• Stroke: minden perc számít

    Szerző:
    WEBBeteg

    A stroke nem csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, illetve gyerekkorban is felléphet. Ha időben kezelést kap a beteg, szövődmények nélkül meggyógyulhat, ám ha a tüneteket nem ismerik fel, és nem kezelik időben, végzetes lehet. A stroke tüneteinek felismerésére és a mielőbbi segélyhívás fontosságára hívták fel a figyelmet színészek és vezetők pénteki sajtótájékoztatójukon.

     „Ne késlekedj! Minden perc számít! Öt éve indult útjára ezzel a szlogennel egy kampány, amely a stroke tüneteinek felismerésére és azonnali cselekvésre kívánja felhívni a figyelmet.” – mondta Csonka András, a pénteki sajtótájékoztató házigazdája. „A Madách Színház szintén öt éve, a kezdetek óta partner ebben, és tered ad az eredményeket bemutató sajtótájékoztatónak és a szűrővizsgálatoknak.” – tette hozzá a színész.

    Stroke - A leggyakoribb kérdések


    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók? Stroke - A leggyakoribb kérdések>>

    „A stroke népbetegség, évente 50 ezer új beteget diagnosztizálnak hazánkban, és egyharmaduk sajnos egy év múlva már nem él.” – ismertette Prof. Dr Bereczki Dániel, a Magyar Stroke társaság elnöke. „Az elmúlt években jelentősen csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben duplájára nőtt a vérrögképződéssel kezelt betegek aránya, vagyis sokkal többen részesülnek kezelésben, mint korábban. A fő probléma az, hogy a stroke tüneteit még mindig sokan nem ismerik fel.” – emelte ki az elnök.

    „Közös ügyünk, hogy elvigyük a hírt minél több embernek, és felismertessük velük a tényt, hogy életmódváltással a stroke megelőzhető. Miért fontos ez? Mert a halottaink fele valamilyen kardiovaszkuláris betegség miatt hal meg.” – hívta fel a figyelmet a felelősség súlyára Kissné dr Horváth Ildikó, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője. 

    Hirdetések

    A stroke korai jelei


    A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az ún. átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek. Mik a tünetek? A stroke korai jelei>>

    „Szóvivőként meg kellett tanulnom, hogy hogyan leplezzem az érzéseimet. De belül tehetetlen dühöt érzek, amikor arra gondolok, hogy a híradóban bemutatott közúti balesetekben évente 4 ezer ember veszti életét, míg stroke-ot egy év alatt 40 ezer ember kap. Erről is be kellene számolniuk a tévéstáboknak.” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. „Gondoljunk bele, hogy milyen tragédia ez a családnak és a társadalomnak egyaránt. Az országos Mentőszolgálat is sokat tesz azért, hogy a stroke-os betegek minél hamarabb eljussanak a kórházba, és megfelelő ellátásban részesüljön, fontos ugyanis, hogy három órán belül megkezdjék a kezelést. Nagyon érdekes volt, amikor a kollegáimmal megfigyeltük, hogy hétfő reggel regisztráljuk a legtöbb stroke-os esetet. Meglepő volt, amikor rájöttünk, hogy ennek az az oka, hogy a legtöbben hétvégén kapnak stroke-ot, de sokan megvárják a kezelőorvosuk hétfői rendelési idejét. Fontos, hogy ne várjunk eddig, mert kicsúszunk a három órás időkeretből, hanem tárcsázzuk minél hamarabb a 104-et.” – emelte ki a szóvivő.

    Stroke: megelőzhető és gyógyítható


    Világszerte évente 1,4 millió ember veszti életét stroke következtében. Tény ugyanakkor, hogy a rokkantsági esetek nagy részénél is a szélütés van a háttérben A Magyar Stroke Társaság újra felveszi a küzdelmet az agyi érkatasztrófák terjedése ellen. Stroke: megelőzhető és gyógyítható>>

    „Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a prevenció, az egészséges étkezés és a sport fontosságát.” – kezdte beszédét Kiss Norbert a Sport és Ifjúságért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. „Ezen szempontok vezéreltek bennünket akkor is, amikor bevezettük a mindennapos testnevelés órákat az iskolákban. Ezzel szeretnénk a gyerekeket rávezetni arra, hogy minden nap mozogjanak, ez ugyanis nagyon sokat jelent a megelőzésben. Az erkölcstan óra pedig a lelki egyensúly megőrzésében segít. Sporttal és hitélettel ugyanis megelőzhetünk sok olyan dolgot, amelyet később kezelni kellene.” – mondta a helyettes államtitkár.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Régen talán túl sokat is foglalkoztam magammal, már-már a hipochondria határát súroltam, amióta azonban megszülettek a gyerekeim, teljesen normális szülő lettem. A családban mindenki sportol rendszeresen, és ezt a példát látják a gyerekeink is.” – mesélt személyes tapasztalatairól Fonyó Barbara színművésznő.

    „Nagyon megnyugtató dolog ennyi elkötelezett embert hallgatni, és tudni, hogy számukra fontos, hogy egyre többen tudjanak a stroke megelőzésének fontosságáról. Jó tudni, hogy ha baj van, akkor van hova fordulni, van, akinek fontos, meggyógyuljunk.” – összegezte a hallottakat Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

    Vészhelyzet - azonnal hívja a 104-et!


    A klinikai vizsgálatokban kiválóan teljesített az a parányi műszer, amely szívbetegek esetében azonnal jelzi akár egy lehetséges szívinfarktus bekövetkezését is - írja Matos Lajos, az MTI szakértője. Vészhelyzet - azonnal hívja a 104-et!>>

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    6 kérdés, amire stroke után jó, ha tudja a választ

    Az agyvérzés utáni felépülés nagymértékben függ a károsodás mértékétől, valamint a beteg együttműködésétől. Ha valamelyik hozzátartozója érintett, nagyon fontos, hogy ismerje a rehabilitáció folyamatát, és segítse a beteget a mindennapjai során. Mennyit tud most a stroke kezeléséről? Tesztelje!

    Stroke megelőzést biztosító új alvadásgátló gyógyszerek pitvarfibrillációban szenvedőknek

    Hatékony stroke megelőzést biztosító új alvadásgátló gyógyszereket fogadott be az OEP pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások