Mi árthat a gyerek fogainak?

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.

Dr. Alberth Márta, a DEOEC (debreceni klinika) Gyermekfogászati és Fogszabályozási Tanszék vezetője, egyetemi adjunktus elmondta: az, hogy cumival vagy ujját szopva alszik el gyerekünk, egy ideig nem gond. Amikor azonban már megindul a fogacskák kibújása, lehetőleg egyik se legyen már jellemző a gyerekre.

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

"Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
Gyakori tévhitek >>

Ha cumizik a kicsi, akkor törekedni kell arra, hogy lehetőleg a gyógycumikat, fogászatilag tesztelt cumikat részesítse a szülő előnyben a vásárláskor, mert ezek úgy vannak kialakítva, hogy kevesebb kárt tegyenek a kialakuló fogsorban.

Azonban ezeket is igyekezni kell elhagyni fogzáskor. Az ujjszopással is az a gond, mint a cumival: az ujj a kibújó fogacskákat kitámasztja, és előrenyomja. Ebből alakul ki a pókharapás (a felső fogsor középső fogai előreállnak). Ez a tapasztalat szerint lányoknál gyakoribb.

Fogápolás - Az első lépések

Előforduló elváltozás még a nyitott harapás: hátul érintkezik a két fogsor, elöl nem. A fogápolást már az első fog megjelenésével el kell kezdeni. Itt persze még nem hagyományos fogmosásra kell gondolni, azonban drogériákban kapható, ujjra húzható gumisörtés kis eszközzel a szülő megtisztogathatja a kicsi fogait, fogkrém nélkül.

Mit kell tudni a tejfogakról?

Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő (más emlősökre is igaz) szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.
Mit kell tudni a tejfogakról?>>

A doktornő ajánlja az ízesített bébikendőket is, amelyek xilitet tartalmaznak. A xilitet fogvédő hatása miatt használják, hiszen ennek jelenlétében a baktériumok nem tudnak savas környezetet teremteni. Szigorúan véve azonban már a terhes anyáknál el kell kezdeni a védelmet, hiszen a kis csírák már ilyenkor is ott ülnek az íny mélyén.

Régen még élt a szemlélet, hogy a kismamákkal fluort szedettek, de ez megdőlt, ma már nem adnak. Az azonban biztos, hogy a leendő anyukának azt is fontos elmondani, hogyan vigyázzon a kicsi fogára. Korán hozzá kell szoktatni a csemetét ahhoz, hogy fogkefével turkálnak a szájában, és már 1-2 foggal érdemes fogorvoshoz menni.

Így a gyerek megszokja a környezetet, fájdalmat sem okoznak neki, mert még nincs probléma.

Az anyák fertőzik meg a gyereket a fogszuvasodással?

Az anyukák nagy része nem is tudja: gyakran ő maga fertőzi meg a gyereket a fogszuvasodással. Ezt a betegséget ugyanis baktérium okozza. Az újszülött steril szájüreggel jön a világra. Általában az anyától kapja a kicsi a baktériumot: a szülő a gyerek kanalából kóstolva ellenőrzi az étel hőmérsékletét, aztán a kicsi veszi szájba. Így cserél gazdát a fogszuvasodás baktériuma. (Arról már nem is beszélve, aki a gyerek cumiját úgy tisztogatja le, hogy megszopogatja.) A megelőzés fontos része, hogy a kismamát is kezelni kell: a rossz fogait rendbe tenni, folyamatosan fogorvos tisztítaná a szájüreget (ide tartozik például a fogkövek leszedése), ezzel is már sokkal kevésbé lenne fertőző a szájflórája.

A fogzás

A fogzás (szorosabb értelemben a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli.
A fogzásról részletesen>>

A táplálkozás persze elengedhetetlen fontosságú. Sok anya hosszasan szoptat, ezzel azonban – fogászati szempontból – károkat is okoz. Hiszen az éjszaka megszoptatott, már fogacskákkal rendelkező kicsi szájában a tejmaradék bomlani kezd. A nyáltermelés is kevesebb ilyenkor, így annak a tisztító szerepe sem érvényesül. Akinek már foga van, meg kell tanítani rágni, rostban dús táplálékkal, mert ez már önmagában is tisztítja a fogat. Maga a rágás jelez ilyenkor az izmoknak, ez alakítja ki a helyes érintkezést a két fogsor között. Nem helyes, ha a gyerek hosszasan folyékony táplálékot kap. A tejfog zománca egyébként is speciális: az íny harmadában egy mikroszkópikus születési vonal húzódik. Itt kevésbé fedi a zománc a fogat, itt a leggyengébb.

Ha itt megkezdődik a szuvasodás, az hirtelen körbeszalad, és letörik a fog. Emiatt látni annyi kisgyereket, akiknek fekete csonkban végződnek a fogai. El kell érni azt, hogy minden étkezés után az anya tisztítsa meg a gyerek fogát. A doktornő szerint jó módszer, hogy elkezdünk egy mesét, amit csak fogmosáskor folytatunk. Így a kicsi már nagyon fogja várni, hogy megmoshassa a fogát.

Fogszabályozás: nem csak hiúság

Fogazatunk fontos szerepet játszik életünkben. Befolyásolja arcunk harmóniáját, beszédünk és artikulációnk módját, mimikánkat és egyéni kisugárzásunkat is. Az ép fogazat kialakulását, főként két tényező veszélyezteti. Az egyik a fogszuvasodás, amely elpusztítja a fogakat, a másik azoknak az okoknak az együttese, amelyek a fogívek és az arcszerkezet normális kifejlődését veszélyeztetik. Ezen okok lehetnek öröklöttek (a fogak mértete, alakja, a koponyaalap és az arccsontok mérete, csírahiány, számfeletti fogak, mélyharapás, ajak-, szájpadhasadék), vagy szerzettek (fogszuvasodás, szájlégzés, atípusos nyelés, ujjszopás, időelőtti tejfog eltávolítás, trauma, embrionális ártalmak stb.).
Fogszabályozás: nem csak hiúság>>

Mit igyon a gyerek?

A fogkő és következményei
A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
Mi történik, ha nem kezeltetjük? >>

Ivásra egyértelműen a kicsiknek kifejlesztett poharakat ajánlja a szakember. Itt nem fenyeget az a veszély, hogy a fogacskák állandó szénhidrát-fürdőben áznának, és persze az a legegészségesebb, ha vizet iszik, esetleg cukormentes teát.

(A tea ugyan elszínezheti a fogat, de a zöld változat fluort is tartalmaz, ami hasznos is lehet.)

A kóla, szénsavas üdítők és a magas savtartalmú gyümölcslevek óriási károkat okozhatnak a fejlődésben lévő fogakban.

A fogkrém ideje akkor jön el, amikor a kicsi már biztonsággal tud köpni, öblíteni, és már nem nyel le mindent.

A fogszuvasodás
A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
A fogszuvasodás okai >>

Apró, borsónyi mennyiséggel kezdve, jöhet 6 év körül, a nagyjából 1 centis csík. 12 éves kortól pedig már a felnőtt fogkrémek ideje jön el. (Az ennél fiatalabbak fogkrémje maximum 700 ppm fluoridot tartalmazhat, ez a dobozon fel van tüntetve.) Egyedül már nagyjából 6 éves kortól moshatnak fogat, de még szigorúan ellenőrizni kell. A tapasztalatok szerint, a családokban halmozottan fordul elő a girbe-gurba, torlódott fogsor. Ennek oka egyszerű: a szülőktől fejformát öröklünk, így a kicsi állkapcsot vagy a hosszúkás fejformát is.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.