Biblioterápia. Gyógyító sorok

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A biblioterápia az orvoslás – elsősorban a pszichoterápia - területén válogatott olvasmányok terápiás használatát jelenti. Nemcsak a gyógyításban segíthet, a megelőzés és a rehabilitáció során is alkalmazzák.

A csoportban történő hangos felolvasás során a páciensek lehetőséget kapnak arra, hogy egy-egy irodalmi alkotáson keresztül olyan érzésekről és gondolatokról beszélgessenek, amelyekről egyébként nem tudnának.

Irodalom a kórház falai között

A depresszióval, magatartás- és személyiségzavarokkal küzdő, osztályon fekvő betegek csatlakozhatnak a pszichoterápia keretein belül működő irodalmi csoporthoz. Ez általában 4-8 főt jelent. Itt a csoportvezető irányításával idézetek, szövegrészletek, novellák, illetve versek hangzanak el, amelyekre a jelenlévők szabadon reagálhatnak.

A páciensek könnyebben megnyílnak, ha nem a saját problémáikról, hanem valaki másról, egy főhősről vagy egy szereplőről beszélhetnek. Így feloldódnak a gátlások, enyhül a stressz, és a résztvevők biztonságban érezhetik magukat.

A klasszikusoktól kezdve - mint József Attila - jelenkori írókig - mint Popper Péter - sokféle szöveg elhangzik. - nyilatkozta Tarr Mónika szociál- és gyógypedagógus, aki a debreceni Kenézy Gyula Kórházban koordinálja a szocioterápiás csoportok művészetterápiás foglalkozásait. Itt nem csak receptív biblioterápia folyik. A betegek az olvasmányok élményszerű feldolgozása mellett maguk is tollat ragadnak.

Írás az önkifejezés és gyógyítás szolgálatában

A páciensek által írt verseket dr. Kocsis János adjunktus - a pszichoterápiás részleg vezetője – összegyűjtötte. Az ő kezdeményezésére a versgyűjtemény 2001. októberében megjelent Hangtalan kiáltások címmel, majd 2010 áprilisában megszületett egy újabb válogatáskötet (Törött tükrök cserepei), amelyet a betegek által készített rajzok illusztrálnak. A terápia során olyan emberek is foglalkoznak írással, akik korábban már írtak, de egy ideje abbahagyták, illetve olyanok is, akiknek soha nem volt ez irányú törekvésük.

Előszeretettel alkalmazzák a mese műfaját. Közösen írnak meséket – többnyire állatmeséket -, amelyeket maguk között el is játszanak. Az ilyen feladatok segítenek a bennük lakozó gyerek felszabadításában és az önkifejezés képességének kibontakoztatásában.

Az irodalom itt az öngyógyítás és egymás gyógyításának eszköze. A terápia támogatja az orvosi kezeléseket.

Tudta?

A zeneterápia a zenét használja fel fizikai, érzelmi, kognitív és szociális téren, a beteg életkorától függetlenül a panaszok és tünetek kezelésében. A zeneterápiának két típusa van: aktív, ami magában foglalja a hangszerek és énekhang használatát, és passzív, ami egyszerű zenehallgatást jelent. Zeneterápia és a Parkinson-kór

Iránytű: fejlesztő biblioterápia

Nem csak klinikai körülmények között zajlanak művészetterápiás foglalkozások. Biblioterápiát fejlesztő céllal a megelőzés részeként elsősorban gyerekeknél alkalmaznak. A megfelelő időben olvasott megfelelő könyv igazi kincs, amely által a gyerek segítséget kap, hogy megtalálja a kérdéseire a válaszokat.

A „gyógyító könyv” túlélési stratégiát nyújthat, amellyel a fiatalok leküzdhetik az előttük tornyosuló akadályokat. Éppen ezért országszerte tartanak biblioterápiás csoportfoglalkozásokat óvodákban, iskolákban és könyvtárakban.

Itt nem csak szépirodalmi alkotások hangozhatnak el, hanem önismeretet segítő művek, esetleírások, az erőszak megelőzését népszerűsítő könyvek, szexuális témában kamaszoknak szóló írások, a kollektív emlékezést segítő könyvek vagy olyan alkotások, amelyek általános kérdésekre keresik a választ, mint a szeretet, a gyász, a bűn.

(WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.