• Fekélyek kezelése probiotikumokkal

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyomor- és nyombélfekély kellemetlen és fájdalmas elváltozás. Különböző gyógymódokkal kezelik, de a hatás többnyire hagy némi kívánnivalót maga után.

    A jelenlegi kutatások szerint az antibiotikumos kezelés csak az esetek 75 százalékában eredményes. A tudósok folyamatosan új kezelési módszerekkel kísérleteznek, jelenleg probiotikumokat - konkrétan bifidobaktériumokat - alkalmaznak a fekélyek kezelésére.

    Hirdetések

    Antibiotikumok és probiotikumok

    Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?


    A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikum használat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.
    Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

    A probiotikumok alapvető elemei lehetnének minden olyan kezelésnek, amit baktériumok okozta fertőzésekre alkalmaznak. Különösen hasznosak antibiotikumos kezelés mellett, hiszen az antibiotikumok a káros baktériumokkal együtt elpusztítják a hasznos baktériumokat is.

    Az újabb kutatások szerint a probiotikumok segíthetnek a fekélyek kezelésében, de akár önmagukban is képesek arra, hogy megszüntessék a fekélyeket. Az eddigi eredmények alapján bizonyított, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek, illetve orvosolhatóak a különféle emésztőszervrendszeri problémák.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A bifidobaktériumok tesztelése

    A bifidobaktériumok egy törzse (CECT 7366) laboratóriumi vizsgálatok során 95 százalékban meggátolta a Helicobacter pylori szaporodását, amely a nyombélfekély kialakulásáért felelős. A bíztató eredmények után a kísérleteket egereken folytatták.

    21 napon át kezelték az egerek egy részét a fent említett probiotikummal, és ezeknél az egereknél jelentősen gyengébb volt a fekélyesedés, mint a kontrollcsoportnál. Ez azt a következtetést engedi levonni, hogy a fekélyek kezelésének jövője a probiotikumokban rejlik, nem az antibiotikumokban.

    Embereken még ilyen jellegű tesztelés nem történt, ezért továbbra is antibiotikumokkal kezelik a fekélyeket. A kísérletek azonban egyértelművé tették, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segíthet a gyomorproblémák megakadályozásában, így a fekélyek kialakulásában is. Ugyanakkor a probiotikumok nem csak az emésztőrendszeri betegségek esetén hatásosak.


    Forrás: WEBBeteg
    N. A., fordító
    Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

    A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Nyombélfekély: Tünetek és kezelés

    A nyombélfekély az egyik leggyakoribb fekélyféleség, jelenleg hatszor annyi a nyombélfekélyes betegek száma, mint a gyomorfekélyben szenvedőké. Bármilyen életkorban előfordul, nőkben többnyire a menopauza (klimax) után.

    Az afta típusai és kezelése

    Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

    10 gyakori hiba a sebkezelésben

    A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

    Ajakherpesz vagy afta?

    Korábban hosszú időn át az afta megjelenését is herpeszvírus-fertőzésnek tekintették. Mára ez a nézet megdőlt, ismert az etiológiai különbség a két betegség között. Míg az ajakherpeszt valóban a herpeszvírus okozza, az afta kialakulásában több tényező is szerepet játszik, azonban nem vírus váltja ki a tüneteit. Melyek a legfőbb különbségek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA