A sírós babák túl korán kapnak szilárd ételt

Medipress
megjelent: 2011.01.24.

A csikorgó kereket tényleg megolajozzák, vagyis ebben az esetben rizspelyhet kap: egy friss tanulmány szerint a sírós csecsemőknek korábban vezetik be a szilárd táplálékot, mint a nyugodt babáknak.

A Pediatrics január 10-i számában megjelent tanulmány szerzői szerint ez azért baj, mert a szilárd ételek és gyümölcslevek korai bevezetése kalóriát ad a csecsemő étrendjéhez. Korábbi kutatások ezt a többlet kalóriát a nagyobb testsúllyal és magasabb testtömeg-indexszel hozták összefüggésbe.

A szabványosított növekedési görbék alapján az új tanulmány kimutatta, hogy a 9 hónapos csecsemők egyharmada, valamint a kétévesek egyharmada túlsúlyos a testmagasságához viszonyítva. Annak ellenére, hogy a csecsemőknek a túlélés érdekében hízniuk kell, és nem szabad diétáztatni őket, az orvosokat egyre inkább aggasztják a korai egészségtelen szokások, amelyek egész életükben végigkísérhetik a gyerekeket.

Tévhitek
Sok kismama él abban a tévhitben, hogy ha annak idején az édesanyja, nagymamája nem tudott szoptatni, akkor ez neki sem sikerülhet. A családtagok pedig gyakran még meg is erősítik ezt a meggyőződést. Valójában csupán a nők elenyészően kis hányada nem képes szoptatni (például anatómiai okok miatt).
Egy másik elterjedt tévhit, hogy a kismellű, fiús alkatú kismamák képtelenek a baba számára megfelelő mennyiségű tej előállítására. Valójában azonban az emlőn belül az emlőmirigyek mérete (ezek felelősek a tej termeléséért) közel sem olyan változatos, mint a zsírszövet mennyisége.
A szoptatásról>>

Az édesanyák az anyatej mellett egyértelműen sokkal többet adnak enni a gyerekeknek, pedig az első három hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás ajánlott – állítja a tanulmány szerzője, Barbara Goldman, az Észak-Karolinai Egyetem Frank Porter Graham Gyermekfejlődés-kutató Intézetének pszichológusa. Az is kiderült, hogy még ha nem is táplálnak anyatejjel, hanem tápszert adnak a csecsemőnek, a tápszer mellett már nagyon korán adnak valami mást is.

A kutatók észak-karolinai alacsony jövedelmű családokra összpontosítottak a tanulmány során. Annak ellenére, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének ajánlása szerint a csecsemőket legalább négy hónapos korukig, lehetőleg egészen hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kell táplálni, a vizsgált észak-karolinai mintában már az egyhónapos csecsemők 20 százaléka evett szilárd ételt vagy gyümölcsleveket. Három hónapos korra a gyerekek 70 százaléka evett valami mást is az anyatej illetve a tápszer mellett.

Goldman úgy véli, az emberek valószínűleg nem értik meg, hogyan működik valójában a csecsemők emésztőrendszere. Nem fogadják el, hogy nem alkalmas szilárd táplálék feldolgozására.

Az eredmények azt mutatták, hogy a sokat síró csecsemők kaptak a legnagyobb valószínűséggel életkoruknak nem megfelelő táplálékot. A gyermeküket sírósnak leíró édesanyák közel kétszer nagyobb valószínűséggel adtak szilárd táplálékot, mint azok az anyák, akik nyugodtnak írták le gyermeküket.

A maguk is elhízott édesanyák is több szilárd táplálékot adtak csecsemőjüknek. A depresszió jeleit mutató édesanyák azonban gyermeküknek több gyümölcslevet adtak. A szakértő szerint az a legnagyobb baj, hogy ezzel már korán megtanítják a gyerekeknek, hogy ha valami baj van, fogyasszanak valami édeset.

Goldman szerint az a legfontosabb, hogy népszerűsítsük az anyatejes táplálást, és tudatosítsuk, hogy a csecsemőknek nincs szükségük szilárd táplálékra. Lehet, hogy nehéz, de a sírós gyerekeket inkább el kellene ringatni, vagy el kellene vinni sétálni ahelyett, hogy gyümölcslevekkel és más ételekkel tömnék.

(Forrás: Medipress.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Az anyatejes táplálás jelentősége

A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi...

Csecsemőtáplálás és ételallergia

A baba kizárólagos anyatejes táplálása védelmet nyújt számára az allergiás betegségekkel szemben. A kizárólagos szoptatás alatt minimális az...

A csecsemők egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozása

A táplálás célja a csecsemő és gyermek egészséges növekedésének és fejlődésének biztosítása minőségileg és mennyiségileg az életkornak...

Szülés utáni szorongás

Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól...

Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?

Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és...

Hogyan szoptassuk refluxos gyermekünket?

Csecsemőkorban a gyomortáj záródási elégtelenségének, azaz a refluxnak a leggyakoribb oka a gyomorszáj-záróizom lazasága, mely a kor...

Cumi: Jó a gyereknek?

Csak Öntől függ, hogy ad-e cumit gyermekének, vagy sem. Mindenesetre jó, ha tisztában van vele, milyen előnyei és hátrányai vannak a cumi...

Az anyatej és az immunológiai ablak

Az anyatejben lévő számos fehérje fontos szerepet játszik abban a folyamatban, amelynek következtében a fejlődő kisbaba kiépülő, megerősödő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.