Fekélyek kezelése probiotikumokkal

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A gyomor- és nyombélfekély kellemetlen és fájdalmas elváltozás. Különböző gyógymódokkal kezelik, de a hatás többnyire hagy némi kívánnivalót maga után.

A jelenlegi kutatások szerint az antibiotikumos kezelés csak az esetek 75 százalékában eredményes. A tudósok folyamatosan új kezelési módszerekkel kísérleteznek, jelenleg probiotikumokat - konkrétan bifidobaktériumokat - alkalmaznak a fekélyek kezelésére.

Antibiotikumok és probiotikumok

Antibiotikumok és probiotikumok - Tudta?

A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikum használat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.
Antibiotikumok és probiotikumok - Tudta?

A probiotikumok alapvető elemei lehetnének minden olyan kezelésnek, amit baktériumok okozta fertőzésekre alkalmaznak. Különösen hasznosak antibiotikumos kezelés mellett, hiszen az antibiotikumok a káros baktériumokkal együtt elpusztítják a hasznos baktériumokat is.

Az újabb kutatások szerint a probiotikumok segíthetnek a fekélyek kezelésében, de akár önmagukban is képesek arra, hogy megszüntessék a fekélyeket. Az eddigi eredmények alapján bizonyított, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek, illetve orvosolhatóak a különféle emésztőszervrendszeri problémák.

A bifidobaktériumok tesztelése

A bifidobaktériumok egy törzse (CECT 7366) laboratóriumi vizsgálatok során 95 százalékban meggátolta a Helicobacter pylori szaporodását, amely a nyombélfekély kialakulásáért felelős. A bíztató eredmények után a kísérleteket egereken folytatták.

21 napon át kezelték az egerek egy részét a fent említett probiotikummal, és ezeknél az egereknél jelentősen gyengébb volt a fekélyesedés, mint a kontrollcsoportnál. Ez azt a következtetést engedi levonni, hogy a fekélyek kezelésének jövője a probiotikumokban rejlik, nem az antibiotikumokban.

Embereken még ilyen jellegű tesztelés nem történt, ezért továbbra is antibiotikumokkal kezelik a fekélyeket. A kísérletek azonban egyértelművé tették, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segíthet a gyomorproblémák megakadályozásában, így a fekélyek kialakulásában is. Ugyanakkor a probiotikumok nem csak az emésztőrendszeri betegségek esetén hatásosak.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.