Hatékony megoldás vesekő ellen

Vesekomegelozes.hu
megjelent:

A vesekövesség világszerte sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk, mivel sokszor rejtve marad, és vagy egyéb vizsgálat alkalmával kerül felfedezésre, vagy – rosszabb esetben - a vesevezetékbe beékelődve okoz fájdalmas tüneteket. Európában a lakosság 3-5 %-ában fordul elő, de az idősebb korosztály 5-10 %-ánál kimutatható. A férfiaknál gyakoribb, de a nőknél sem ritka előfordulása. (x)

Milyen tünetek utalhatnak vesekőre?

A vesekő tünetei lehetnek

  • vesetáji görcs,
  • alhasba sugárzó fájdalom,
  • hányinger,
  • hányás,
  • vizelési inger,
  • véres vizelet.

A vesekő, amennyiben nem okoz elzáródást, hosszú ideig tünetmentes, “néma” maradhat, ám amennyiben egy ilyen “nyugvókő” kimozdul addigi helyzetéből és elzárja a vesében képződő vizelet útját, igen heves tüneteket okozhat. A vesekövesség legjellemzőbb tünetei a hirtelen kezdődő deréktáji fájdalom, mely az alhasba sugározhat, hányinger, hányás, hidegrázás, esetleg láz, véres vizelet, gyakori vizelési inger. A kisebb, 0.5 cm alatti kövek spontán is távozhatnak, a nagyobbak viszont kezelésre szorulnak. A kezelés lehet úgynevezett testen kívüli lökéshullám kezelés („vesekőzúzás” (ESWL)), amikor a kövek apró darabokra törése műtéti behatolás nélkül történik és a kezelést követően az apró, sokszor homokszemnyi darabkák spontán távoznak. Amennyiben a kő lökéshullám kezeléssel nem távolítható el, úgy műtéti eljárásra van szükség, ami legtöbbször nagyobb vágás nélkül, ujjnyi szúráson keresztül történik (úgynevezett endoszkópos eljárással).

Hogyan előzhető meg a vesekő?

Leggyakoribb vesekő típusok:

  • Ca-oxalat kő – a leggyakoribb vesekő tipus
  • Struvit kő – általában gyulladások talaján alakul ki
  • Húgysav kő – magas húgysav tartalmú ételek (pl. vörös húsok) fogyasztása esetén alakul ki

A vesekövek kialakulását elősegíti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás, a vizelet túlzott kalcium-tartalma, a veséket és vesevezetéket érintő fejlődési rendellenességek, gyulladásos megbetegedések, a stressz és a genetikai hajlam. A genetikai hajlamot befolyásolni ugyan nem lehet, ám a vesekő kialakulását a megelőző életmóddal igen. A vesekövesség megelőzése azért fontos, mert a kialakult vesekő eltávolítása már sokszor igen bonyolult, kellemetlen beavatkozást igényel.

A bőséges folyadékfogyasztás alapvető a vesekövesség megelőzésében, mert folyadékhiányos állapotban a vesékben kiválasztódó vizelet koncentrálttá válik, és így a benne lévő mikroszkópikus kristályok összecsapódnak és előbb apró, majd egyre nagyobb kristályos szerkezetű kövekké állnak össze.

Mit tehet, akinek már volt veseköve?

A téma cikkei

Akinek már volt veseköve, az számíthat arra, hogy kövei kiújulnak, ezért náluk különösen fontos a megelőzésre való törekvés. Ez történhet az étrend módosításával: pl. kálcium tartalmú kövek esetén a tejtermékek, kakaó, csokoládé, spenót túlzott fogyasztásának kerülése, húgysavkövesség esetén a húsfélék, főleg a vadhús és a vörös húsok kerülése.

Vesehomok jelenléte esetén, ill. vesekőzúzás után az apró darabkák távozásának elősegítése, ill. vesekő megelőzése céljából hasznos lehet vízhajtó és görcsoldó hatású készítmények alkalmazása. Léteznek olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák a bélből a kálcium felszívódását, ezáltal segítik a kalciumot tartalmazó kövek kialakulásának megelőzését.

A húgysavkövek kialakulásának megelőzésére a vizelet vegyhatását lúgosító tabletták ismertek. Azonban bármilyen összetételü korábbi kő vagy meglévő vesehomok esetén célszerű általános vízhajtó és görcsoldó hatású anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztása is. A magnéziumot és vizhajtó hatású összetevőket tartalmazó készítmények ilyenkor különösen javasoltak. Emellett általánosan segít a megelőzésben a sószegény étrend és a rendszeres testmozgás is.

Hogyan segíthet a Magnegold kapszula?

A Magnegold kapszula egy olyan magyar fejlesztésű termék, melynek összetevői úgy lettek összeállítva, hogy egyszerre segíthetnek a vesekő kialakulásának megelőzésében, illetve a már meglévő vesehomok ürülése során jelentkező görcsök és hányinger enyhítésében:

Jól ismert az aranyvessző kivonat vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatása, több, vesekövesség során javasolt gyógyszer és gyógyhatású készítmény tartalmazza.

A magnézium amellett, hogy segít a görcsoldásban, gátolja calcium-oxalat kristályok kialakulását a vizeletben.

Egy tbl. Magnegold tartalma:

  • Aranyvesszőkivonat 300 mg
  • Magnézium 100 mg
  • B6-vitamin 5 mg

A B6-vitamin pedig enyhíti a hányingert, valamint fokozza a magnézium görcsoldó hatását és szintén hatással van az oxalát-anyagcserére. Az ajánlott dózis napi 1 kapszula.

A kapszulát napi 2,5 liter folyadék fogyasztása mellett érdemes szedni, mert a vízhajtó hatás miatt érdemes a folyadékot pótolni, emellett a bőséges folyadékbevitel a vesekő kialakulásának esélyét is csökkenti.

Figyelmeztetés: Szájon át történő használatra! Az ajánlott adagot ne lépje túl! Az étrend-kiegészitő nem helyettesiti a vegyes étrendet és a helyes életmódot! Száraz, hűvös helyen, az eredeti csomagolásban tartandó! A tablettákat nem szabad a lejárati időn túl felhasználni! Gyermekek elől elzárva tartandó!

A Magnegold étrendkiegészítő, azaz a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat illetve táplálkozási, élettani hatással rendelkező anyagokat, ám nem gyógyhatású készítmény, így kóros állapotok, betegségek kezelésére nem alkalmas.

(vesekomegelozes)

Frissítve: 2011.09.23. 11:36, Megjelent: 2011.09.23. 11:36
Címkék: Vesekő téma

Cikkajánló

Vesekő
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.