A torokfájás kezelése

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető, azonban ha a tünetek két-három napon belül nem enyhülnek jelentősen, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A krónikus torokfájás súlyos betegséget is jelezhet.

A téma cikkei - Torokfájás

3/1 A torokfájás lehetséges okai
3/2 A torokfájás kezelése
3/3 A torokfájás és kezelése gyermekeknél

Torokfertőtlenítők

A torokfájás hátterében leggyakrabban banális vírusfertőzés által okozott garatgyulladás áll. Ilyenkor a gyógyszertárakban recept nélkül kapható helyileg ható torokfertőtlenítő cukorkákat, spray-ket, öblögetőket, illetve fájdalomcsillapító, lázcsillapító tablettákat is alkalmazhat tüneti kezelésként.

Hatóanyagukat tekintve tartalmazhatnak például benzidamint, bezoxónium-kloridot, hexaklorofént vagy flurbiprofént, melyek a kórokozó baktériumokat elpusztítják és/vagy gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Egyes készítmények lidokaint is tartalmaznak, mely helyi érzéstelenítő hatásával csillapítja a torokfájást, a nyelési fájdalmat. Propoliszt, C-vitamint vagy egyéb antioxidánsokat tartalmazó típusokat is választhatunk, hogy az immunrendszerünket is erősítsük egyben.

A leggyakrabban alkalmazott szopogatótablettákat lassan kell elszopogatni a megfelelő fájdalomcsillapítás elérése érdekében. Léteznek cukormentes változatok is cukorbetegek, diétázók számára.

Gyermekeknél azonban óvatosan alkalmazzuk a cukorkákat (3 év alatt nem javasolt) a fulladásveszély miatt. Esetükben szerencsésebb választás az öblögetők alkalmazása. Az öblögetők tartalmazhatnak például akriflavint, nátrium-szamárium-diszulfoszalicilátot vagy hexaklorofént.

Aki a spray formátumot szereti, fuzafungin tartalmú, antibakteriális spray-t is választhat. Bármelyik típusnál döntünk, étkezés után javasolt alkalmazni és alkalmazásukat követően 1-2 óráig ne együnk, ne igyunk, ne mossunk fogat.

Ha orvos mondja

Legyünk óvatosak a különböző márkanevű, formájú, vényköteles, avagy vény nélküli, de azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel az összdózisukat tekintve, nehogy túladagoljuk őket. Orvosi előírás nélkül ne szedje ezeket három napnál tovább. Ne feledje, otthon csak akkor kúrálhatja magát, ha nincs láza! Ha van, mindenképp orvoshoz kell fordulnia a pontos diagnózis felállítása és az esetleges súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében. A főbb gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatóanyagokról a következő cikkekben olvashat.

Láz- és fájdalomcsillapítók

Alkalmazhatunk láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással is bíró szereket, mellyel nem csak a torokfájás, de a fertőzéssel járó egyéb tüneteket (láz, levertség, fejfájás) is kezelhetjük.

Leggyakrabban az acetil-szalicilsav (aszpirin), az ibuprofén és a paracetamol készítményeket (tabletta, forróitalpor, pezsgőtabletta, kapszula, végbélkúp, szuszpenzió formájában) alkalmazzuk, melyek vény nélkül is kaphatóak. Kombinált készítmények a fentiek mellett tartalmazhatnak immunerősítő C-vitamint vagy érösszehúzó hatóanyagot (fenilefrin) a légutak átjárhatóbbá tétele érdekében vagy köptető, nyákoldó hatású hatóanyagot.

Amennyiben virális fertőzés áll a háttérben, a fentebb említett tüneti szerek (szopogató cukorkák, öblögetők, stb.) enyhülést hoznak általában. Bakteriális fertőzések - mint például az akut tüszős mandulagyulladás - esetén azonban orvos által felírt antibiotikum alkalmazására is szükség van.

Autoimmun eredetű krónikus, hosszan tartó garatgyulladás (pl. Sjögren-szindróma) esetén a tünetek enyhítésére nyálpótló folyadékokat használhatnak a betegek, azonban az alapbetegség kezelése alapvető. Amennyiben van rá lehetőségünk, szerencsés kerülni a poros, füstös, légkondicionált helyiségeket is.

Házi gyógymódok

  • tartsa melegen torkát! A meleg fokozza a vérkeringést és elősegíti a szervezet kórokozók elleni küzdelmét!
  • Igyon sok folyadékot! A gyors gyógyulás érdekében ajánlott bőséges folyadékmennyiséget inni. A folyadék nedvesen tartja a nyálkahártyát, így nehezebben tudnak rajta terjedni a kórokozók. A csíraölő, gyulladáscsökkentő, duzzanatot lohasztó gyógynövények tea vagy toroköblögető formájában alkalmazhatók.
  • Gargalizáljon sós vízzel! Tegyen egy-negyed teáskanál sót egy pohár meleg (nem forró!) vízbe!
  • Vegyen egy forró fürdőt! A gyógyulást segíti a meleg. A meleg fürdő után öltözzön fel melegen, és bújjon ágyba! A legjobb, ha kipiheni magát, sokan pont ezt szokták kihagyni, és emiatt visszaeshetnek.

Bővebben Torokfájás: amit mi is megtehetünk otthon

Nem fertőzéses eredetű torokfájás kezelése

Túlerőltetés (sok, hangos beszéd pl. pedagógusok esetében) esetén a gégediéta, vagyis a túl hideg, túl meleg, a fűszeres, szénsavas ételek, italok kerülése valamint a beszédtilalom segíthet.

A hosszan tartó rekedtség hátterében krónikus gyulladásos folyamatok, környezeti ártalmak (légszennyezettség, dohányzás, légkondicionált helyiség) vagy hangszalagbénulás vagy sérülés állhat. Lehetőség szerint kerülni kell ezeket. Két-három héten túl tartó rekedtséggel mindenképpen forduljon orvoshoz a megfelelő kezelés érdekében, mivel a háttérben a gége daganatos elváltozási is állhatnak.

Refluxbetegség által kiváltott állandó torokkaparás, torokfájás, köhécselés esetén az alapbetegség savcsökkentőkkel való kezelése jelenhet megoldást a problémára.

Bővebben A reflux kezelési lehetőségei

Az alábbi estekben mindenképp forduljon orvoshoz

A tünetek súlyosabb, orvosi kezelést igénylő betegségekre utalhatnak, ha:

  • torokfájása három napnál tovább tart
  • a panaszok légszomjjal, légzési nehézséggel; erős nyelési fájdalommal járnak
  • a fájdalom a torok egyik oldalán jelentkezik;
  • fájdalommal jár a beszéd;
  • a nyirokcsomók erősen megduzzadnak
  • nehezen tudja kinyitni a száját;
  • ha gyermeknek 39ºC-os vagy magasabb, felnőttnek 40 ºC-os vagy magasabb láza van vagy a testhőmérséklete tartósan magas (38 ºC fölötti);
  • ha a torokfájással egy időben kiütések jelennek meg az arcán vagy egyéb testfelületein;
  • ha a nyelvén málnapiros elszíneződést észlel;
  • hirtelen vagy nagyon erősen bereked;
  • nagyon gyakran fáj a torka (felnőtteknél több mint négyszer évente);
  • a házi gyógymódok nem segítenek.

A kisgyerekeket torokfájással minél hamarabb orvoshoz kell vinni!

Kapcsolódó A torokfájás lehetséges okai: nem mindig egyszerű fertőzés okozza

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.