• Az ideális edzésterv hét alap gyakorlatsora

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az edzéstervnek mindig személyre szabottnak kell lennie, ám valamennyi edzésprogram alapvetően egy minta szerint felépíthető. Melyek az ideális edzésterv alapgyakorlatai?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Myofasciális lazítás: a gyakorlat kb. 2-5 percig tart. Habhengerre vagy teniszlabdára lesz hozzá szükség. A gyakorlat célja a masszírozás, a triggerpontok kezelése és az izmokban és izompólyában kialakult feszültség oldása. Görgesse a hengert vagy a teniszlabdát 30-60 másodpercig enyhe nyomást gyakorolva a triggerpontra vagy az izomfeszülés helyére, amíg a feszültség alább nem hagy. A gyakorlat többek között javítja a mozgékonyságot, serkenti a vérkeringést és segít a sérülések megelőzésében.

    Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés


    Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek. Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés>>

    Ízületdinamizáló gyakorlatok, dinamikus bemelegítés, tartásjavító gyakorlatok: a gyakorlatok kb. 10-15 percet vesznek igénybe. A dinamikus gyakorlatok a nagy izmokat mozgatják meg, hatnak a központi idegrendszerre, aktiválják az izmokat, az anyagcserét és a keringést. A gyakorlat végzése alatt a testhőmérséklet és a légzésszám emelkedik. Segítenek a mozgás korrigálásában, a gyenge pontok felderítésében és azok megdolgoztatásában. Ide tartozó gyakorlat pl. a támadólépés, a térdhajlítás, a fekvőtámasz, a karkörzés, a csípő- és a hátcsigolyák elforgatásával járó mozdulatok, a különféle futómozgások, stb.

    Hirdetések

    Amikor kóros a sportolás - exorexia


    Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé. Amikor kóros a sportolás - exorexia>>

    A törzs stabilizálása: A gyakorlatok időtartama kb. 3-5 perc. A törzs stabilizálását az ágyékcsigolyák régióját nyújtó és a törzs fordításával járó gyakorlatok szolgálják. Törzsfordításnál a törzsnek általában stabilnak kell lennie, és közben csak a csípőízület és részben a hát fordul. Például medicinlabda-dobás. A gyakorlat 5-10 mp-ig tart, 10-szer ismételje meg.

    Gyorsaság, hajlékonyság: Időtartam: kb. 3-6 perc. A kezdőknek ugrások, vagy támadóállás ajánlott.  A haladók pliometrikus gyakorlatokat végezhetnek, ilyenek például a szabadkézi súlyzóval, a ketlebellel vagy a homokzsákkal végzett gyakorlatok. Egy-három gyakorlatot ismételjen meg 5-10 alkalommal.

    Erősítő gyakorlatok: 15-25 percet vesz igénybe. Ideális esetben minden erősítő edzésprogram legalább egy gyakorlatot tartalmaz a következő négy típus mindegyikéből:

    • Nyújtás (felsőtest (vertikális és horizontális))
    • Hajlítás (felsőtest (vertikális és horizontális))
    • Térd (alsótest, pl. térdhajlítás és támadóállás)
    • Elsősorban a csípőrégiót érintő nyújtás (alsótest, pl. csípőemelés és oldalsó lábemelés ellentétes oldalra)

    Ajánlott kétféle erősítő edzés alkalmankénti váltogatása: egyik nap a vertikális nyújtó, a felsőtestet hajlító, a váltott lábbal végzett térdhajlítás és az egyik oldalra való csípőhajlítás kerüljön sorra, másnap a horizontális nyújtó és a felsőtest hajlításával járó gyakorlatok, valamint a támadóállás vagy oldalsó lábemelés és csípőhajlítás következzen. Minden egyes alkalomra ajánlott olyan gyakorlatokat összeválogatni, amelyek hatása nem ellentétes egymással.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Anyagcsere serkentés: Ennek a célnak a kitartó gyakorlatok felelnek meg. A gyakorlatokat 4-10 percig végezzük. Választhatjuk például a fekvőtámaszt, a térhajlítást, a támadóállást, a karkörzést, illetve a szabadkézi súlyzóval, ketlebellel, homokzsákkal végzett komplex gyakorlatokat vagy az ugrókötelezést.

    Regeneráció: kb. 5-10 perces szakasz. A regenerációt szolgálja a lazító gyakorlatok végzése mellett az edzés utáni egészséges ételek és italok fogyasztása, a masszázs, a nyújtás és az alvás.

    Nem szabad minden nap ennek a hét lépéses edzéstervnek megfelelően edzeni, ugyanis ezzel túlterhelné szervezetét. Ajánlott hetente egy vagy két napon sportolni, a többi nap pedig valamilyen enyhébb mozgásformát választani, ami nem megterhelő (pl. más sportágakat is kipróbálhat vagy sétálhat), és teljesen edzésmentes pihenőnapokat is iktasson be!

    Tipp: minden negyedik héten változtasson valamit az edzésprogramon, cseréljen ki néhány elemet.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com)

     
    Legutóbb frissült:
    Címkék: Edzés, Sport,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA