• Szívritmuszavar alkoholfogyasztástól

        Szerző:
        WEBBeteg

        A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik.

        Egyelőre nem tisztázott, miért okozhat a szeszivás olyan állapotot, hogy a szív össze-vissza ver, de veszélyei miatt ez a kórkép fokozott figyelmet érdemel.

        Sokféle ritmuszavar létezik, de legsűrűbben az fordul elő, hogy a szív felső része, a pitvar szabályos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd. Ennek az a folytatása, hogy a szívkamra teljesen szabálytalanul ver, és ez néha gyors, nem ritmusos pulzusként érezhető is.

        Az igazi veszély az, amikor a pitvarremegés következtében a felső szívüregben véralvadék keletkezik, amely leszakadva valamelyik fontos ütőérbe kerül, és azt elzárva bénulást, sőt halált is okozhat.

        Hirdetések

        A Kaliforniai Egyetemen Gregory Marcust és munkatársait évek óta foglalkoztatja az, hogy a váratlanul, hirtelen elkezdődő pitvarfibrilláció megfigyelések szerint alkoholfogyasztás után kezdődik. A jelenség magyarázata egyelőre nem ismert.

        A sör fogyasztása a laggyakoribb kiváltó ok

        A munkacsoport 223 ritmuszavar miatt kezelt beteg adatait dolgozta fel. Többségüknél az EKG-felvétel pitvarremegést igazolt, a többieknél csak felgyorsuló szívműködési rohamot állapítottak meg. A gondos adatfelvétel igazolta, hogy a pitvarremegés esélyét a szeszfogyasztás négyszeresére növelte, kiváltképp akkor, ha a páciens sokat ivott.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e különbség a különböző alkoholfélék kedvezőtlen hatása között. A szívritmuszavart legtöbbször sörivás előzte meg. Ennek a ténynek részletes elemzése azt is kimutatta, hogy a bort vagy töményt kedvelőkhöz képest a sörivók fogyasztották a legtöbb szeszt.

        Marcus professzor előadása az Európai Szívgyógyászok Társaságának idei kongresszusán hangzott el. A vitában többen kérdezték a jelenség okát, mivel a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztással kapcsolatban bizonyítottnak vehető, hogy egy-egy deciliter bor - leggyakrabban vörös -, ami a mediterrán étrendben a főétkezésekhez tartozik, a koszorúér-betegség megelőzését szolgálja.

        Az előadó ezt nem vitatta, de mint mondta: ha valamelyik betegénél alkohol hatására ilyen ritmuszavar alakul ki, annak a továbbiakban teljes alkoholmentességet javasol.

        A szívritmuszavar kezelése


        A szívritmuszavar veszélytelen fajtái esetén a kezelés nem szükséges. Orvosa akkor javasolhat valamilyen terápiát, ha az arrhythmia súlyos tüneteket okoz, vagy valamilyen más súlyos megbetegedés kockázatát növeli. Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?>>

        (MTI)
         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Demencia

        Dr. Veress Dóra

        Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        A szívritmuszavarok legjellemzőbb tünetei

        Vannak, akik nagyon ijesztőnek érzik a szívritmuszavart (arrhythmia), mások nem is érzékelik. A tünetek ugyanis nagyon változatosak és eltérőek lehetnek. Azonban fontos tudni, hogy a tünetek nem észlelése vagy észlelhetősége, illetve erőssége nem feltétlenül áll egyenes arányban a mögöttük álló betegség súlyosságával, veszélyességével.

        Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

        A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

        Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

        A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

        A sörfogyasztás hatásai - Mik a tudományos bizonyítékok?

        Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire minden tudományos megalapozottság nélkül. Arra van bőséges bizonyíték, hogy az iszákosság vagy nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása káros az egészségre és a munkára, azonban vannak olyan adatok is, amelyek szerint a kis mennyiségű ital - például vörösbor - rendszeres fogyasztásának vannak jótékony hatásai. Kevesebbet tudunk a sörről. Az alábbiakban ezt az italt nézzük meg közelebbről a tudományos vizsgálatok szemszögéből.

        A sörfogyasztás egészségügyi kockázatai

        Általánosságban kijelenthetjük, hogy mértékkel a sörfogyasztás semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, amennyiben nincs olyan súlyos betegsége, mint például szív- és érrendszeri betegségek vagy diabétesz, és más hasonló betegségekben sem szenved.

        A sörfogyasztás hatása

        A sör egészséges és természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, vízből és malátából. Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Emellett a mértékkel fogyasztott sörnek számos jótékony hatása is van a szervezetre.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.