• A Parkinson-kór - Tünetek és kezelés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, alvászavar, depresszió is jellemzőek rá.

    A betegség nevét James Parkinson (1755-1824), egy londoni orvos után kapta, aki először tett említést a betegségről 1817-ben, reszkető bénulás néven. Az ő leírása által került a betegség az orvosok figyelmébe. A Nemzetközi Parkinson-kór Napot április 11-én, Dr. James Parkinson születésnapján tartják világszerte. A betegség jelképe a piros tulipán lett.

    Világszerte mintegy 6.3 millió Parkinson-kóros betegről tudnak, a betegség általában 60 év felett jelentkezik, de minden tizedik esetben már az 50. életév előtt diagnosztizálják. A Parkinson-kór valamivel gyakoribb a férfiak, mint a nők esetében.

    Mi okozza a betegséget?

    Mozgásunkat az agyunkban lévő idegsejtek irányítják. Egy mozdulat kivitelezéséhez az idegsejtek az üzenetet ingerületátvivő anyag segítségével adják át egymásnak, majd továbbítják azt a test felé. Egészséges embereknél ez a folyamat zökkenőmentes, míg a Parkinson-kórosoknál az üzenet nem jut el egyből az izmokhoz. Ez okozza a mozgásban bekövetkező nehézségeket, mely oka a mozgásért felelős fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődésének csökkenése.

    Hirdetések

    Mit kell tudni a Parkinson-kórról?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtt történt első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak. 
    Bővebben a Parkinson-kór tüneteiről és kialakulásának okairól>>

    Parkinson-kóros betegeknél a dopamint termelő idegsejtek mintegy 70-80 százaléka károsodott vagy elveszett. Mindez az agy substantia nigra nevű részében zajlik, ahol dopamin hiányában az idegsejtek nem megfelelően működnek, és nem tudják az agyi üzeneteket továbbítani, így okozva a Parkinson kór tüneteit. 

    Noha a dopamin a leginkább érintett neurotransmitter, más ingerületátvivők zavara is előfordulhat a Parkinson-kór esetén. Ez a magyarázat arra, miért nem hatásos a dopaminpótlás önmagában a betegség kezelésében, illetve, hogy miért van olyan sok nem–motoros tünete a Parkinson-kórnak.

    Jelenleg nem ismert, mi okozza a dopamintermelő sejtek károsodását, ám a jelenlegi kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy több tényező is szerepet játszik ebben. Noha a kór oka többnyire ismeretlen, az öregedés, genetikai hajlam, bizonyos környezeti tényezők és idegrendszeri fertőzések is közrejátszanak a kialakulásában.

    Parkinsonizmus

    Parkinsonizmusnak nevezzük azt a tünetcsoportot, amit leginkább jellemzi a Parkinson-kórt. Három fő tünete: a nyugalmi remegés (tremor), az izommerevség (rigiditás) és a meglassultság (bradikinézia).

    Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás

    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében.
    Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás>>

    Parkinsonos tüneteket leggyakrabban, 85%-ban Parkinson-kór okoz, ám okozhatja gyógyszerhatás, illetve vannak olyan betegségek, amelyek a tünetek alapján könnyen összetéveszthetők a Parkinson-kórral, mint például a corticobasalis degeneráció (demenciát okozó kórkép), Lewy-testes demencia, esszenciális tremor (ennél a betegségnél a remegés szemben a Parkinson-kórral főként cselekvéskor jelenik meg), muliszisztémás atrophia és progresszív szupranukleáris bénulás (PSP) is.  

    A Parkinson-kór fő tünetei

    A tünetek általában fokozatosan jelentkeznek, először az egyik oldalon, majd a betegség előrehaladtával másik oldalt is érintve. A tünetek egyénenként változhatnak, a betegség súlyosságától és előrehaladottságától függően. Sajnos nagyon sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, mikor már a mindennapi tevékenységeiket is befolyásolják a tünetek.

    A három fő motoros tünet:

    • tremor (remegés) – Főként a kezeken és az ajkakon jelentkezik, leginkább nyugalmi helyzetben. Az esszenciális tremort gyakran összetévesztik a Parkinson-kórral, ám ott a remegés nem nyugalmi helyzetben, hanem valamely cselekvés során jelentkezik.
    • rigiditás (izommerevség) – A hajlító és feszítő izmok egyidejű tónusfokozódása következtében izommerevség alakul ki, az arc is kifejezéstelenné válik.
    • bradikinézis (meglassulás) - Az akaratlagos mozgások lelassulnak, az eltervezett mozdulatsor végrehajtása nehézségekbe ütközik.

    A betegség előrehaladtával a test egyensúlyának megtartása is egyre nehezebb, ami gondot okoz a járás és a fordulás kivitelezésénél, illetve akár az ágyból vagy fotelból való felkelésnél is.

    Parkinson-kór - Étrend és gyógyszerek

    Ha Ön levodopát szed, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával az étrendjéről, hiszen az elfogyasztott táplálék befolyásolja a levodopa felszívódását.
    Parkinson-kór - Étrend és gyógyszerek>>

    Gyakoriak a kommunikációs nehézségek is. Sokaknál tapasztalható a beszéd/válaszadás meglassulása vagy halk, suttogóvá válása, a testbeszéd nehezítettsége a remegés illetve az arcizmok merevsége miatt, valamint az írásnehézség. Mindezek miatt a betegeket gyakran félreértik, mivel nem, vagy csak lassan tudják kifejezni érzéseiket.

    További tünetek közé tartozik még az alvászavarok jelentkezése, a depresszió és szorongás, a fájdalom és kimerültség. A betegség későbbi fázisában nyelési problémák és memóriazavar is tapasztalható.

    A felsorolt tüneteken kívül még számos egyéb lehet előfordulhat.

    Parkinson-kór
    A Parkinson-kór tünetei

    Diagnózis

    Mivel a Parkinson-kór tünetei hasonlóak egy sor neurológiai betegség tüneteihez, és mivel minden eset más, a pontos diagnózis nagyon fontos. A betegséghez hasonló tünetegyütteseket gyakran atípusos Parkinson néven emlegetik, amely megnehezíti a diagnózist és kezelést. Ezért is van szükség hosszadalmas kivizsgálásra a pontos diagnózis felállításához.

    Figyelembe veszik a családi és személyes kórtörténetet, az észlelt tüneteket. A pontos diagnózishoz leginkább a Parkinson-kór fő tüneteit vizsgálják. Felmérik a beteg mentális képességeit, mozgás-koordinációját, izomállapotát, az orvos keresni fogja a Parkinson-kór korai tüneteit, pl. a csökkent arcmimikát és gesztikulációt, valamint a végtagok finom remegését nyugalomban.

    A betegség akkor bizonyított, ha az elsődleges motoros tünetekből legalább 3 egyidejűleg fennáll, és a szervezet pozitívan reagál a gyógyszeres kezelés ( l-dopa) megkezdésére.

    A Parkinson-kórt utánozó állapotok kizárására a következő vizsgálatokat végezhetik:

    • CT (computer tomográfia) 
    • MRI
    • DaTSCAN – Célja a működőképes dopaminerg idegvégződések elvesztésének kimutatása, klinikailag még nem bizonyított Parkinson-kóros betegek esetén, hogy megkülönböztesse azt a hasonló tüneteket mutató betegségektől. A DaTSCAN hatóanyaga, az ioflupán, egy radioaktív gyógyszer, ami a véráram segítségével oszlik el a szervezetben, hogy a dopamint kibocsátó neuronokhoz kötődjön. A dopamint tartalmazó idegsejtek pusztulásakor a DaTSCAN sokkal kisebb mennyiségben kötődik meg, mely a Parkinson-kór jele lehet. Hazánkban még nem terjedt el.
    • IBZM-SPECT (single-photon emission computer tomography ) – A különféle parkinsonos tünetekkel járó megbetegedések megkülönböztetésére szolgál. Ez sem terjedt el a rutin diagnosztikában, ritkán  használják.
    • PET scan (pozitron emissziós tomográfia ) – A SPECT–hez hasonlóan működik, ám annál sokkal jobb felbontású alkalmazás. Míg az előző a jódot, ez utóbbi az oxigént követi. Mivel nagyon drága, főként tudományos kutatásokban alkalmazzák.

    Kezelés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Noha a Parkinson-kór kezelésével kapcsolatban folyamatos előrelépésről lehet beszámolni, még nincs se a megelőzésére, se a gyógyítására gyógymód. A tünetek azonban meglehetősen jól kontrollálhatóak, az életminőség javítható, és a betegség előrehaladása lassítható az alábbiak kombinálásával:

    • gyógyszeres kezelés
    • hagyományos terápiák, mint a fizikoterápia, beszédterápia
    • kiegészítő terápiák, mint az aromaterápia, jóga, reflexológia, Tai Chi
    • műtéti eljárás

    Nincs egyetlen, optimális terápia, mivel minden eset más. Azonban a rendszeres orvosi vizsgálat és a különböző terápiák jelentősen javíthatják a beteg életminőségét.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: rewritetomorrow; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Stressz és őszülés

    Valóban van összefüggés a harag, a stressz és az őszülés között vagy ez csak riogatás?

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

    Milyen gyakori tévhitek keringenek a köztudatban az oltóanyagok összetevőivel kapcsolatban?

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Biró Sándor
    Köszönöm, hogy nyugodtan(!) elolvashattam a fenti le-írásokat a parkinsonkorról. Bizonyára hasznomra válikbetegségem értékelésében, s megértésében. 2012.01.14. Biró Sándor, [email protected]