• Tüdőtuberkulózis (TBC)

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

    A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak.

    A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.

    Hirdetések

    A tüdőtuberkulózis rizikófaktorai

    A tbc előfordulása nagyban függ a szociális és környezeti feltételektől. Rossz szociális körülmények, és a környezetben nagyobb számú tbc- s beteg előfordulása hajlamosít a megfertőződésre, így gyakoribb a betegség alkoholisták, hajléktalanok, bevándorlók, egészségügyi dolgozók, zárt közösségben élők között. Ezen túl, mint minden fertőzés, a tbc is gyakoribb legyengült, egyéb alapbetegséggel rendelkező betegek körében, elsősorban a cukorbetegek, a szteroiddal kezeltek és a HIV pozitívak közt.

    A tbc fertőzés előfordulási gyakorisága jelentősen függ a szociális helyzettől. A világon mintegy 8-12 millió új megfertőződés történik évente. Leggyakoribb a betegség Dél-Afrikában, ahol 100.000 lakosra több mint 200 fertőzött személy jut.

    Magyarországon a XX. század elején észlelhető igen magas megbetegedési arány, napjainkra jelentősen lecsökkent. A második világháború után kiteljesedett az országot behálózó tüdőgyógyászati hálózat, felfedezték a tbc elleni hatásos gyógyszereket, általánossá vált a kór elleni védőoltás, így a tbc elleni küzdelem jelentősen felgyorsult. Ma hazánkban 20-35 fertőzött személy jut 100.000 lakosra a különböző megyékben.

    A tbc kórokozója cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti azt köhögésével.

    A tbc tünetei

    A tüdőtuberkulózis tünetei nem specifikusak, azaz nem említhetünk olyan tüneteket, melyek fennállása esetén a diagnózis biztosan kimondható, így annak megállapításához további vizsgálatok szükségesek.

    Amit tudni kell a tüdőszűrésről

    A betegség általános tünetei: fogyás, hőemelkedés, izzadás (főleg éjszaka), étvágytalanság, fáradékonyság, gyakran jelentkező meghűlések. A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés és köpetürítés. A betegségre jellegzetesnek régebben a véres köpetet tartották, ám ez nem mindig jelentkezik (napjainkban pedig oka inkább a tüdő rosszindulatú daganata). Ritkábban mellkasi fájdalom, nehézlégzés észlelhető.

    Gyorsan rosszabbodó, vagy a tüdő nagy területének érintettségekor magas láz, gyors ütemű testsúlyvesztés jelentkezik, a fulmináns forma nagyon súlyos esetben akár halált is okozhat.

    A tbc diagnosztikája

    A diagnózis felállításakor, a felsorolt tüneteknek és egyéb eljárásoknak (mellkas röntgenfelvétel, mikrobiológiai vizsgálat köpetből, ún. tuberculin bőrpróba, néha szövettani vizsgálat) van kiemelkedő szerepe.

    A TBC több formában jelentkezhet. Az elsődleges tbc a korábban még nem fertőzött személyeknél alakul ki. A fertőzés ezen formája, az ún. elsődleges góc, a tüdőben alakul ki, s legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel (pl.: tüdőszűrés) készítése után derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad.

    A másodlagos tbc-t azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére.

    A diagnózis felállításához a köpetből laboratóriumi körülmények között kimutatott kórokozó jelenléte szükséges.

    A tuberculin bőrpróba, többnyire a gyanú megerősítésére szolgál. A vizsgálat során megfelelő fecskendővel juttatnak a bőrbe egy speciális anyagot, majd 72-96 óra elteltével a szúrás helyének állapotából olvasható le az eredmény.

    Szövettani vizsgálat (biopszia) kétes esetekben végezhető.

    Tüdőtuberkulózis
    Tüdőtuberkulózis

    A tbc kezelése

    A tüdőtuberkulózis gyógyszeres kezelése két fázisra bontható: az intenzív és a stabilizációs fázisra. Az intenzív terápia két vagy három hónap időtartamú kezelést jelent, a következő szerek hármas vagy négyes kombinációjával: isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, ethambutol, esetleg streptomycin.

    TBC-prevenció

    Magyarországon a megelőzés jól szervezett, több lépcsős folyamat. Az újszülöttek még hazaadásuk előtt, a gyermekágyas osztályon megkapják a BCG oltást, melynek hatása 12-14 évig tart. Amennyiben az oltás helyén reakció nem észlelhető, újraoltás válik szükségessé. Új fertőzött felfedezése esetén fel kell deríteni a vele kapcsolatban álló személyeket s szükség esetén azok gyógyszereket kapnak megfertőződésük elkerülése érdekében.
    A megelőzést szolgálja a kiépült szűrési rendszer, miszerint 14 év felettiek esetében évente egyszer kötelező tüdőszűrésen részt venni. A szűrés egyéb tüdőbetegségek (például rosszindulatú daganatok) korai felismerésére is alkalmas, ezért jelentősége nem csak a tbc felismerésében van.

    A stabilizációs fázis legtöbbször isoniazid és rifampicin kombinációt jelent, de szóba jön az említett szerek bármelyike. A kezelést mindig a betegnek legmegfelelőbb gyógyszerekkel, a legmegfelelőbb dózisban és időtartamig kell megválasztani, a kórokozó laboratóriumi vizsgálatát figyelembe véve.

    A terápia beállítása kórházi körülmények között, tüdőgyógyászati osztályon történik. A hazabocsátott betegek kezelésének ellenőrzése a tüdőgondozó, illetve a háziorvos feladata.

    A rendszeres orvosi ellenőrzés jelentősége igen nagy, mivel így nyomon követhető a páciens állapotának alakulása, a gyógyszerek esetleges mellékhatásai, feltérképezhetők a beteggel kapcsolatba került személyek, akik szükség esetén szintén kezelést kapnak, megfertőződésük megelőzésének érdekében.

    A betegség kimenetele kis elváltozások, az orvossal való megfelelő együttműködés esetében teljes gyógyulás is lehet. A kezelést éppen ezért minél hamarabb el kell kezdeni, s az orvos utasításait pontosan követni kell.

    Sebészi kezelés is szóba jöhet, ha a tüdő funkciója azzal javítható, ha valamely szövődmény elhárítása vagy megelőzése azt megkívánja, ezen felül diagnosztikai problémák és a gyógyszeres terápia nem megfelelő hatékonysága esetén.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A rettegett koleszterin

    Sok embernek okoz manapság problémát a koleszterinszintje. Életmóddal is javíthatunk rajta!

    A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

    A billentyűknek alapvetően két működési hibájuk lehet: nem záródnak megfelelően, vagy túlságosan szűkek.

    Ásványvizeink összetétele

    Egészséges emberek bármelyik ásványvizet fogyaszthatják. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.

    Kánikula: Életmentő jó tanácsok

    Nem szabad megfeledkezni azokról a veszélyforrásokról, amiket ez a nagy meleg rejthet. Hogy segítsünk magunkon és másokon?

   •  

    Hozzászólások (4)
    Írta: Agnes
    A latens tuberkulózis kimutatásának legújabb lehetősége a nemrégiben megjelent ún. IGRA (Interferon-Gamma Release Assays) tesztek alkalmazása. Ezen tesztekkel Mycobacterium tuberculosis antigénnel soecifikusan stimulált lymphocyták gamma-interferon termelésének mennyiségi meghatározását végzik vérmintából. Ilyen vizsgálat pl. Magyarországon a Quantiferon teszt. A pozitív teszt eredmény felveti a latens tuberkulózis gyanúját, azonban a teszt eredményét mindig az egyéb vizsgálati eredmények összevetésével (röntgenkép, tenyésztési eredmények stb.) kell értékelnie a klinikusnak.Persze ezt a TB nem finanszírozza...

    Írta: Celines
    Kneipp Sebestyén TBC-s volt, s lám a hidegvíz-kúra, a természet puszta erejével meggyógyította az akkor gyógyíthatatlannak hitt kórból! NE!!! Ne egyetek gyógyszert, gyerekek! A természetnek csak hatása van, mellékhatása nincs! Tessék elhinni, hogy létezik egész-ség. Így hát a tünet kezelése helyette, tegyétek rendbe magatokat!"Ami küzdelembe nem kerül, az értéktelen""Az egészség a kereskedelemben nem kapható, csak az életmódon keresztül"

    Írta: KozmaZSolt
    jah még hozzá kell tennem hogy az ántsz töl kezdve orvosok egymásra dobálták a felelösséget és súlyos mulasztások történtek,ez két éve volt és azóta most nemrég derült ki hogy a párom is tbc s lett gyógyszerelve nem volt pedig szabály szerint az egész családot kellett volna gyógyszerelni megelőzés végett ,most akkor hol a megelőzés a biztonság?

    Lapozzon a hozzászólások között!