• Légzőszervi megbetegedések

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-01-26 09:41
    Köhögés
    A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    2018-04-22 20:09
    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    2018-04-06 20:09
    Az asztma évente több százezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham előjeleit.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
    2018-04-05 05:21
    A betegség Charles Dickens: A Pickwick Klub című regényének egyik alakjáról (Joe, the fat boy) kapta elnevezését. Jellemzője a túlsúly következtében kialakult, alvás közbeni légzéskimaradás, amely tipikusan középkorú, elhízott férfiakat érint.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász szakorvosjelölt
    2018-03-28 16:04
    A tüdőfibrózis egy ritkábban előforduló tüdőbetegség, azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak tudható be.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2018-03-26 20:09
    A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-03-26 07:38
    A gyerekeknél viszonylag gyakori problémát jelent az orrvérzés, sokszor elég hozzá az orrfújás, de felső légúti fertőzések során akár spontán is kialakulhat. Télen a fűtött helyiségek levegője kiszárítja az orrnyálkahártyát, ami begyulladhat, és vérezhet is.
    Egészségmegőrzés
    Tüdőközpont - dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász
    2018-03-24 14:04
    A tüdőfibrózis különböző porok, gázok tartós belégzésének következményeként, de egyes gyógyszerek, sugárzás, autoimmun betegség hatására is kialakulhat. A kezdetben enyhe tüneteket okozó betegség mielőbbi felismerésével az állapotromlás lelassítható.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeállítás - D.B.
    2018-03-19 20:09
    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    2018-03-19 16:04
    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.
    Betegségek megértése
    Tüdőközpont
    2018-03-17 18:56
    Egészséges embernél a köhögés nem jár köpet ürítésével. Dohányzás, kórokozó, por vagy allergia miatt azonban a légzőrendszerben váladék képződik. Nem szívesen foglalkozunk ezzel, pedig fontos információkat árul el a légutak állapotáról és súlyosabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!