D-vitaminnal a légúti megbetegedések ellen

Medipress
megjelent:

Adataink szerint a D-vitamin szintek, és az asztmás jellegű légzés, mely számos légzési megbetegedés tünete lehet, összefügg a légzőrendszeri fertőzésekkel - nyilatkozta Carlos Camargo, aki a Massachusetts General Hospital-ban dolgozó vezető kutató.

Az akut légzési fertőzések a leggyakoribb gyerekkori megbetegedésnek számítanak. Például a bronchiolitis, mely a tüdő kis légútjainak vírusfertőzése, a leggyakoribb kórházi felvételi ok a gyermekek között az Egyesült Államokban. Az új kutatások szerint a D-vitamin az immunrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. A szervezetben a napfény hatására termelődik, a napsütéses órák számának csökkenésével (télen illetve az északi területeken) szintje alacsony lehet.

A szerző korábbi kutatásai szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek édesanyja terhessége során D-vitamint is szedett, kisebb valószínűséggel lesz gyermekkorukban asztmás jellegű légzésük.

Az új kutatás az újszülöttkori D-vitamin szintek és a légzési fertőzések, az asztmás jellegű légzés és az asztma összefüggését vizsgálta. A vizsgálatban 1000, Új-Zélandon lakó gyerek adatait vizsgálták, akik Wellington és Christchurch városaiban laktak. A védőnők több adatot gyűjtöttek, vért vettek az újszülöttek köldökéből.

Az édesanyák kérdőíveket töltöttek ki, melyekben kitértek a légzőszervi és egyéb fertőzésekre, az asztmás jellegű légzés előfordulására és az asztmás tünetekre, megszületéskor, három, majd 15 hónappal később, majd évente a gyerekek 5 éves koráig.

A köldökzsinórvérben megmérték a 25-hidroxivitamin D (25OHD) szintjét, mely a legjobban jellemzi a D-vitamin aktivitását. A 25OHD szintjét 922 újszülöttnek ismerték.

Több mint 20 százalékuknak, vitaminszintje alacsonyabb volt 25 nmol/L-nél, az átlag 44 nmol/L volt. Az ideális D-vitamin szint legalább 100 nmol/L. Az ennél alacsonyabb szintek, a télen született gyerekek között, az alacsonyabb szociális, illetve gazdasági körülmények között élők között, illetve azokban a családokban gyakoriak, ahol asztmások, illetve dohányosok élnek. Három hónapos korukra a 25 nmol/L alatti 25OHD szintekkel rendelkező újszülöttek között, kétszer gyakoribb volt a légzőrendszeri fertőzések gyakoriság, mint a 75 nmol/L illetve magasabb D-vitamin szintekkel rendelkezők között.

Az első öt életév követéses vizsgálatai szerint, minél alacsonyabb a születéskori 25OHD szint, annál nagyobb az asztmás jellegű légzés valószínűsége. Nincs összefüggés az asztmás megbetegedés diagnózisa, és a születéskori D-vitamin szintje között. Korábbi vizsgálatok a magasabb D-vitamin szinteket, az allergiás betegségekkel hozták összefüggésbe, ám jelen vizsgálat nem igazolt ilyen összefüggést.

A vizsgálatba bevont gyerekek közül nagyon kevesen részesültek D-vitamin pótlásban, hormonszintjüket döntően a napfény befolyásolta. Camargo, a Harvard Medical School orvos-docense szerint, „a légúti fertőzések a leggyakoribb okai az asztmás rohamoknak, a D-vitamin pótlás segíthet a fertőzések megelőzésében.

Főleg az őszi és téli időszakban, amikor a D-vitamin szintek amúgy is alacsonyabbak és a fertőzések gyakoribbak. Feltételezésünket jövőre klinikai vizsgálatokkal fogjuk ellenőrizni.”

(Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.