Gerd és a cigi

Blog: Savasélet - Szerző: terkaneni

Hogyan befolyásolja a dohányzás a GERD-et?

tkezés közben egy izmos gyűrű, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom (LES), mely a nyelőcső és a gyomor bejárata között helyezkedik el, elernyed, hogy az étel bejuthasson a gyomorba, majd összezárul, hogy a gyomor megkezdhesse az étel lebontásához szükséges savak és enzimek termelését.

Ezek a savak általában a gyomorban maradnak, de a GERD betegségben szenvedő emberek záróizma ernyedt állapotban marad, vagy rosszkor ernyed el. Ez lehetővé teszi a savakat és enzimeket tartalmazó gyomortartalom visszaáramlását, mely irritálja a nyelőcső szöveteit.  Szakértők szerint a dohányzás több módon is ront a gyomorégésen:

  • Károsan befolyásolja a LES működését – A dohány nikotintartalma úgy tűnik, csökkenti az alsó nyelőcső záróizomra gyakorolt nyomást, mely lehetővé teszi a gyomorsavak és enzimek visszaáramlását a nyelőcsőbe.
  • Fokozódó savasság – A nikotin növeli a savtermelést.
  • Károsítja a nyelőcsövet – A dohányfüst közvetlenül irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.
  • Csökkenti a nyálelválasztást – Ez két problémát von maga után. Egyrészt amikor nyel, a nyál segít a savakat a nyelőcsőből a gyomorba juttatni, másrészt a nyál enyhe savközömbösítő bikarbonátokat tartalmaz, így a dohányzás okozta nyálcsökkenés súlyosbítja a savas refluxot.

Noha csak az elfüstölt dohány GERD-re gyakorolt hatásait vizsgálták, szakértők úgy vélik, hogy a dohány másfajta használata, így a dohányrágás is sajátos problémákat vet fel.

Míg egy cigaretta elszívása csak pár percet vesz igénybe, a dohányrágás akár egész napos szenvedély is lehet, mely komolyabb gondokat okozhat. Ugyanígy a nikotinos rágógumik is kockázatot jelentenek, s noha még nem készült tanulmány a nikotinos rágógumi és a GERD kapcsolatáról, minden jel arra utal, hogy a nikotin növeli a savas reflux kockázatát.

A dohányosok esetében a savas reflux sokkal jobban károsíthatja a nyelőcsövet, mint a nem dohányzók esetében, és ezek a károsodások nehezebben gyógyulnak.

Ráadásul idővel a dohányosok nagyobb valószínűséggel szembesülnek a GERD szövődményeivel, melyek között szerepel a krónikus nyelőcsőgyulladás vagy a nyelőcsőrák is.