A magas vérnyomás télen még veszélyesebb

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A hideg idő a stroke és a szívinfarktus kockázatát is növeli. Statisztikák szerint a téli hónapokban 20-50 százalékkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma.

A vérnyomás az év folyamán ingadozik. Télen jelentősen magasabb, emellett a súlyos komplikációk kockázata is nagyobb.

Még nem teljesen tisztázott, miért is van így. Megfigyelték azonban azt, hogy télen a szívfrekvencia alacsonyabb, és az értágító hatású nitrogén-monoxid szintje csökken, illetve a hideg az erek szűkületét okozza. Emiatt az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Becslések szerint Magyarországon több millió magas vérnyomású beteg él, akik különösen veszélyeztetettek a téli hónapokban.

Mit tehetünk a kockázat csökkentése érdekében?

A veszély elhárításának eszköze a rendszeres vérnyomásmérés, és a pontosan beállított vérnyomás. A téli hónapokban rendkívül fontos szigorúan az egyénileg meghatározott célértékek alatt tartani a vérnyomást, az optimális értékeket természetesen más tényezők is befolyásolják, elsősorban az életkor. Akinek vérnyomása meghaladja az említett értéket, mindenképpen fel kell, hogy keresse háziorvosát.

Nagyon sok esetben már kisebb életmódbeli változások is elegendőek ahhoz, hogy a vérnyomás normális értékre álljon vissza. A kulcs az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás. Tévénézés helyett sétáljon egyet, nassolnivalók helyett pedig egyen gyümölcsöt és zöldséget! Kerülje a sózott ételeket!

Akinek ezekkel a módszerekkel nem sikerül pozitív változást elérnie, javasolt az orvos által előírt megfelelő gyógyszeres kezelés mihamarabbi megkezdése.

Az évszakok befolyásolják a vérnyomást

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat. Az öt éves kutatás eredményei azt mutatják, hogy azoknál, akiket nyáron kezdenek el kezelni magas vérnyomással, 8 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a vérnyomásuk egészséges értékre áll vissza. Az évszakok befolyásolják a vérnyomást

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.