Párnacsata meccs előtt? Megengedett vagy sem?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Külföldi csapatoknál elvárt, hogy a fontosabb mérkőzések előtti napokban vagy estén ne létesítsenek szexuális kapcsolatot a játékosok, ne dorbézoljanak, ne igyanak túl sok alkoholt. Nálunk nem ilyen szigorúak a szabályok, bár a kilengések is ritkábbak.

A Napoli játékosainak a BL-mérkőzések előtt két nappal meg volt tiltva a szex, ezáltal lecsökkent a csapatban az agresszió, valamint a sérülések száma. A Napolinál emellett odafigyelnek arra is, mit esznek a sportolók. A német válogatott edzője azonban úgy véli, hogy a mérkőzések előtti este megengedik az alkoholfogyasztást, és hogy együtt legyenek a partnerükkel, természetesen minden a mértéken múlik.

Nem dorbézolásról és vad párnacsatákról van itt szó, egy érzéki együttlét még hatással lehet a másnapi meccsre is – véli Fejes Enikő sportpszichológus. Az edzéseken felgyülemlett feszültség levezetésére kiváló egy kis hancúrozás a párukkal, másnap pedig higgadtan és plusz energiákkal telve léphetnek a pályára a focisták.

Csak tudatosan!

Dr. Pikó Károly, a DVSC-TEVA vezető sportorvosa szerint ártalmas lenne túlzottan beavatkozni a labdarúgók magánéletébe. Inkább a megvonás okozna problémákat. A játékosok szerződésében vannak olyan pontok, amelyek éppen arra irányulnak, mi a nem megengedett a pályán, edzésen, mérkőzésen. Egy hagyományos munkaszerződés is kitér arra, hogy például nem lehet ittasan munkába állni.

Az ösztön-én

Sigmund Freud szerint ki kell elégíteni az ösztöneinket, mert máskülönben neurológiai problémákhoz vezet. Az ösztön-én a szenvedélyek forrása, az ösztön-én és a felettes-én közötti feszültségi különbségeket pedig harmóniába kell hozni.

Tudatosak a játékosok, tisztában vannak azzal, mit veszítenek a szabályszegéssel – véli az orvos. Nyílván egy fontos meccs előtt nem merészkednek el szórakozni a focisták, hogy kitombolják magukat, kielégítsék vágyaikat, visszafogottan, az érzelmekre alapozva azonban megengedhető egy kis kikapcsolódás. Ezt már mondani sem kell nekik, hiszen az évek hosszú munkája során összekovácsolódott a csapat.

Otthon kell maradni!

Dombi Tibor, a Loki játékosa hasonlóan vélekedik, szerinte egyénfüggő, ki, mit engedhet meg magának előző este, egy a lényeg, be kell tartani a házirendben található pontokat, az egyik ilyen, hogy bizonyos esetekben, például egy meccs előtti éjszaka otthon kell tartózkodni. Azt, hogy éppen mit csinálunk a négy fal között, már ránk és a lelkiismeretünkre van bízva – teszi hozzá a labdarúgó. Egy ilyen sikeres csapatba bekerülő sportoló betartja a szabályokat, nem azért dolgozott évekig, évtizedekig, hogy egy kilengéssel tönkre tegyen mindent, ráadásul csapatsportról van szó, figyelemmel kell lenni a játékostársakra is.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.