Pajzsmirigy-biopszia - Mikor és hogyan történik?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Hogyan történik a pajzsmirigy-biopszia?

A pajzsmirigy-biopszia a gyakorlatban ultrahang vezérelte aspirációs citológiai vizsgálatot jelent. A vizsgálat célja a pajzsmirigyben lévő elváltozások szövettani vizsgálata. A pajzsmirigyben lévő göbök, illetve egyéb elváltozások eredete képalkotó diagnosztikai módszerekkel nem mindig tisztázható teljesen, ilyenkor biopszia, illetve szövettani feldolgozás segít megkülönböztetni a jó-, illetve rosszindulatú folyamatokat, illetve segíti a pontos diagnózis felállítását.

Hogyan zajlik a pajzsmirigy-biopszia?

A göbök csak akkor tapinthatóak biztosan, ha nagyobbak, ezért az apróbb göbök vizsgálata, illetve biopsziája ultrahang segítségével történik.

A vizsgálat elnevezése igen ijesztően hangzik, hiszen egy nyaki szervből történik a mintavétel, de valójában kevesebb fájdalommal jár, mint egy hagyományos vérvétel. Semmilyen speciális előkészületre nincs szükség a vizsgálat előtt, éhgyomorra sem kell lenni. Fertőtlenítés után az orvos ultrahang segítségével egy vékony tűt vezet be a „gyanús” elváltozásba, ha kell, többszöri mintavételre is szükség lehet.

A véralvadásgátló kezelés általában nem zárja ki a vizsgálat elvégzését, hiszen a tű nagyon vékony, de a vizsgálat elvégzése nagyobb körültekintést igényel. A nyaki területről a ruhát, ékszereket le kell venni. A vizsgálat kockázata igen kicsi. A tűszúrás általában mérsékelt fájdalmat okoz, a mintavétel helye még egy-két napig érzékenyebb lehet. A szövődmények között leggyakoribb a vérzés és a fertőzés. A mintavétel után a beteg otthonába távozhat, speciális teendőkre nincs szükség.

Ez is érdekelheti A pajzsmirigy betegségei

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.