiko Ozaki vezetésével - írta a Medicalxpress a Science Reports alapján. Az illatok kutatásától azt remélik, hogy az felhasználható lesz például a csecsemők elhanyagolásának és az anya-csecsemő közötti kötődési rendellenességeknek a megelőzésére.

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Amikor a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik - Milyen vizsgálatokra van szükség?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    A hozzátáplálás nehézségei - Az orvos válaszol

    Van egy nyolchónapos kislányom. Még szopizik, sőt másképpen nem fogyaszt folyadékot. Próbáltunk már rengeteg féle gyümölcslevet, teát, de nem fogadja el. Félek, hogy nem elég neki a tejem, és aggaszt hogy mást nem iszik. Egy nap egyszer eszik üveges bébiételt, azon kívül csak szopizik. Mit tehetnénk, hogy elfogadja az innivalót cumisüvegből? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Gyermeksebészet Debrecenben

    1997-ben a debreceni gyemekklinika és az egyetem vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gyermeksebészeti ellátást megerősíti a személyi és a tárgyi feltételek javításával, bővítésével és korszerűsítésével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.