• Mennyire hatékony a női óvszer? - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A női óvszer is hatékony, bár a részükre készült óvszerek hajlamosak elcsúszni, ezáltal több odafigyelést kívánnak, de legalább ugyanolyan hatékonyak a fogamzásgátlásban, mint a hagyományos, férfiak részére készült kondomok.

    Egy amerikai felmérés során kiderült, hogy a női óvszereknél négyszer nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen „technikai probléma” adódik a védekezés során. Az American Journal of Epidemiology című szaklapban publikált tanulmány szerint azonban a női kondomok hatékonyságukban semmivel nem maradnak el a férfi óvszerektől.

    Hirdetések

    Női óvszer - Sokrétű vizsgálat igazolja használhatóságát

    A kutatók több szempontból is megvizsgálták az óvszereket: mennyire védenek a nemi betegségektől és a nem kívánt terhességtől. A kutatás vezetője Dr. Maurizio Macaluso volt, aki az USA Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának (CDC) orvosa. A tanulmány elkészítésében 108 nő vett részt, akiknek 10 női és 10 férfi óvszert adtak.

    Az egyik csoportot arra kérték, aktus során először a férfi óvszert használják, majd később váltsanak a női változatra, a másik csoportnál pedig pont fordítva, a női kondommal kellett kezdeni. Mind a két csoport tagjait előzetesen felvilágosították az óvszerek helyes használatáról.

    A résztvevőket megkérték továbbá, hogy az aktus előtt és után vegyenek kenetet magukról, hogy a kutatók így lemérhessék a prosztata-specifikus antigén - a spermában megtalálható fehérje - jelenlétét. A tapasztalatok szerint a női kondomokkal az esetek egyharmadában fordultak elő technikai malőrök, szemben a férfi óvszerekkel, ahol csak 9 százalékban merültek fel problémák.

    Problémák adódhatnak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A leggyakoribb probléma a női óvszerek elcsúszása volt, valamint időnként nehézzé vált a behatolás ezzel a módszerrel. Ugyanakkor olyan nem fordult elő, hogy a női óvszer elszakadt volna. A férfiaknak készült óvszerek esetében sokkal ritkábban fordultak elő technikai problémák, de a nők szerint a férfiak sokszor helytelenül használják azokat.

    Fogamzásgátlás tekintetében mindkét módszer hasonló eredményekkel bír. A terhesség rizikója férfi kondomoknál az esetek 3,5, míg női kondomoknál 4,5 százalékban állt fenn. A szakemberek szerint végeredményben kijelenthető, hogy hatékonyságában mindkét módszer megegyezik - csak a női óvszerekkel kicsit óvatosabban kell bánni.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.