A koraszülések országa vagyunk

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Népbetegségként emlegetik a hazai szakemberek a koraszülést, azok száma ugyanis az elmúlt években olyannyira megemelkedett hazánkban, hogy az európai átlagot is verjük. A nem éppen pozitív statisztikai számsorok okát a Semmelweis Egyetem kutatói riasztónak látják, s legfőbb okaként a dohányzást nevezték meg.

Legtöbben azt gondoljuk, hogy minden várandós nő áldott állapotként éli meg terhességét, s magzatának egészségéért mindent megtesz. Aztán meglepődve látjuk, hogy még a dohányzást tiltó törvények ellenére is, minden órás kismamák füstölögnek a szülészeti klinikák előtt. Országosan a várandós nők 14,4 %-a dohányzik, de néhány megyénkben ez az arány a 25 %-ot is eléri. Többségük persze titkolja és szégyelli magát, és még orvosa előtt is tagadja, hogy dohányzik, így a statisztikai adatok így némiképp torzítanak. A dohányzást pedig a koraszülések fő okaként jelölik meg a kutatók.

A koraszülött gyerekekről

A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie! A koraszülött gyerekekről>>

– Magyarországon a koraszülés népbetegség! – állapítja meg Fogarasi-Grenczer Andrea és Balázs Péter egy tanulmányában. A normál várandósság a fogamzástól számítva általában a befejezett 37. hétig tart, vagyis az utolsó menstruációtól számítva körülbelül 40 hétig. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak. A szerzőpáros szerint hazánkban az összes élveszületés körülbelül 9 %-a a 37. hét előtt történik. Még riasztóbb adat viszont, hogy előfordulása egyes szubkulturális csoportokban még ennél is magasabb: 20 százalék körüli!

– Az Európai Unió tagállamainak átlaga 6 % körül ingadozik, a skandináv országokban ez az érték 3–4 százalék – írták a tanulmányban. A koraszülésekhez hasonlóan pedig a kis súly is nagy veszéllyel van ezekre a kicsikre: 2500 gramm alatt már olyan szövődmények alakulhatnak ki, amelyek egy életre elkísérik a babákat.

Fő bűnös a dohányzás

– Amennyiben az idő előtti szüléshez nem az anya, vagy a baba betegsége vezet, leggyakrabban a dohányzás lehet a fő kiváltó ok, de egyéb szocioökonómiai háttér is felfedezhető, mint az alkohol, a táplálkozás, vagy éppen a család – mondta dr. Vida Gábor, szülész-nőgyógyász. A dohányzás, vagyis a dohányban található nikotin az erek szűkületét okozza. – A méhlepény-erek is szűkülnek, így nem csak a koraszülés a veszély, hanem már a magzati életben is adódhatnak problémák. A szűkült ereken keresztül ugyanis kevesebb oxigénhez jut a baba, ami pedig az egészséges fejlődéséhez és súlygyarapodáshoz elengedhetetlen – folytatta a szakértő, aki elmondta, a koraszülött csecsemőknél leggyakrabban a légzés-, és tüdőfunkciók szenvednek kárt, illetve gyakori az agyvérzés és agyi károsodás is az ilyen babáknál – akikre nem csak az anyai dohányzás van rossz hatással, hanem az is, ha az anya passzívan dohányzik, vagyis valamelyik családtag füstöli körbe a várandós kismamát.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.