A sírós babák túl korán kapnak szilárd ételt

Medipress
megjelent:

A csikorgó kereket tényleg megolajozzák, vagyis ebben az esetben rizspelyhet kap: egy friss tanulmány szerint a sírós csecsemőknek korábban vezetik be a szilárd táplálékot, mint a nyugodt babáknak.

A Pediatrics január 10-i számában megjelent tanulmány szerzői szerint ez azért baj, mert a szilárd ételek és gyümölcslevek korai bevezetése kalóriát ad a csecsemő étrendjéhez. Korábbi kutatások ezt a többlet kalóriát a nagyobb testsúllyal és magasabb testtömeg-indexszel hozták összefüggésbe.

A szabványosított növekedési görbék alapján az új tanulmány kimutatta, hogy a 9 hónapos csecsemők egyharmada, valamint a kétévesek egyharmada túlsúlyos a testmagasságához viszonyítva. Annak ellenére, hogy a csecsemőknek a túlélés érdekében hízniuk kell, és nem szabad diétáztatni őket, az orvosokat egyre inkább aggasztják a korai egészségtelen szokások, amelyek egész életükben végigkísérhetik a gyerekeket.

Tévhitek
Sok kismama él abban a tévhitben, hogy ha annak idején az édesanyja, nagymamája nem tudott szoptatni, akkor ez neki sem sikerülhet. A családtagok pedig gyakran még meg is erősítik ezt a meggyőződést. Valójában csupán a nők elenyészően kis hányada nem képes szoptatni (például anatómiai okok miatt).
Egy másik elterjedt tévhit, hogy a kismellű, fiús alkatú kismamák képtelenek a baba számára megfelelő mennyiségű tej előállítására. Valójában azonban az emlőn belül az emlőmirigyek mérete (ezek felelősek a tej termeléséért) közel sem olyan változatos, mint a zsírszövet mennyisége.
A szoptatásról>>

Az édesanyák az anyatej mellett egyértelműen sokkal többet adnak enni a gyerekeknek, pedig az első három hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás ajánlott – állítja a tanulmány szerzője, Barbara Goldman, az Észak-Karolinai Egyetem Frank Porter Graham Gyermekfejlődés-kutató Intézetének pszichológusa. Az is kiderült, hogy még ha nem is táplálnak anyatejjel, hanem tápszert adnak a csecsemőnek, a tápszer mellett már nagyon korán adnak valami mást is.

A kutatók észak-karolinai alacsony jövedelmű családokra összpontosítottak a tanulmány során. Annak ellenére, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének ajánlása szerint a csecsemőket legalább négy hónapos korukig, lehetőleg egészen hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kell táplálni, a vizsgált észak-karolinai mintában már az egyhónapos csecsemők 20 százaléka evett szilárd ételt vagy gyümölcsleveket. Három hónapos korra a gyerekek 70 százaléka evett valami mást is az anyatej illetve a tápszer mellett.

Goldman úgy véli, az emberek valószínűleg nem értik meg, hogyan működik valójában a csecsemők emésztőrendszere. Nem fogadják el, hogy nem alkalmas szilárd táplálék feldolgozására.

Az eredmények azt mutatták, hogy a sokat síró csecsemők kaptak a legnagyobb valószínűséggel életkoruknak nem megfelelő táplálékot. A gyermeküket sírósnak leíró édesanyák közel kétszer nagyobb valószínűséggel adtak szilárd táplálékot, mint azok az anyák, akik nyugodtnak írták le gyermeküket.

A maguk is elhízott édesanyák is több szilárd táplálékot adtak csecsemőjüknek. A depresszió jeleit mutató édesanyák azonban gyermeküknek több gyümölcslevet adtak. A szakértő szerint az a legnagyobb baj, hogy ezzel már korán megtanítják a gyerekeknek, hogy ha valami baj van, fogyasszanak valami édeset.

Goldman szerint az a legfontosabb, hogy népszerűsítsük az anyatejes táplálást, és tudatosítsuk, hogy a csecsemőknek nincs szükségük szilárd táplálékra. Lehet, hogy nehéz, de a sírós gyerekeket inkább el kellene ringatni, vagy el kellene vinni sétálni ahelyett, hogy gyümölcslevekkel és más ételekkel tömnék.

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.