• Milyen ételek ártanak a fogaknak és mi tesz jót nekik?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Fogaink egészsége érdekében elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogápolás. A főétkezések utáni fogmosás, a fogselyem és az antibakteriális szájöblögetők használata mellett figyeljünk oda arra is, mit eszünk! Vannak fogaink egészsége szempontjából hasznos és ártalmas ételek is!

    Cukrok

    A fogszuvasodás az egész világon elterjedt, étkezési szokásokkal összefüggésben álló civilizációs betegség. Mihelyt a kisgyermek fogai áttörik az ínyt, a fogszuvasodásért felelős baktériumok támadásba lendülnek. De abban, hogy milyen eredménnyel, szerepe van az elfogyasztott ételeknek is. A szénhidrátok (cukrok) nagy veszélyt jelentenek a fogakra, ezzel szemben a zsírok és a fehérjék nem támadják meg a fogzománcot.

    Számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat is, így például a ketchup és a chips is. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása és elkészítése természetesen nem pótolja a rendszeres fog- és szájápolást, hanem ésszerű kiegészítése annak.

    Hirdetések

    Savak

    A cukrok nem közvetlenül károsítják a fogakat, mert először a foglepedéket képező baktériumok (Streptococcus mutans) kezdik lebontani őket. A baktériumok a cukrokat savakká alakítják, ezek támadják meg a fogzománcot és vezetnek fogszuvasodás kialakulásához. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a cukrok nem árthatnának a fogaknak.

     A fogszuvasodás


    A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
    A fogszuvasodás okai >>

    Normál esetben a szájüreg pH-ja 6 és 7 közötti érték. A cukortartalmú élelmiszerek erősen a savas irányba tolják, tehát csökkentik a pH-t, kb. 5-re vagy 4-re. A savak kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A nyál lassan semlegesíti a savakat, és a fogzománc regenerálódhat.

    Ha valaki egész nap édességeket eszik, újra és újra savassá válik a pH. Aki kímélni akarja a fogait, annak kerülnie kell a főétkezések közötti nassolást. Jobb, ha az édességet a főétkezések után fogyasztják el, és azután mosnak fogat. A fogmosás gyorsan csökkenti a savak mennyiségét, így azok nem tudnak ártani a fogaknak.

    Az ecet is sav, így árt a fogaknak, ecetes ételek fogyasztása után mindig öblögessen egy kis vízzel!

    Ragadós ételek

    Különösen kedvezőtlen hatással vannak a fogakra azok az ételek, és maradékaik, amelyek hosszú időn át megtapadnak a szájüregben. Ilyenek például a vajas kekszek, a karamella, a frutti, az olvadós rágók és bizonyos sütemények.

    Fogas kérdés: Hogyan mossuk?


    Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fogas kérdés: Hogyan mossuk?>>

    Üdítők

    Főétkezésekhez mindig igyon valamennyi vizet. Ez megakadályozza, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon. A üdítőkről ajánlott lemondani, mert igen magas a cukortartalmuk. A cukrozott gyümölcslevekben is rengeteg a cukor. A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” felirat, annyit jelent, hogy az adott gyümölcslé csak a gyümölcsökben lévő természetes cukrokat tartalmazza.

    A citrusféléknek, a belőlük készült innivalóknak és sok sportitalnak magas a savtartalma. Ezek fogyasztása után igyon vizet!

    A tej sok ásványi anyagot tartalmaz, ám ezek nem maradnak olyan sokáig a szájüregben, hogy a fogzománc regenerálódhasson belőlük. Ennek ellenére a csontok egészsége érdekében nem szabad lemondani a tejfogyasztásról.

    Fogbarát nassolnivalók

    A nassolásról senkinek sem kell teljesen lemondani. A cukormentes rágógumi, a nem savas gyümölcsök, a sajtfalatkák, a sózatlan mogyoró vagy más olajos magvak megfelelnek erre a célra.

    Néhány jó tanács

    (WEBBeteg - B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Fogszuvasodás, ínygyulladás, fogápolás...

    Ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember.

    Mi árthat a gyerek fogainak?

    Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.

    A baba fogainak gondozása

    A babafogak fontosak, mert lehetővé teszi a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárul az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs növekedéshez, segíti a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosít a majdani felnőtt fogaknak.

    Fogszuvasodás és kezelése

    A fogszuvasodás (caries) jó néhány éve népbetegségnek számít. Néha a szuvasodás oly mértékű, hogy nem marad más választás, mint a beteg fog kihúzása. Azonban nem minden esetben kell a végső megoldáshoz folyamodni!

    Fogápolás játékosan

    A gyermekek körében a leggyakoribb fogászati probléma a szuvasodás, de egyre korábbi életkorban jelentkezik fogkő és ínygyulladás is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA