• Fogamzásgátlás és termékenység

    Szerző:
    WEBBeteg

    Napjainkban egyre nő a valamilyen fogamzásgátló módszert használó nők száma, világszerte több százmillióan védekeznek ily módon a nem kívánt terhesség ellen. Különösen nő a tablettaszedő tinédzserek aránya, akik még az első gyermekvállalás előtt akár már egy évtizeddel valamilyen hormonális készítményt szednek. Számos tévhit él a köztudatban ezen mechanizmusok termékenységet befolyásoló hatásáról, melyet az alábbiakban szeretnénk szétoszlatni.

    A barrier módszerek, melyek a spermiumok méhűrbe történő feljutását hivatottak megelőzni (óvszer, méhszájsapka, pesszárium, stb.) a termékenységet semmilyen módon nem befolyásolják, hiszen az ivarsejtek képződésére semmilyen hatást nem fejtenek ki. Hasonlóan nem rendelkeznek ilyen hatással a spermicid hatású készítmények sem, hiszen ezek a hüvelybe került ondóváladék spermiumainak életképességét befolyásolják.

    Hirdetések

    Tisztázzuk a félreértéseket!

    A hormonális fogamzásgátlás megjelenésével egyre nőtt azon elképzelések száma, melyek szerint ezek a termékenységet hosszú távon befolyásolni képesek. Napjaink bizonyítékon alapuló orvoslásának egyik fő feladata, hogy az ilyen hiteltelen elképzeléseket eloszlassa. Számos tanulmány igazolta, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletták hosszú távon semmilyen termékenységet befolyásoló hatással nem bírnak, tehát abbahagyásukat követően azonnal helyreáll a fogamzóképesség.

    Csakúgy nem igaz az az elgondolás sem, mely szerint a tervezett terhesség előtt ezen készítményeket hónapokkal vagy akár évekkel hamarabb abba kell hagyni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ennek legegyszerűbb magyarázata, hogy ezen hormonok a vérben csupán pár napig vannak jelen, hiszen ezt követően lebomlanak és ily módon raktározódni sem tudnak. Ha ez így lenne, akkor nem kellene a fogamzásgátló tablettákat naponta szedni, elegendő lenne hetente vagy akár havonta is. Emiatt érthető, hogy a hosszú távú szedés esetén sem kell heteket vagy hónapokat pihentetni a tabletta szedését.

    A havonta egyszer alkalmazott hüvelygyűrű esetében sem kell felhalmozódástól tartani, hiszen ezen módszer esetében a speciális szerkezetnek köszönhetően biztosított a napi egyenletes hormonfelszabadulás, a betöltött mennyiség pedig mindössze 21 napra elegendő.

    Hasonló elven működik az öt évre elegendő mennyiségű hormont tartalmazó méhen belüli eszköz is, mely idő előtti eltávolítását követően azonnal visszaáll a hormonális ciklus és nem kell tartanunk a maradék hormon „raktározódásától” a szervezetben. A gesztagén tartalmú ún. depo-injekciók három hónapra elegendő hormont tartalmaznak, ennek hatása a beadás idejétől érvényes, de hosszabb távon ezek sem befolyásolják a termékenységet. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták csupán egy adott bevétel során hatnak, ezért hosszabb távon ezek sem okolhatóak a fogamzóképesség csökkenéséért. A hazánkban csupán még hormonpótlásra használatos tapasz sem fejt ki komolyabb hatást a termékenységre.

    A korábban igen elterjedt méhen belüli eszközökkel kapcsolatban nem egységes a szakmai állásfoglalás ezen a téren sem. Hatásmechanizmusukat tekintve ezek egy „steril” gyulladást hoznak létre a méh üregében és ily módon nem engedik a megtermékenyült petesejtet beágyazódni. Köztudott azonban az a tény, hogy a kismedencei gyulladás előfordulását növelhetik, éppen ezért ennek gyanúja esetén érdemes az eszközt eltávolítani. Ezen gyulladások és esetleges kismedencei fertőzések viszont már okolhatóak a későbbiekben kialakuló, elsősorban kürt eredetű infertilitásért. Ennek a valószínűsége azonban a rendszeresen és szakszerűen kontrollált méhen belüli eszközök esetén igen csekély.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Művi meddővé tétel

    Természetesen létezik a fogamzóképességet mesterségesen és tartósan befolyásoló módszer is. A művi meddővé tétel során a petevezetékek folytonosságát szakítják meg, bár számos esetben számoltak be ezek újraegyesüléséről és ily módon terhesség bekövetkezéséről is ilyen műtétet követően.

    (WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.