• Savasélet

        terkaneni blogja


        Megcsináltam a tesztet és próbálom az elkövetkező időszakban betartani a dolgokat, kiváncsi vagyok a végeredményre.



        Szama Pitta Dietika


        (Olajos, csípős, forró, kellemetlen illatú, híg.)


        Csak azok a termések és élelmiszerek fogyaszthatok, amelyek fel vannak sorolva:



        gyümölcsök: alma, füge, szőlő, aszaltszilva, dinnyék, körte, áfonya, datolya, ananász, ritkán (mangó, narancs, málna, szilva)

        zöldségek: zeller, koriander zöldje, karfiol, zöldborsó, zöldbab, spárga, gomba, brüsszeli káposzta-kelbimbó, fehér káposzta, brokkoli, cukkini, kukorica, csak édes paprika, ritkán krumpli, napraforgócsíra, uborka, petrezselyemzöld, sütőtök, sárgarépa, főtthagyma, , fehérrépa

        magvak: búza, kuszkusz, zab, árpa, hosszú rizs, hosszú barnarizs – básmáti, bármilyen kása jó búzával

        babok: más:( szögletes bab, lóbab, spanyolbab) tofu (szójasajt), sárgaborsó, csicseriborsó, szója, tarkabab, (néha: lencse)

        olajos magvak: csak napraforgó, kókusz, (néha: szezám)

        olajok: teavaj sózatlan, kókuszolaj (vaj), szójaolaj, napraforgó legjobb ghi: teavaj lefőzete, leszűrve - kihűtve, sózatlanul

        állati eredetű termékek: pulyka, csirke, (tojás néha) egyébként: állati húsok nem javasoltak

        cukrok: pálmacukor, , gyümölcscukor, juharszirup, juharcukor (finomítatlan cukor) , (néha: barnacukor , friss méz )

        fűszerek: koriander, koriander száraz zöldje, édeskömény, rómaikömény, menta, kurkuma, kardamon, ánizs, bazsalikom, (néha: fahéj, szerecsendió)

        folyadékok: legjobb ital: keserű teák vagy szénsavmentes kúti víz, zöldtea, feketetea, hybiszkusz tea, ananász juice, gyümölcslevek- rostos fent sorolt gyümölcsökből, kávé –alkoholos ital tilos

        tejtermékek: melegített nem sovány tej, túró, sajt-nem zsíros

        vitaminok: B csoportja csak tavasszal, K vitamin, (néha: Ka., vas, cink)



        Figyelmeztetés: Ebből a felsorolásból nincs kifelejtve semmi, ami nem szerepel az nem fogyasztható. 3 hetes diéta biztosítja a szervezet homeosztázisát- egyensúlyát , izomváz- kötőszövet-derma sav bázis stabilitását, ami rendkívül fontos bármilyen akut vagy krónikus infekciókor. Étkezést három részre kell osztani. Reggel 9 és este 19.00 óra között.


        Egyen gyakran, keveset!

        A reflux betegségre a legnagyobb hatást természetszerűleg az étkezések gyakorolják. Aki imád egyszerre sokat enni, az biztos lehet benne, hogy a reflux hamarosan tiszteletét teszi majd nála. A teletömött has ugyanis a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, és így a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe.A szakemberek ezért azt javasolják, hogy inkább együnk többször, de kisebb adagokat a napunk folyamán, nyugodtan hagyjuk el a hagyományos reggeli, ebéd és vacsora triumvirátust, de arra figyeljünk, hogy az utolsó étkezés ideje már ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert ez is kiválthat refluxos panaszokat.

        Felejtse el a sütit!

        Akár a csokoládéról, akár koffeinről beszélünk, bizonyos élelmiszerek csak rontják a már kialakult refluxos tüneteket. Nevezetesen a fűszeres ételek, a zsíros vörös húsok, a sült krumpli és más olajban sült ételek, a citrusfélék, a nyers hagyma, a paradicsom, az olaj, a borsmenta, a csokoládé és a koffein.

        Ugyanakkor nem szükséges még refluxosként sem csak banán- és főtt hús diétára kárhoztatnunk magunkat, számtalan reflux-barát recept létezik, amelyek ugyanolyan gazdag kulináris élvezeteket képesek nyújtani, mintha a felsorolt hozzávalókkal készültek volna.

        Hagyja el az alkoholt!

        Az alkohol minden refluxos számára alapvetően a tiltólista élén helyezkedik el. Aki rendszeresen vagy esetenként sokat iszik, csak ront a helyzetén. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át – akárcsak a túl teli has esetében – a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe. Egy amerikai felmérés adatai szerint akik heti 7 pohár alkoholos italt fogyasztottak nagyon nagy valószínűséggel produkáltak gyomorégéses, illetve refluxos tüneteket.

        További érvek a fogyás mellett!

        A túlsúly sajnos szintén olyan kockázati tényező, amely növeli a gyomorégés és a refluxos tünetek kialakulásának esélyét. Egy meghatározó kutatás összefüggést mutatott ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg-indexe (BMI) között. A túlsúlyos, illetőleg kövér emberek háromszor akkora eséllyel alakítanak ki gyomorégéses vagy refluxos panaszokat, mint a normál testsúlyúak.

        Ne hordjon szűk és szoros ruhákat

        Talán meglepő, de öltözködésünkkel is kiválthatunk gyomorégéses vagy refluxos panaszokat. Akárcsak a felesleges hasi zsír, a túl szoros öltözék is befolyásolhatja a refluxra hajlamosak állapotát, mivel a szűk ruhák, övek ugyanúgy a hasunknak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

        Alvás csak párnával

        Az alvás szintén jelentősen befolyásolhatja a refluxos tünetek felbukkanását. A nem megfelelő fekvés és a lefekvéshez közeli étkezés bizony mind előidézhetnek refluxos tüneteket. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a kijutott gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat.

        Ne gyújtson rá

        Közismert tény, hogy a dohányzás tönkreteszi a szívet és a tüdőt, érdemes azt is tudni, hogy pontosan ugyanilyen hatást gyakorol az emésztőrendszerre is. A nikotin, akárcsak az alkohol csak rontja a refluxos tüneteket. A dohányzás ugyanis elősegíti az epesók vékonybélből a gyomorba áramlását, valamit csökkenti a nyáltermelődést – holott a nyál segít a nyelőcsőbe feljutott gyomorsavat kimosni a szervezetből.


        Tej

        Az alacsony zsírtartalmú tej és joghurt engedélyezett a savas refluxban szenvedők számára, míg a magas zsírtartalmú tejtermékek súlyosbítják a tüneteket. Sokat segít, ha a napi háromszori nagy étkezés helyett többször eszik keveset, illetve az utolsó étkezést lefekvés előtt legalább két órával fogyasztja.

        Zöldségek

        Szakértők szerint amíg zsír nélkül készülnek, az összes zöldség jól tolerálható savas reflux esetén, de a konzerv, fagyasztott vagy főtt zöldségek valószínűleg jobban tolerálhatók.

        Gyümölcsök

        A savas refluxban szenvedők számára a legjobb választás az alma, banán, barack és a dinnye, ám kerülni kell a citrusféléket, mert azok savtartalma irritálja a nyelőcsövet.

        Gabonafélék

        Az alacsony zsírtartalmú péksütemények, illetve az alacsony rosttartalmú, készen fogyasztható gabonapelyek és a zabpehely a leginkább ajánlott savas reflux esetén.

        Hús és húspótlók

        Válasszon sovány húsokat, mivel a zsíros húsok súlyosbíthatják a reflux tüneteit. Sovány hús a bőr nélküli baromfi, hal, szűzpecsenye, bárányborda. Húspótlók közül az alacsony zsírtartalmú sajtok, tofu és a tojás ajánlottak.

        Desszertek

        Az adagonként kevesebb mint 3g zsírt tartalmazó édességek jól tolerálhatóak savas reflux esetén. Az egészséges alternatívák közé tartozik a zselatin, puding és az alacsony zsírtartalmú kekszek. A csokoládéval készült édességeket ajánlott kerülni, mivel súlyosbítják a GERD tüneteit.

        Italok

        Amennyiben Önnek savas refluxa van, kerülje a koffein tartalmú italokat, válasszon helyettük koffeinmentes variációt, vagy gyógyteákat, nem citrus tartalmú gyümölcsleveket. Ne fogyasszon mentával készült italokat sem, mivel ez és a koffein irritálja a gyulladt nyelőcsövet, tovább súlyosbítja a panaszokat.


        Felpörögtek az események körülöttem, és ennek most iszom a levét.

        Az elmúlt pár hónapban egyáltalán nem figyeltem arra mit eszek vagyok iszok.
        Szénsavas, kávé, extra fűszeres kaja, STRESSZ és még sorolhatnám.
        Már több mint két hete nem normális a gyomrom, és ha nem lett volna a kis gyógyszerem akkor még rosszabb lenne.
        Csak nagy gondban vagyok, mivel már csak 1 szem van a dobozban.
        Vissza kellene mennem a dokihoz, hogy eleve megnézze, hogy nem e történt valami komolyabb dolgog is ott bent, meg hogy felírja megint a gyógyszert, de sajnos semmire nincs időm mostanság.

        Megállpítottam, hogy én nagyon de nagyon nem akarom ezt érezni vagy ilyen beteg lennei, de hát az élet nem kívánság műsor.....és végülis valamilyen szinten én is tehetek erről, hogy ez most így van :(


        A GERD és a rossz lehelet

        A GERD-betegek általában kedvelik a mentolos, szopogatós cukorkákat. Ezek a nyálképzés fokozásával enyhítik a szájszárazságot, csökkentik az égő érzést a szájban. Ügyelni kell azonban arra, hogy a cukormentes termékeket válasszanak, mert ezekkel kikerülhető a további fogszuvasodás. A rossz szájszagot, ahogy a hagyományos halitosist (szájszagot) egyéb faktorok is erősíthetik. Ha a betegek nem megfelelő ételeket fogyasztanak, ha túl sok stresszt élnek meg, és ezt nem tudják kezelni. A szájszag mindkét fajtájára jellemző a fogínygyulladás is.

        A legtöbb esetben az alkohol, a koffeintartalmú italok, esetleg ételek, a csokoládé, a zsíros, a rántott fogások, a paradicsomos élelmiszerek okoznak gondot. Ezek fogyasztását lehetőleg kerülni kell, de mérsékelni mindenképpen ajánlott. A rossz lehelet tehát mindenképpen egészségügyi problémát feltételez, ezért mihamarabb orvoshoz kell fordulni a megfelelő kezelésért. Ha havonta több mint kétszer jelentkeznek a kellemetlen tünetek, keressen fel szakembert!


        Fertőzések és szájszag

        Ha ilyen problémával fordulunk orvoshoz, először bizonyára a szájban élő aneorob baktériumokra gyanakszik majd. Amennyiben ezek fejlődése megindul, és nem sikerül visszaszorítani, fertőzést okoznak, amely kellemetlen szagot generál. Ezért olyan gyakori a rossz lehelet más, komoly egészségügyi problémáknál is, mint például a fogszuvasodásnál, a gyulladt fogínynél, a súlyos fogágybetegségeknél, vagy a torok, a száj fertőzéses gyulladásánál.

        Ezek a baktérium okozta fertőzések más szagot generálnak, mint a savas reflux. A szájüregbe kerülő gyomorsav szaga szokatlanul kellemetlen, szinte elviselhetetlen. Emellett rendkívül káros is, hiszen direkt kapcsolatba kerülnek a fogakkal, és eltávolítják a fogzománc bizonyos rétegeit.

        Főként a nyelv és a szájpadlás felőli rész érintett, a külső réteg viszonylagos biztonságban van. A savas refluxban szenvedő betegek közben szájszárazságot is tapasztalnak, köszönhetően többek között a betegség kezelésére használt gyógyszereknek. Ez a lepedék és a fogászati baktériumok kialakulását generálja. A sérült fogzománc, és a fokozott baktériumképződés miatt nagyfokú fogszuvasodással kell számolni, amely tovább erősíti a rossz leheletet.



        A savas refluxban szenvedő betegekénél a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, esetleg a szájüregbe is. Mivel a nyelőcső alsó záróizma, amely normális esetben zárt állapotban van, a GERD-betegeknél ellazul, az emésztőrendszeri- és gyomornedveknek szabad utat enged. Ezek szaga fanyar, erős, és elég tipikus, nagyban eltér a szakemberek által használt pH skála alapú szájszagtól.



        Kellemetlen szájszagot tehát magában ez is okozhat, de a maró hatású anyag egyéb károkat is okoz. A rossz lehelet mellett a GERD (reflux betegség) leggyakoribb tünetei közé tartozik a torokfájás, a ciklikus böfögés, a nyelés során érzett fájdalom, a szájban érzett savanyú íz, de gyakori a vérző és gyulladt fogíny is. A fenti tünetek bár kellemetlenek, szociális szorongást vagy zavart nem okoznak. Nem így a kellemetlen szájszag, amely extrém esetben akár visszahúzódást, emberektől való elzárkózást, depressziót is okozhat. Fontos tehát megállapítani, hogy mi okozza a rossz leheletet.


        Hogyan befolyásolja a dohányzás a GERD-et?

        tkezés közben egy izmos gyűrű, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom (LES), mely a nyelőcső és a gyomor bejárata között helyezkedik el, elernyed, hogy az étel bejuthasson a gyomorba, majd összezárul, hogy a gyomor megkezdhesse az étel lebontásához szükséges savak és enzimek termelését.

        Ezek a savak általában a gyomorban maradnak, de a GERD betegségben szenvedő emberek záróizma ernyedt állapotban marad, vagy rosszkor ernyed el. Ez lehetővé teszi a savakat és enzimeket tartalmazó gyomortartalom visszaáramlását, mely irritálja a nyelőcső szöveteit.  Szakértők szerint a dohányzás több módon is ront a gyomorégésen:

        • Károsan befolyásolja a LES működését – A dohány nikotintartalma úgy tűnik, csökkenti az alsó nyelőcső záróizomra gyakorolt nyomást, mely lehetővé teszi a gyomorsavak és enzimek visszaáramlását a nyelőcsőbe.
        • Fokozódó savasság – A nikotin növeli a savtermelést.
        • Károsítja a nyelőcsövet – A dohányfüst közvetlenül irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.
        • Csökkenti a nyálelválasztást – Ez két problémát von maga után. Egyrészt amikor nyel, a nyál segít a savakat a nyelőcsőből a gyomorba juttatni, másrészt a nyál enyhe savközömbösítő bikarbonátokat tartalmaz, így a dohányzás okozta nyálcsökkenés súlyosbítja a savas refluxot.

        Noha csak az elfüstölt dohány GERD-re gyakorolt hatásait vizsgálták, szakértők úgy vélik, hogy a dohány másfajta használata, így a dohányrágás is sajátos problémákat vet fel.

        Míg egy cigaretta elszívása csak pár percet vesz igénybe, a dohányrágás akár egész napos szenvedély is lehet, mely komolyabb gondokat okozhat. Ugyanígy a nikotinos rágógumik is kockázatot jelentenek, s noha még nem készült tanulmány a nikotinos rágógumi és a GERD kapcsolatáról, minden jel arra utal, hogy a nikotin növeli a savas reflux kockázatát.

        A dohányosok esetében a savas reflux sokkal jobban károsíthatja a nyelőcsövet, mint a nem dohányzók esetében, és ezek a károsodások nehezebben gyógyulnak.

        Ráadásul idővel a dohányosok nagyobb valószínűséggel szembesülnek a GERD szövődményeivel, melyek között szerepel a krónikus nyelőcsőgyulladás vagy a nyelőcsőrák is.


        Mítosz: A cigaretta segít enyhíteni a gyomorégést

        A megnyugtató cigarettázás elmélettel ellentétben a dohányzás hozzájárul a gyomorégéshez. A nikotin ellazítja az alsó nyelőcső záróizmot, azt az izmot, ami a nyelőcső és a gyomor között van, így a gyomor savtartalma könnyebben visszajut a nyelőcsőbe (reflux). Ez a megnövekedett refluxtevékenység okozza a gyomorégést.

        Mítosz: Az ülve alvással megelőzhető a gyomorégés

        Nincs orvosi háttere annak a hitnek, hogy a gyomorégésben szenvedők megelőzhetik a tünetek jelentkezését azzal, hogy ülve alszanak. Már az is segít, ha egy plusz nagypárnát tesz a feje alá, nem kell ennél magasabbra ülnie.


        1 HETES MINTAÉTREND refluxos betegeknek

        1.nap

        Reggeli: gépsonka, Trappista sajt, margarin, zsemle, paprika, zöld tea

        Tízórai: körte, háztartási keksz

        Ebéd: daragaluska leves, főtt húsgombóc, alma mártás, burgonyahab

        Uzsonna: sajtos croissant

        Vacsora: melegszendvics (kenyér, vaj, pulyka java, sajt)

        2.nap

        Reggeli: májkrém, kenyér, alma, csipkebogyótea

        Tízórai: banán

        Ebéd: tejfölös burgonya leves, alufóliában sült csirkecomb, párolt rizs, paradicsom saláta

        Uzsonna: sajtos pogácsa

        Vacsora: csirkemell sonka, ömlesztett sajt, kifli

        3.nap

        Reggeli: vajas pirítós, karamellás tej

        Tízórai: mandarin

        Ebéd: olasz zöldségleves, rakott tök, ízes piskóta tekercs

        Uzsonna: fahéjas sült alma

        Vacsora: tojáskrém, zsemle, szénsavmentes ásványvíz

        4.nap

        Reggeli: főtt virsli, kenyér, (mustár, ketchup nélkül), hársfa virág tea

        Tízórai: mangó

        Ebéd: zellerkrém leves, roston sült afrikai harcsafilé, párolt vegyes zöldség, főtt burgonya

        Uzsonna: barackos túrókrém

        Vacsora: zalai felvágott, vajkrém, kenyér

        5.nap

        Reggeli: uzsonnasonka, lestyános sajt, kifli, pritamin paprika, almalé

        Tízórai: meggybefőtt, babapiskóta

        Ebéd: köményleves pirított zsemlekockával, töltött padlizsán, túró rudi

        Uzsonna: alma, Hamlet (puffasztott natúr rizspehelyszelet)

        Vacsora: vagdalthús, kenyér

        6.nap

        Reggeli:főtt tojás, zsemle, margarin, borjú párizsi, tea

        Tízórai: narancs

        Ebéd: pulyka ragu leves, sonkás-sajtos tészta, fejes saláta

        Uzsonna: puding

        Vacsora: zöldséges,párolt halfilé

        7.nap

        Reggeli: kuglóf, kakaó

        Tízórai: barackos joghurt friss mandarin darabokkal

        Ebéd: csontleves, natúr sertés szelet, petrezselymes burgonya, uborka saláta

        Uzsonna: tejberizs

        Vacsora: sárgarépa rolád sajtmártással


        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!

      • Blog leírása

        Érezte már valaki magát úgy mint egy tehén? Na de most nem a külső adottságokra gondolok, hanem a kérődzésre.....
        Látogatás: 46749 alkalommal

        A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

      • Hirdetések
      • Saját oldal

      • Hirdetés