• A légcsőgyulladás tünetei és kezelése

    WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
    Szerző:
    WEBBeteg

    A légcső gyulladása leggyakrabban a felső légúti fertőzések szövődményeként jelentkezik, felnőttkorban gyakrabban vírusos, gyermekkorban többször bakteriális eredetű.

    A légcsőről

    A légcső az alsó légutak legfölső szakasza, a gége és a főhörgők közé eső, C-alakú porcok által alkotott, hengerhámmal borított csőszerű képlet. Hátsó, porcmentes felszíne a nyelőcsövön fekszik. Mivel nincs párhuzamos légút ezen a szakaszon, elzáródása fulladást okoz.

    Mivel a gyulladás hatására a nyálkahártya megvastagszik, váladékot termel, így a légzés nehezítetté válik, illetve ugató jellegű köhögés lép föl, nemritkán láz, rekedtség kíséretében. Ezek a tünetek egyébként jellemzőek, a felső légutak legalsó szakaszának nagyfokú duzzanata által okozott, gyermekkorban jelentkező pszeudokruppra is.

    Kezelési lehetőségek

    A gyógyítás lényegében a nyálkahártya duzzanatának csökkentésére irányul, de a pszeudokrupptól eltérően nem az érösszehúzó szerek használatosak, hanem az inhalálás, nyákoldás önmagában hatásos megoldást jelentenek. Bakteriális eredet esetén antibiotikus terápia is szükséges.

    Hirdetések

    Mára már a védőoltások (Di-Per-Te) miatt lényegében nem találkozunk az ötven-száz éve még rettegett, főként gyermekkorban kialakuló diftériás légcsőgyulladással, amely a légcsőben, mandulákon, orrban fibrines álhártyaképződéshez, majd ennek (köhögés miatti) leválása és összetekeredése révén akut fulladásos halálhoz vezetett, illetve a diftéria baktériumok toxinjai a szívizomzatot, idegrendszert is károsították.

    Jelenleg a felnőttkori tracheitisek egyik legsúlyosabb formája a Laryngotracheitis sicca (száraz gége-légcsőgyulladás), amely során a légcső és a gége nyálkahártyájának gyulladása nem jár fokozott nyáktermeléssel, csak a gyulladás által okozott rekedtséget, kínzó, ugató ingerköhögést, légszomjat, esetlegesen az igen megviselt nyálkahártya vérzését észleljük. Fokozott fiziológiás sós inhalálással, antibiotikum adásával is néhány napos kórházi tartózkodás szükséges, mert ritkán ugyan, de szükség lehet intenzív osztályos kezelésre, légútbiztosításra is.

    Mi hajlamosíthat a megbetegedésre?

    Az alsó légutak leggyakrabban akkor fertőződnek meg, ha az őket védő mechanizmusok nem működnek megfelelően. Így az immunrendszer alulműködésével járó betegségek (pl. daganatellenes gyógyszerek indukálta immunhiány, alkoholizmus), az orrlégzés kiesése miatt az orr szűrő, melegítő és párásító funkciójának sérülése (például orrsövényferdülés, allergia, arcüreggyulladás esetén), légcsőmetszés miatt a légcsőbe közvetlenül jutó hideg szűretlen, párásítatlan levegő, de a légszennyezés és a dohányzás is hajlamosít a légcső gyulladására. A párásítás, inhalálás ezekben az esetekben megelőzésként is célszerű eljárás lehet.

    Mikor kell légcsőhurutra gondolni?

    Elsősorban felső légúti fertőzések után vagy közben jelentkező ugató köhögés, rekedtség, légszomj, láz, rossz közérzet esetén merül föl a diagnózis. Gyakran igényel a betegség kórházi megfigyelést, lényegében egy kiterjedt tüdőgyulladás veszélyességével (akár fulladásos halál) is fölér a jelentősége. A kórházi tartózkodás során az inhaláláson, nyákoldókon túl esetleges antibiotikus terápia és megfigyelés történik, hogy szükség esetén azonnali légútbiztosítással (intubálás) a beteg élete megmenthető legyen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mit lehet tenni megelőzésképpen?

    A dohányzás és egyéb irritáló anyagok belélegzésének felfüggesztése, az orrlégzés karbantartása a fő feladat. Utóbbi miatt az orrsövényműtéten túl orröblítés, allergiaellenes orrsprayk, arcüreggyulladás időben elkezdett kezelése lehet célravezető. Speciális teendőt igényelnek a légcsőkanüllel élő betegek, akiknek a hideg évszakban gyakori inhalálás, a stomába történő fiziológiás sós csöppentés, nyákoldó terápia, a kanül előtt viselendő párásító előtét (akár úgynevezett műorr) képes megelőzni a súlyosabb fertőzés kialakulását, mely mindig egyszerűbb egy súlyos fertőzés kezelésénél.

    Dr. Zaránd Rajmund

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

    A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

    Az obstruktív bronchitis gyermekeknél

    A gyerekek egy részénél vírusfertőzés és egyéb tényezők hatására nehezített, sípoló légzés jelentkezik. Ennek hátterében azonban a köztudatban álló asztma mellett számos betegség húzódhat meg.

    Idegesíti a horkolás? Mutatjuk a megoldást

    Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol, és a nőknek is több mint ötödét érinti ez a probléma, amely azonban akár veszélyesebb is lehet, mint csupán zavaró éjszakai zaj. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokra és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

    Mi okozhat véres köpetet?

    A véres köpet láttán mindenki megijed, és először rosszindulatú tüdődaganatra gondol, és általában azonnal felkeresi orvosát. Pedig a véres köpet hátterében számos más, nem csak tüdőbetegség állhat. Mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni, mert az ok kiderítése orvos feladata!

    Mit tegyünk, ha kruppos a gyermek?

    Ősztől tavaszig, a vírusos eredetű megfázások időszakában gyakori betegség a kisgyermekek körében a kruppos köhögés. Sok szülő retteg attól, hogy éjjel ismét arra a csúnya, ugató jellegű köhögésre ébred, amit korábban is hallott már a gyermekétől. Mit tehetünk ebben az esetben?

    Légcsőátültetés Spanyolországban

    Korszakos szervátültetést hajtottak végre Spanyolországban - írta a Lancet brit orvosi hetilap szerdai száma. A műtét során halott donortól vett légcsődarabot ültettek be egy nő szervezetébe úgy, hogy nem volt szükség az immunrendszer gátlására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.