• Egy herpesz elleni szer, ami lassítja az AIDS kifejlődését

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy herpesz ellen használt szer alkalmazása lelassítja az egyidejűleg HIV-vírussal is fertőzött embereknél az AIDS-betegség kifejlődését, állapították meg amerikai kutatók.

    A The Lancet című brit orvosi szaklapban hétfőn megjelent tanulmány szerint, 3300 aciklovir nevű szerrel kezelt afrikai páciens adatait elemezve kiderült, hogy a hatóanyag szedése 16 százalékkal lassította a betegség előrehaladását.

    Hirdetések

    A legtöbb HIV-fertőzött ember, egyúttal a herpesz szimplex-2 (HSV2) vírussal is fertőződött, melyet genitális herpesznek is neveznek. Korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy a HSV2 ellen használt aciklovir csökkenti a vérben a HIV-vírusok számát, azt azonban nem tudták, hogy lassítja-e a betegség kifejlődését is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A seattle-i Washington Egyetem kutatói, két éven át tartó követéses vizsgálatukban vagy aciklovirt tartalmazó, vagy placebo tablettát adtak a mindkét vírussal megfertőződött önkénteseknek. A tanulmány befejezéséig, az első csoportba tartozó páciensek közül 284-nél kellett elkezdeni a HIV-koktél alkalmazását CD4 sejtszámuk csökkenése miatt, vagy meghaltak. A második, placebót szedő csoportban ez a szám 324 volt.

    A Jairam Lingappa által vezetett csoport, Afrika déli és keleti részén 14 helyszínen folytatta le a próbákat, összesen 3381 önkéntessel. Az AIDS-betegség előrehaladását a pácienseknél, CD4 sejtszámuk változásával követték nyomon, mert a HIV-vírus a szervezetben ezt az immunsejtet rombolja.

    A kutatók a herpesz kezelését kiegészítő lehetőségnek tekintik azoknál a pácienseknél, akiknél még nem szükséges elkezdeni a retrovírus elleni terápiát. Ez a megoldás olcsó és könnyebben elérhető a fejlődő országok egészségügyi ellátásában is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Herpesz az orron - Mi a teendő?

    Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

    9 tévhit a herpeszes sebről

    Becslések szerint a lakosság több mint fele hordozza a herpeszes sebeket okozó herpes simplex vírust, a fertőzöttek 20 százaléka pedig visszatérően szenved a fájdalmas állapottól.

    Randizás és herpesz - Kell-e szólnom a partneremnek?

    Az orális herpesszel való randizás a legtöbb ember számára kellemetlen. Nehéz elmondani az új partnernek, hogy fertőző betegséggel diagnosztizálták. Valószínűleg azon gondolkodik, mi az, amit feltétlenül el kell mondania, és mi az, amit elkerülhet a beszélgetésből.

    5 módszer, amivel gyorsan túljuthat a herpesz okozta kellemetlenségeken

    A herpeszes sebek apró, fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok, melyek általában az ajkakon, ínyeken vagy a szájüregben fordulnak elő. A herpes simplex vírus (HSV-1) által okozott herpesz fertőző és bőr, nyálkahártya általi érintkezéssel, testnedvekkel, valamint azok által bizonyos tárgyak megosztásával (pl. evőeszköz, ajakbalzsam, törülköző, kozmetikai eszközök és étel) terjed, még abban az esetben is, ha a herpesz épp nem látható.

    Az ajakherpesz nyáron is kísért - Megelőzés és kezelés

    Az évszakok váltakoznak, bizonyos vírusok viszont egész évben támadhatnak. Ilyen az ajakherpesz vírusa is, mely a meleg, napos időben is fertőzhet. Tippjeink segítségével azonban megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

    Az övsömör tünetei és kezelése

    Az övsömör kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a Varicella zoster vírus. Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA