A magyarok napozáskor nem vigyáznak a bőrükre

Szinapszis
megjelent:

A felnőtt lakosság fele kerüli a közvetlen napfényt, míg 15%-uk a nap bármely szakaszában kifekszik. A fényvédőkrémek használata ugyanakkor egyáltalán nem mondható általánosnak, mindössze minden ötödik ember használja ezeket ilyenkor rendszeresen. – Többek között ez derül ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes weboldal megbízásából készített.

Minden 5. fiatal a nap bármely szakaszában napozik

A lakosság közel 50%-a napozik rendszeresen, 15%-uk pedig nem törődve az esetleges káros hatásokkal, a nap bármely szakaszában kifekszik a közvetlen fényre. Életkor alapján megfigyelhető, hogy a napozók aránya annak emelkedésével csökken, és a legfiatalabbak (35 év alattiak) esetében 20% a bármikor napozók aránya. Érdekesség, hogy a napozás időpontjának tényét nem befolyásolja szignifikánsan, hogy az illető vett-e már részt melanoma szűrésen!

Az aktív napozók 70%-a nem használ rendszeresen fényvédőkrémet

A felnőtt lakosság közel fele egyáltalán nem használta napozás során – igaz közülük sokan, ha csak tehetik, kerülik a közvetlen napfényt. Elgondolkodtató ugyanakkor az a tény, hogy a nap bármely órájában kifekvők körében is csak 50% körül alakul a rendszeres krémhasználók aránya.

Egyéb szempontból az ilyen módon aktívan védekezők jellemzően nők, illetve 26-45 év közöttiek.

Az alkalmazott krém egyébként döntően közepes (15-25) vagy magas faktorszámú (25+) krémet jelent.

táblázat fényvédelemA kutatás rámutat: Magyarországon alacsony, mindössze közel 20% körüli a felnőtt lakosság körében a melanoma szűrésen már részt vettek aránya.

A kutatásról

A felmérést a Szinapszis Kft. készítette 2012 májusában, 1010, legalább 18 éves lakos véletlenszerű telefonos megkérdezésével. A minta életkor, nem, régió és településtípus tekintetében reprezentálja a felnőtt lakosságot. A kutatási eredményeket 2012. június 8-án, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Életmód Napján mutatták be.

(Szinapszis)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.