A szívglikozidok

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A szívglikozidok különböző növényekben és egyes békafélék bőrében előforduló, egymáshoz hasonló szerkezetű vegyületek, melyek jelentős hatást gyakorolnak a szívre. A piros gyűszűvirág, illetve a gyapjas gyűszűvirág levelei tartalmazzák a legfontosabb és leginkább használatos hatóanyagokat.

Szívglikozid-tartalmú növényi kivonatokat az orvosok több mint 3000 évvel ezelőtt is alkalmaztak, ezek a krónikus szívelégtelenség alapgyógyszerei. Már az 1900-as évektől használták terápiás célzattal, abban az időben szinte egyeduralkodók voltak, klinikai használatuk mára erősen visszaszorult, csak meghatározott esetekben alkalmazzák az orvosok. A szívglikozidok közül Magyarországon jelenleg digoxin és digitoxin hatóanyag tartalmú gyógyszerek vannak forgalomban.

Ödéma ellen is

A szívglikozidok a szív működését szabályozó reflexfolyamatokat is befolyásolnak, ezáltal lassítják a szívverést és a pitvarról a kamrára való ingerületvezetést, így védik a szívkamrát szapora pitvari ingerektől. Ezenkívül a vesében elősegítik a só- és a vízkiválasztást, így növelik a vizelet mennyiségét, ezáltal megszűntetik az ödémákat és a vér vénákban való pangását.

Ezek a gyógyszerek a dózistól függően növelik a szív összehúzódási erejét, ami szívelégtelenség esetén jelentősen csökkent.

Ezt a hatást úgy fejtik ki, hogy a szívizomsejtekben egyes ioncsatornák működését gátolva megváltoztatják a sejtekben az ioneloszlást. A sejt belsejében megnő a kalcium tartalom a normálishoz képest, ami növeli az összehúzódások erejét.

A szív így kevesebb erőfeszítéssel több vért tud kilökni. Azonos munkához kevesebb oxigént igényel, és jobb hatásfokkal dolgozik.

A túladagolás során kialakuló túlzottan magas kalcium szint azonban káros, mert túl hamar idézhet elő újabb ingert az összehúzódáshoz.

Csökkentik a káliumszintet, ami túladagolás esetén lehet nagy fontosságú. A nagyon alacsony káliumszint ugyanis szintén extra ütésekhez vezethet, ami ritmuszavart vagy túl gyors szívverést válthat ki.

Mellékhatás, túladagolás

Mellékhatásként hányinger, hányás, hasmenés, izgatottság, görcsök, hallucinációk, színlátási zavarok jelentkezhetnek. Egyes digoxint szedő betegeknél előfordulhat a sárgán látás, ők például a fehér lepedőt sárgának láthatják.

A szívglikozidok hatását befolyásolhatja a beteg klinikai állapota vagy az életkora, egyéb betegségei, az elektrolitháztartás zavarai és egyéb gyógyszerek alkalmazása is. A szívglikozidok esetén a terápiás dózis kis túllépése vagy maga a terápiás dózis is gyakran túladagolási tüneteket okozhat a hajlamosító tényezők egyidejű fennállása vagy a nagyfokú egyéni érzékenység miatt.

Korai tünet az étvágytalanság, hányinger, hányás, fejfájás, gyengeség, szédülés, álmatlanság, szemkáprázás, sárga-zöld színlátási zavarok, de ezek közül egy-egy mellékhatásként is előfordulhat. Ritkábban jelentkeznek hasi fájdalmak, hasmenés, idegi eredetű fájdalmak, zavartság, görcsök, hallucinációk.

Látható, a szívglikozidok erős befolyásoló hatással vannak a szív elektrolit (vagyis kalcium, kálium és egyéb ionok) szintjeire. Ha azonban ezen elektrolitok szintje már kezdetben sem volt a normális értéken, az is hatással van a terápiára. Például kalcium szint emelkedése jelentősen megnöveli a szívglikozidok terápiás és toxikus hatását is.

Van, ami felerősíti, van ami csökkenti a hatást

A kölcsönhatás szempontjából a kalciumsók, D-vitamin készítmények és a hidroklorotiazid tartalmú vizelethajtók figyelembevétele a fontos. A magas káliumszint viszont gátolja a szívglikozidok hatásait, mert a kálium gátolja a hatóanyag ioncsatornához való kötődését.

Az alacsony káliumszint épp ellenkezőleg felerősíti a hatásaikat, beleértve a mérgező hatásokat is. A káliumszintet csökkenti például a furoszemid tartalmú vizelethajtók, a szteroid gyulladáscsökkentők, a hányás, a hasmenés és vesebetegség is. A szívizom oxigénhiányos, energiahiányos és gyulladásos állapotai is fokozzák a toxicitását.

A digoxin felszívódását gátolhatja a zsírcsökkentő kolesztiramin, egyes tumorellenes szerek és a gyomorsavcsökkentők, míg az eritromicin és a tetraciklin tartalmú antibiotikumok elősegítik. A ritmuszavar kezelésére használt kinidin gátolja a digoxin kiürülését, ami szintén túladagoláshoz vezethet.

Egyéb szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazott gyógyszerek is megemelhetik a digoxin szintjét a vérben, mint az amiodaron, propafenon és a verapamil. A digoxin lebontását gyorsítja a tubekulózis kezelésére használt rifampicin és a gyomorsav-túltengést csillapító cimetidin.

A bélgyulladáskor alkalmazott szulfasalazin és a pajzsmirigy-túlműködés pedig fokozza a digoxin kiválasztását. A pajzsmirigy alulműködése ezzel szemben csökkenti a kiválasztást, és a szívizom érzékenységét is növeli a hatóanyaggal szemben.

Gyógyszerkereső

A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek aktuális adattára - betegtájékoztatók, árak, adatok.
WEBBeteg Gyógyszerkereső
Szív- és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.