• A tüdőtuberkulózis (tbc)

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

    A tüdőtuberkulózis rizikófaktorai

    A tbc előfordulása nagyban függ a szociális és környezeti feltételektől. Rossz szociális körülmények, és a környezetben nagyobb számú tbc- s beteg előfordulása hajlamosít a megfertőződésre, így gyakoribb a betegség alkoholisták, hajléktalanok, bevándorlók, egészségügyi dolgozók, zárt közösségben élők között, valamint az orvosi ellátást nélkülöző területeken, háborús térségekben. Ezen túl, mint minden fertőzés, a tbc is gyakoribb legyengült, egyéb alapbetegséggel rendelkező betegek körében, elsősorban a cukorbetegek, a szteroiddal kezeltek és a HIV pozitívak közt.

    A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. Utóbbi típusa veszélytelenebb, amely inkább a gyermekkori bél eredetű tbc fertőzésekért felelős.

    A tbc ugyanis nemcsak a tüdőt érintheti (pulmonáris tubercolosis), megbetegítheti a gyomor- bélrendszert (pl. ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt vagy akár a központi igedrendszert, agyhártyagyulladást (meningitis tuberculosa) okozva.

    A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban igen ritkák. A tbc fertőzés előfordulási gyakorisága jelentősen függ tehát a szociális helyzettől. A világon mintegy 8-12 millió új fertőződés történik évente. Leggyakoribb a betegség Dél-Afrikában, ahol 100 000 lakosra több mint 200 fertőzött személy jut.

    Magyarországon a XX. század elején még a halálesetek negyedéért volt felelős a tüdőgümőkór, amit akkor népbetegségnek tartottak (a Morbus hungaricus néven vált ismertté akkoriban). Ez az igen magas megbetegedési arány napjainkra jelentősen lecsökkent. A második világháború után kiteljesedett az országot behálózó tüdőgondozó hálózat, felfedezték a tbc elleni hatásos gyógyszereket, általánossá vált a kór elleni védőoltás, így a tbc elleni küzdelem jelentősen felgyorsult. Ma hazánkban 20-35 fertőzött személy jut 100 000 lakosra a különböző megyékben.

    Hirdetések

    Hogyan terjed a tbc?

    A tbc kórokozója elsősorban cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti azt köhögésével, tüsszentésével, beszédével, nyálával. Ezenkívül a fertőzött tárgyak is veszélyesek lehetnek, de a fertőzött szoptató anya is átadhatja gyermekének, mint ahogy szervátültetéssel, fertőzött ételekkel és szexuális úton is terjedhet. A betegek általában azokat fertőzik meg, akikkel szinte naponta találkoznak, hiszen a fertőzéshez többszöri találkozás szükséges a kórokozóval. 

    A baktérium bárkinek a szervezetébe bekerülhet, aki védőoltás vagy egy korábbi felépülés útján nem szerzett ellene védettséget, illetve valamilyen egyéb betegség miatt csökkent a szervezete ellenállóképessége (pl. diabétesz, AIDS).

    A tbc tünetei

    A tüdőtuberkulózis tünetei nem specifikusak, azaz nem említhetünk olyan tüneteket, melyek fennállása esetén a diagnózis biztosan kimondható, így annak megállapításához további vizsgálatok szükségesek.

    A betegség általános tünetei:

    • fogyás,
    • hőemelkedés,
    • izzadás (főleg éjszaka),
    • étvágytalanság,
    • fáradékonyság,
    • gyakran jelentkező meghűlések.

    A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés (jellemzően a 3 hétnél tovább tartó, visszatérő köhögési rohamok jelzik a betegséget), a hátfájás és a gyakran véres köpetürítés. A betegségre jellegzetesnek régebben a véres köpetet tartották, ám ez nem mindig jelentkezik (napjainkban pedig inkább a tüdő rosszindulatú daganata okozza). Ritkábban mellkasi fájdalom, nehézlégzés észlelhető.

    Gyorsan rosszabbodó kórformában, vagy a tüdő nagy területének érintettségekor magas láz, gyors ütemű testsúlyvesztés jelentkezik, a gyors állapotromlással járó forma nagyon súlyos esetben akár halált is okozhat.

    Hogyan diagnosztizálható a tüdőtuberkolózis?

    Amit tudni kell a tüdőszűrésről

    A diagnózis felállításakor a felsorolt tüneteknek és egyéb eljárásoknak (mellkasi röntgenfelvétel, mikrobiológiai vizsgálat köpetből, ún. tuberkulin bőrpróba, néha szövettani vizsgálat) van kiemelkedő szerepe.

    A tbc több formában jelentkezhet. Az elsődleges tbc a korábban még nem fertőzött személyeknél alakul ki. A fertőzés ezen formája, az ún. elsődleges góc a tüdőben alakul ki, és legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel vagy tüdőszűrés során derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad.

    A másodlagos tbc-t azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére. A diagnózis felállításához a köpetből laboratóriumban kimutatott kórokozó jelenléte szükséges.

    A tuberkulin bőrpróba többnyire a gyanú megerősítésére szolgál. A vizsgálat során fecskendővel a bőrbe juttatnak egy speciális anyagot, majd 72-96 óra elteltével a szúrás helyének állapotából olvasható le az eredmény.

    Szövettani vizsgálat (biopszia) kétes esetekben végezhető.

    Tüdőtuberkulózis
    Tüdőtuberkulózis

    A tbc kezelése

    TBC-prevenció

    Magyarországon a megelőzés jól szervezett, több lépcsős folyamat. Az újszülöttek még hazaadásuk előtt, a gyermekágyas osztályon megkapják a BCG oltást, melynek hatása 12-14 évig tart. Amennyiben az oltás helyén reakció nem észlelhető, újraoltás válik szükségessé. Új fertőzött felfedezése esetén fel kell deríteni a vele kapcsolatban álló személyeket s szükség esetén azok gyógyszereket kapnak megfertőződésük elkerülése érdekében.
    A megelőzést szolgálja a kiépült szűrési rendszer, miszerint 14 év felettiek esetében évente egyszer kötelező tüdőszűrésen részt venni. A szűrés egyéb tüdőbetegségek (például rosszindulatú daganatok) korai felismerésére is alkalmas, ezért jelentősége nem csak a tbc felismerésében van.

    A tuberkulózis gyógyszeres kezelése a kórokozó rendkívüli ellenállóképessége miatt rendszerint több – általában 3-5 – antibiotikum kombinációjával történik (kivételt képezhetnek a lappangó gümókóros esetek, amikor elegendő lehet egyfajta készítmény alkalmazása is).

    A kezelés két fázisra bontható: az intenzív és a stabilizációs fázisra:

    • Az intenzív terápia két vagy három hónap időtartamú kezelést jelent, alapesetben a következő szerek hármas vagy négyes kombinációjával: isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, ethambutol, esetleg streptomycin.
    • A stabilizációs fázis legtöbbször isoniazid és rifampicin kombinációt jelent, de szóba jön az említett szerek bármelyike.

    A kezelést mindig a betegnek legmegfelelőbb gyógyszerekkel, a legmegfelelőbb dózisban és időtartamig kell megválasztani, a kórokozó laboratóriumi vizsgálatát figyelembe véve. A laboratóriumi vizsgálat során megállapítják, hogy az adott mikobaktértium törzs pontosan mely gyógyszerekre érzékeny.

    Mire számíthat a beteg a kezelés ideje alatt?

    A terápia beállítása kórházi körülmények között, tüdőgyógyászati osztályon történik. A hazabocsátott betegek kezelésének ellenőrzése a tüdőgondozó, illetve a háziorvos feladata. A rendszeres orvosi ellenőrzés jelentősége igen nagy, mivel így nyomon követhető a páciens állapotának alakulása, a gyógyszerek esetleges mellékhatásai, feltérképezhetők a beteggel kapcsolatba került személyek, akik szükség esetén szintén kezelést kapnak, megfertőződésük megelőzésének érdekében.

    A betegség kimenetele kis elváltozások, az orvossal való megfelelő együttműködés esetében teljes gyógyulás is lehet. A kezelést éppen ezért minél hamarabb el kell kezdeni, és az orvos utasításait pontosan követni kell. Ez mind a beteg, mind az orvos számára jelentős kihívás, ugyanis a tbc kezelése hosszú folyamat.

    Sebészi kezelés is szóba jöhet, ha a tüdő funkciója azzal javítható, ha valamely szövődmény elhárítása vagy megelőzése azt megkívánja, ezen felül diagnosztikai problémák és a gyógyszeres terápia nem megfelelő hatékonysága esetén.

    Terápiás lehetőségek terhesség idején

    A várandósság ideje alatti tuberkulózis kezelendő, még akkor is, ha a beteg a terhesség első harmadában van. A streptomycin kivételével a szokásos gyógyszerek adhatók.

    Mivel a várandós nők esetén az isoniazid által okozott májkárosodásnak nagyobb a kockázata, ezért a terhesség alatt és a szülés után két-három hónapig a májfunkciókat rendszeresen ellenőrizni kell.

    Új kihívás a tbc kezelésében: multirezisztens törzsek

    Ahogy más baktériumoknál is, a tuberkulózis kórokozójánál is komoly gondot okoz a több antbiotikummal szemben ellenálló törzsek megjelenése. A kezelést az első vonalbeli szerekkel már a pontos érzékenységi profil megismerése előtt el kell kezdeni, azonban előfordulhat, hogy az esetleges rezisztencia ismeretében egyes szereket le kell cserélni, mert hatástalan az adott törzsre. Számos antibiotikum létezik, ezek közül a megfelelő kiválasztása egy hosszabb folyamat is lehet.

    Két antibiotikum-rezisztens baktériumfajtát ismerünk: a multi-drug resistant TB (MDR-TB), vagyis a több (legalább két típusú) gyógyszernek ellenálló változatot, valamint az extensively drug resistant TB (XDR-TB), amely a második generációs, hatékonyabb készítmények közül legalább hárommal szemben ellenálló.
     

    Milyenek a betegek kilátásai?

    A tuberkulózis ma már többnyire jól gyógyítható, azonban a gyógyulás egy hosszú, több hónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség.

    A gyógyulást követően előfordulhat visszaesés vagy újrafertőződés. A betegség visszatérésének kb. 0-15%-os kockázata van.

    A tapasztalatok szerint a tuberkulózis gyógyítása nehezebb, ha a tüdőn kívüli szervek is érintettek vagy ha a beteg immunrendszere sérült. Idősebb betegeknél vagy ha visszatérő betegségről van szó, szintén rosszabb a tuberkulózis gyógyhajlama.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
    Lektorálta: Dr. Reinhardt István

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    Rosszindulatú daganatok

    Dr. Pécsi Balázs

    A leggyakoribb gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek.

    Antioxidánsok

    Dr. Parrák Zita

    Milyen szerepük lehet az antioxidánsoknak az öregedés lassításában?

    Goodpasture szindróma

    A Goodpasture szindróma lényegét jól összefoglalja másik elnevezése: haemorrhagias pulmo-renalis szindróma. Ez az idegen kifejezés annyit...

    A tüdő hallgatózása

    A tüdők feletti hallgatózás felvilágosítást ad a tüdő légtartalmáról, a tüdő állapotáról és a hörgőkben lévő váladékról. A...

    Miért kell kezelni az egyszerű megfázást?

    A meghűlés a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei

    Töltse ki kvízeinket, és tudjon meg többet egészségről, betegségről.

   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások