Óvatosan az antibiotikumokkal!

szerző: Dr. Gócs Viktor, infektológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus frissítve:

Az antibiotikumok a modern orvoslás egyik legfontosabb szerei, amelyek a bakteriális fertőzéseket kezelik. Kevés dolog létezik ugyanakkor, amely szélesebb körben terjesztene veszélyes tévhiteket, mint az antibiotikumok kérdése. A legnagyobb veszéllyel a túl gyakori antibiotikumkúra járhat.

A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. A kórokozók azonban gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez és néhány évvel az antibiotikum megjelenését követően már meg kellett ismerjük a rezisztencia fogalmát is, napjainkban pedig az új gyógyszerek fejlesztése épp csak egy lépéssel jár a “szuperbaktériumok” előtt, és a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések kezelési nehézségével való küzdelem már a klinikai és kórházi mindennapok része.

Az antibiotikumok legfőbb veszélye: a rezisztencia

Az antibiotikumok fokozatos elterjedése és elérhetővé válása hamar átcsapott a felesleges és indokolatlan, mindennapos gyógyszeralkalmazás problémájába, antibiotikumot kaptak a náthások, az influenzások, a vírusos betegek és a különböző eredetű lázaktól szenvedők.

A baktériumok - mint minden élőlény - alkalmazkodnak a környezet kihívásaihoz, csakúgy, mint az ember. A sok baktériumból mindig akad egy-kettő, amelyik ártalmatlanná bontja az antibiotikumot, vagy kipumpálja magából. Miközben a gyengécskék kipusztulnak az adott méregtől, a helyükön támadt élettérben a találékonyak elszaporodnak, és a méreg nem méreg többé.

Néhány éven át úgy hihette az orvoslás, hogy a fertőző betegségek kérdése örökre megoldódott. A baktériumok azonban gyorsan alkalmazkodtak a környezet kihívásaihoz, és olyan tulajdonságokat fejlesztettek ki, melyek segítségével képesek ártalmatlanítani az ellenük alkalmazott antibiotikumokat, így minden alkalmazott baktérium ellenes gyógyszerrel növeljük az ellenálló (rezisztens) baktériumok szaporodásának esélyét. A legáltalánosabb gennykeltő baktérium, a Staphylococcus aureus a penicillin feltalálásakor teljesen érzékeny volt a szerre, mára senkinek nem jut eszébe penicillinnel kezelni ezt a baktériumot, mert gyakorlatilag 100 százalékban ellenálló a szerrel szemben.

Bővebbeni Az antibiotikumrezisztencia

Miért nem szabad túl gyakran használni antibiotikumot?

Vírusok ellen hatástalan

Ne követeljünk minden megfázásra antibiotikumot a háziorvostól! Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal, míg a mindennapi lázas betegségek nagy részét vírusok okozzák, amelyek esetében az antibiotikumok teljesen hatástalanok, hiszen ilyenkor csak tüneti kezelésre van lehetőségünk.

Az antibiotikum a betegségünk tüneteire sem hat, nem lázcsillapító, és nem gyulladáscsökkentő.

Az antibiotikum olyan “méreg”, amely kizárólag a baktériumokat “mérgezi”, vírusos betegségek ellen hatástalan. A gyermekkori lázas betegségek túlnyomó része vírusos eredetű, míg a gyermek-alapellátásban fogy a legtöbb antibiotikum: egyrészt szülői nyomásra, másrészt, helytelen szakmai szemléletből kifolyólag kerül sor az indokolatlan kezelésekre.

A rossz alkalmazás csak ronthat az állapotunkon

A betegségünk diagnosztizálását bízzuk a kezelőorvosra, szakorvosra, az adott problémánkra javasolt antibiotikumot pedig az orvos előírása szerint, az általa megadott dózisban és ideig alkalmazzuk! Amennyiben a kezelést néhány napos javulást követően félbe hagyjuk, növeljük az ismételt állapotrosszabbodás esélyét, és gazdagítjuk a baktériumok rezisztencia-lehetőségeit. Családtagunk, ismerősünk megmaradt antibiotikumait ne alkalmazzuk orvosi tanács nélkül, saját belátásunk szerint!

Szakmai körökben is szükséges lesz a megfelelő előírások, szakmai protokollok és javaslatok pontos követésére, a csak valós szükség esetén történő antibiotikum alkalmazásra, továbbá a minél szűkebb spektrumú (azaz a feltételezett kórokozóra célzottan, más baktériumokra kevésbé ható) antibiotikumok kiválasztására.

Az antibiotikum árthat szervezetünk védekezőképességének

Az antibiotikum alkalmazása esetén nem csak a kívánatos, baktériumellenes, de a nem kívánatos “szervezetellenes” hatásokkal is szembe kell néznünk. A legszűkebb spektrumú antibiotikum alkalmazása is szervezetünk jó baktériumainak százezreit veszélyezteti, így a jótékony bélbaktériumok kiirtása gyakran okozhat hasmenést, bélgyulladást.

A szervezetünk normál bélflórájának legalább akkora, vagy nagyobb szerepe van a fertőzések elleni küzdelemben, mint az éppen alkalmazott antibiotikumnak, így a felesleges antibiotikumhasználat szervezetünk védekezőképességét is csökkentheti.

Az antibiotikum kiválasztása, a kezelés adagjára, módjára és időtartamára vonatkozó elvek, utasítások komoly szakmai döntések, melyeket betegeinknek pontosan be kell tartaniuk. A helyes alkalmazás a beteg és az orvos közös felelőssége, az említett veszélyes hatásokat minimalizálnunk kell.

Bővebbeni Antibiotikum vírus ellen - A leggyakoribb tévhit

Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyászDr. Sarkadi Adrien, infektológusForrás: WEBBeteg
Szerzőn: Dr. Gócs Viktor infektológus, gyermekgyógyász
Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Pék Tamás, infektológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.