• Mi árthat a gyerek fogainak?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.

    Dr. Alberth Márta, a DEOEC (debreceni klinika) Gyermekfogászati és Fogszabályozási Tanszék vezetője, egyetemi adjunktus elmondta: az, hogy cumival vagy ujját szopva alszik el gyerekünk, egy ideig nem gond. Amikor azonban már megindul a fogacskák kibújása, lehetőleg egyik se legyen már jellemző a gyerekre.

    Hirdetések
    A leggyakoribb fogápolási tévhitek

    "Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
    Gyakori tévhitek >>

    Ha cumizik a kicsi, akkor törekedni kell arra, hogy lehetőleg a gyógycumikat, fogászatilag tesztelt cumikat részesítse a szülő előnyben a vásárláskor, mert ezek úgy vannak kialakítva, hogy kevesebb kárt tegyenek a kialakuló fogsorban.

    Azonban ezeket is igyekezni kell elhagyni fogzáskor. Az ujjszopással is az a gond, mint a cumival: az ujj a kibújó fogacskákat kitámasztja, és előrenyomja. Ebből alakul ki a pókharapás (a felső fogsor középső fogai előreállnak). Ez a tapasztalat szerint lányoknál gyakoribb.

    Fogápolás - Az első lépések

    Előforduló elváltozás még a nyitott harapás: hátul érintkezik a két fogsor, elöl nem. A fogápolást már az első fog megjelenésével el kell kezdeni. Itt persze még nem hagyományos fogmosásra kell gondolni, azonban drogériákban kapható, ujjra húzható gumisörtés kis eszközzel a szülő megtisztogathatja a kicsi fogait, fogkrém nélkül.

      Mit kell tudni a tejfogakról?

    Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő (más emlősökre is igaz) szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.
    Mit kell tudni a tejfogakról?>>

    A doktornő ajánlja az ízesített bébikendőket is, amelyek xilitet tartalmaznak. A xilitet fogvédő hatása miatt használják, hiszen ennek jelenlétében a baktériumok nem tudnak savas környezetet teremteni. Szigorúan véve azonban már a terhes anyáknál el kell kezdeni a védelmet, hiszen a kis csírák már ilyenkor is ott ülnek az íny mélyén.

    Régen még élt a szemlélet, hogy a kismamákkal fluort szedettek, de ez megdőlt, ma már nem adnak. Az azonban biztos, hogy a leendő anyukának azt is fontos elmondani, hogyan vigyázzon a kicsi fogára. Korán hozzá kell szoktatni a csemetét ahhoz, hogy fogkefével turkálnak a szájában, és már 1-2 foggal érdemes fogorvoshoz menni.

    Így a gyerek megszokja a környezetet, fájdalmat sem okoznak neki, mert még nincs probléma.

    Az anyák fertőzik meg a gyereket a fogszuvasodással?

    Az anyukák nagy része nem is tudja: gyakran ő maga fertőzi meg a gyereket a fogszuvasodással. Ezt a betegséget ugyanis baktérium okozza. Az újszülött steril szájüreggel jön a világra. Általában az anyától kapja a kicsi a baktériumot: a szülő a gyerek kanalából kóstolva ellenőrzi az étel hőmérsékletét, aztán a kicsi veszi szájba. Így cserél gazdát a fogszuvasodás baktériuma. (Arról már nem is beszélve, aki a gyerek cumiját úgy tisztogatja le, hogy megszopogatja.) A megelőzés fontos része, hogy a kismamát is kezelni kell: a rossz fogait rendbe tenni, folyamatosan fogorvos tisztítaná a szájüreget (ide tartozik például a fogkövek leszedése), ezzel is már sokkal kevésbé lenne fertőző a szájflórája.

     A fogzás

    A fogzás (szorosabb értelemben a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli.
    A fogzásról részletesen>>

    A táplálkozás persze elengedhetetlen fontosságú. Sok anya hosszasan szoptat, ezzel azonban – fogászati szempontból – károkat is okoz. Hiszen az éjszaka megszoptatott, már fogacskákkal rendelkező kicsi szájában a tejmaradék bomlani kezd. A nyáltermelés is kevesebb ilyenkor, így annak a tisztító szerepe sem érvényesül. Akinek már foga van, meg kell tanítani rágni, rostban dús táplálékkal, mert ez már önmagában is tisztítja a fogat. Maga a rágás jelez ilyenkor az izmoknak, ez alakítja ki a helyes érintkezést a két fogsor között. Nem helyes, ha a gyerek hosszasan folyékony táplálékot kap. A tejfog zománca egyébként is speciális: az íny harmadában egy mikroszkópikus születési vonal húzódik. Itt kevésbé fedi a zománc a fogat, itt a leggyengébb.

    Ha itt megkezdődik a szuvasodás, az hirtelen körbeszalad, és letörik a fog. Emiatt látni annyi kisgyereket, akiknek fekete csonkban végződnek a fogai. El kell érni azt, hogy minden étkezés után az anya tisztítsa meg a gyerek fogát. A doktornő szerint jó módszer, hogy elkezdünk egy mesét, amit csak fogmosáskor folytatunk. Így a kicsi már nagyon fogja várni, hogy megmoshassa a fogát.

      Fogszabályozás: nem csak hiúság

    Fogazatunk fontos szerepet játszik életünkben. Befolyásolja arcunk harmóniáját, beszédünk és artikulációnk módját, mimikánkat és egyéni kisugárzásunkat is. Az ép fogazat kialakulását, főként két tényező veszélyezteti. Az egyik a fogszuvasodás, amely elpusztítja a fogakat, a másik azoknak az okoknak az együttese, amelyek a fogívek és az arcszerkezet normális kifejlődését veszélyeztetik. Ezen okok lehetnek öröklöttek (a fogak mértete, alakja, a koponyaalap és az arccsontok mérete, csírahiány, számfeletti fogak, mélyharapás, ajak-, szájpadhasadék), vagy szerzettek (fogszuvasodás, szájlégzés, atípusos nyelés, ujjszopás, időelőtti tejfog eltávolítás, trauma, embrionális ártalmak stb.).
    Fogszabályozás: nem csak hiúság>>

    Mit igyon a gyerek?

     A fogkő és következményei
    A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
    Mi történik, ha nem kezeltetjük? >>

    Ivásra egyértelműen a kicsiknek kifejlesztett poharakat ajánlja a szakember. Itt nem fenyeget az a veszély, hogy a fogacskák állandó szénhidrát-fürdőben áznának, és persze az a legegészségesebb, ha vizet iszik, esetleg cukormentes teát.

    (A tea ugyan elszínezheti a fogat, de a zöld változat fluort is tartalmaz, ami hasznos is lehet.)

    A kóla, szénsavas üdítők és a magas savtartalmú gyümölcslevek óriási károkat okozhatnak a fejlődésben lévő fogakban. 

    A fogkrém ideje akkor jön el, amikor a kicsi már biztonsággal tud köpni, öblíteni, és már nem nyel le mindent.

     A fogszuvasodás
    A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
    A fogszuvasodás okai >>

    Apró, borsónyi mennyiséggel kezdve, jöhet 6 év körül, a nagyjából 1 centis csík. 12 éves kortól pedig már a felnőtt fogkrémek ideje jön el. (Az ennél fiatalabbak fogkrémje maximum 700 ppm fluoridot tartalmazhat, ez a dobozon fel van tüntetve.) Egyedül már nagyjából 6 éves kortól moshatnak fogat, de még szigorúan ellenőrizni kell. A tapasztalatok szerint, a családokban halmozottan fordul elő a girbe-gurba, torlódott fogsor. Ennek oka egyszerű: a szülőktől fejformát öröklünk, így a kicsi állkapcsot vagy a hosszúkás fejformát is.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Daganatok

    Dr. Soltész Annamária

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához!

    Ólomnehezek a lábai?

    WEBBeteg

    A visszértágulat enyhe formájára és megelőzésére szolgáló egyszerű gyakorlatok.

    Mit szabad és mit nem foghúzás után?

    Szeretném tudni, hogy véséssel és varrással együtt járó foghúzást követően mi a teendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol...

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a...

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is...

    A szájszag kialakulásának megelőzése

    A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a...

    A szájüregi daganatok korai tünetei

    A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar...

    Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan...

    Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő...

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat...

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat...

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan...

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon...

    Diéta epekövesség esetén

    Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA