Nem sikerül beállítani a vérnyomását? Lehet, hogy veseartéria-szűkülete van

szerző: Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - Trombózisközpont
frissítve:

A vérnyomás és a vese működése szorosan összefügg, így a magas vérnyomás következménye, illetve oka is lehet a veseprobléma. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája a veseartéria-szűkület okozta magas vérnyomás kialakulását és kezelését ismerteti.

Veseartéria-szűkület okozta magas vérnyomás

Mivel a veseműködés és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben jár, a vesekárosodás lényegesen befolyásolja a vérnyomás értékét. Renovaszkuláris magas vérnyomásnak nevezzük a magasvérnyomás-betegség azon típusát, amit az egyik vagy mindkét vesében futó artéria szűkülete okoz. Hátterében leggyakrabban a magas koleszterinszintből adódó érelmeszesedés áll, de előfordulhat egyéb okból, például az érfal fejlődési rendellenessége következtében is.

A mechanizmus lényege, hogy a veseartéria szűkülete vérellátási hiányt teremt, és aktiválódik a renin-angioszterin-aldoszteron rendszer. Ennek oka, hogy a szűkület miatt kevesebb vér áramlik a vesékben, így azok úgy érzékelik, mintha a vérnyomás alacsony lenne. Először a renin nevű hormon szabadul fel, majd ez dominószerűen további érösszehúzó anyagok, valamint a vesében sót és vizet visszatartó (angiotenzin I, II, aldoszteron) aktivizálódását fokozza, melynek egyenes következménye a vérnyomás emelkedése.

Mikor érdemes renovaszkuláris magas vérnyomásra gyanakodni?

A renovaszkuláris magas vérnyomásnak - csakúgy, mint az elsődleges hipertóniának - nincs speciális tünete. Ha kiderül a magas vérnyomás, és 3 különböző hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentő adásával nem érhető el, hogy a vérnyomás 140/90 Hgmm alatt legyen, akkor gondolni kell másodlagos magasvérnyomás-fajtára.

Ebben az esetben keresni kell a tüneteket, eltéréseket (például vesefunkció romlásra utaló laboratóriumi leletek, érzörejek az artéria renális felett, kóros eltérés a szérum kálium szintben, kóros fehérje ürítés a vizeletben stb).- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista.

Miképp kerülhet ki a vesebetegség-magas vérnyomás ördögi köréből?

A renovaszkuláris hipertónia diagnózisához UH, esetleg még MRI, illetve CT szükséges. Csakúgy, mint az összes másodlagos magas vérnyomásnál - tehát ahol valamilyen betegség áll a vérnyomás-emelkedés mögött - amellett, hogy lényeges feladat a vérnyomás csökkentése, az alapproblémát is szükséges kezelni, csakis így lehet kikerülni a magas vérnyomás-veseprobléma ördögi köréből.

A terápiához a megfelelő életmód is hozzátartozik, hiszen mind a dohányzás, mind a koleszterindús étkezés érszűkítő hatással bír, így célszerű szívbarát diétát tartani (a só mennyisége legyen kevesebb mint 1500 mg/nap), és rendszeresen mozogni, lehetőleg minden nap, 30 percet! - tanácsolja dr. Kapocsi Judit.

Tovább Magas vérnyomás és a perifériás érbetegség - Tünetek és kezelés

(Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.