Probiotikumok és a vastagbél egészsége

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Talán nem is tud róla, de a vastagbele több milliárd baktériumnak ad otthont. Az itt élő „jó baktériumok” a megfelelő élőhelyért cserébe elpusztítják a káros baktériumokat.

A probiotikumok biztosítják a bélflóra egyensúlyát, hogy a jó baktériumok mennyisége nagyobb legyen a belekben, mint a rossz baktériumoké. Mivel a vastagbél egészsége a bélrendszerben kezdődik, a probiotikumok akár bizonyos betegségek megelőzésében is segíthetnek.

A probiotikumokkal kapcsolatos legáltalánosabban elfogadott leírás szerint a probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek megfelelő mennyiségben való alkalmazása biztosítja a befogadó szervezet egészségét. A legtöbb probiotikum egyik fajtája vagy alfajtája a Lactobacillus vagy Bifidobaktérium baktériumcsaládnak, mint a Lactobacillus acidophilus vagy a Bifidobacterium Bifidus. Ezen felül egyes probiotikumok élesztőgombák, mint például a Saccharomyces boulardii.

A probiotikumok természetes forrásai a fermentált élelmiszerek, mint a joghurt, tej, szójatej és egyes gyümölcslevek. Néhány élelmiszer probiotikumokkal van dúsítva, illetve tabletta és kapszula formában is kaphatóak.

Előnyök

A probiotikumos étrend-kiegészítők segítenek helyreállítani a szervezetben a jó és rossz baktériumok arányát, mely általában bizonyos gyógyszerek, elsősorban antibiotikumok szedése miatt tolódhat el. Nem véletlen, hogy az antibiotikum szó ellentéte a probiotikum. Az antibiotikumok ugyanis nem csak a toxikus baktériumokat pusztítják el a belekben és a vastagbélben, hanem a hasznos baktériumokat is.

A bél és vastagbélrendszerben a káros baktériumok túlszaporodhatnak bizonyos betegségek következményeképpen. Ilyen például a gombás fertőzés, fogágybetegség, légúti fertőzések, Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma, colitis ulcerosa, fertőző hasmenés vagy bőrfertőzések.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Alkalmazás

Bizonyított, hogy a probiotikumok alkalmazása hatékony bizonyos egészségügyi problémák kezelésében. Ide tartozik az irritábilis bél szindróma, fertőző hasmenés és a húgyúti valamint genitális traktus fertőzései. Emellett csökkentik a hólyagrák kialakulásának kockázatát, valamint segít a gyermekeknél az ekcéma kezelésében.

A vastagbél egészsége

A probiotikumok segítenek a vastagbélrák megelőzésében. Egy 2010-es tanulmány szerint a probiotikumok protektív hatással bírtak a patkányokban a kémiailag indukált vastagbélrákra, azáltal, hogy növelik a TNF-alfa szintet, mely a fehérvérsejtek által kibocsátott speciális fehérje, az immunválasz kezdeményezésére.

Mellékhatások

A probiotikumok alkalmazásának mellékhatásai ritkák és enyhék, általában kimerülnek a puffadásban és kisebb gyomorpanaszokban.

Ugyanakkor a probiotikumok stimulálják az immunrendszert és befolyásolják a metabolizmust. Mindenképpen konzultáljon orvosával mielőtt probiotikumok alkalmazásába kezd, különösen ha gyenge az immunrendszere, krónikus betegségben szenved vagy gyógyszert szed.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; livestrong

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.