• A tenziós fejfájás okai

    Még napjainkban is folyik a vita a tenziós fejfájás lehetséges okairól, sőt még a betegség elnevezése kapcsán sincs teljes egyetértés. Az elmúlt évek során több elmélet született a tenziós fejfájás kialakulását illetően, ennek megfelelően nevezték már pszichogén fejfájásnak, depresszív fejfájásnak, esszenciális fejfájásnak és közönséges fejfájásnak is.

     

     A téma cikkei


    2/1 A tenziós fejfájás és tünetei
    2/2 A tenziós fejfájás kezelése

    Korábban egyes kutatók feltételezése szerint, ezt a fejfájást az arc, a nyak, a fejbőr izmainak görcsös összehúzódása váltja ki, melyet a felfokozott érzelmi állapot, a feszültség, illetve a stressz okozott. Ez az elmélet már megkérdőjeleződött.

    Elektromiográfiás (EMG) vizsgálatok (az izom elektromos tevékenységének rögzítése) szerint, tenziós fejfájásban szenvedő betegeknél nem nő az izomtónus, ugyanakkor migrénben legalább akkora, ha nem nagyobb az izomtónus, mint a tenziós fejfájós esetén.

    Hirdetések

    Kémiai változások

    Vezesse saját Fejfájás naplóját!


    Töltse le és nyomtassa ki egyéni fejfájás naplóját! A napló segítségével könnyedén tudja vezetni, hogy mikor milyen fejfájás kínozta, ami nagy segítség lehet ha kivizsgálásra is magával viszi ezt a dokumentumot!
    (A naplót a Magyar Fejfájás Társaság készítette)

    Újabban feltételezik, hogy bizonyos agyi molekulák (pl. szerotonin, endorfinok) változása áll a betegség hátterében. Ezek az anyagok az idegsejtek egymással való kommunikációjában játszanak szerepet. Bár az még felderítetlen, hogy ezen anyagok szintje miért változik, úgy gondolják, hogy a változás eredményeként, módosul az agy fájdalomérző központjainak működése.

    Mivel a tenziós fejfájás és a migrén hasonló agyi kémiai változásokkal jár, egyes kutatók szerint, a két fejfájástípus kapcsolatban áll egymással. Van, aki szerint a migrén a rendszeresen kialakuló tenziós fejfájás talaján fejlődik ki, mások szerint a tenziós fejfájás nem más, mint enyhe és tünetszegény migrén.

    Epizódikus és krónikus fejfájás

    A tenziós fejfájásnak két formáját különíthetjük el, az epizódikus (időről-időre megjelenő), és a krónikus (folyamatosan fennálló) formát:

     Ön tudta?


    A krónikus tenziós fejfájás ritkább, mint az epizódikus és kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

    Epizódikus. Epizódikus tenziós fejfájásról beszélünk akkor, ha egy hónapban kevesebb, mint 15 napon jelentkezik fejfájás. Ezek a fejfájós időszakok rövid ideig, néhány perctől néhány óráig tarthatnak. Az epizódikus tenziós fejfájás, a fejtetői és a nyaki izmok nyomásérzékenységével járhatnak. Azok a betegek, akiknél egyre gyakrabban jelentkezik az epizódikus forma, nagyobb valószínűséggel fognak a fejfájás krónikus típusától szenvedni.

    Krónikus. Idült tenziós fejfájásról akkor beszélünk, ha egy hónapban több mint 15 napot érint a fejfájás, legalább három hónapon keresztül. A krónikus tenziós fejfájásos rosszullétek súlyossága, hasonló az epizódikuséhoz, azonban a krónikus formában a fájdalom mindennapos és szinte folyamatos. Az epizódikus formához hasonlóan, a krónikus tenziós fejfájáshoz is társulhat nyaki, illetve fejtető táji érzékenység.

    Cluster-fejfájás - Fejfájástípusok előfordulási helyei
    A fejfájásos rohamok előfordulási helyei. A migrén esetében az oldal változhat.
    Forrás

    Bizonyos esetekben a depresszió és a szorongás is krónikus tenziós fejfájás kialakulásához vezet. Ha Önnek valamilyen hangulati problémája van, érdemes kezelni ezt a betegséget a szövődmények, pl. a tenziós fejfájás elkerülése érdekében.

    Ugyanakkor, ha Önnek hangulatzavara és tenziós fejfájása is van, a fejfájás kezelése önmagában kevésbé hatékony, mint a két betegség együttes kezelése.

    Nem egyértelmű, hogy a krónikus tenziós fejfájás, mennyiben különbözik a krónikus migréntől. Nehéz a két kórképet egymástól elkülöníteni, mivel mindkettő alapja az időszakosan kialakuló fejfájás, mely során a fájdalomérzékelő pályák felérzékenyülnek, és a két betegség hasonló neurobiokémiai változásokkal jár az agyban.

    A fejfájást kiváltó okok

    Számos ok lehet felelős a fejfájás kialakulásáért, ezeket az alábbiakban soroljuk fel:

    • Stressz.
    • Depresszió vagy szorongás.
    • Alváshiány vagy az alvási szokás megváltozása.
    • Étkezés kihagyása.
    • Rossz tartás, kényelmetlen helyzetben végzett munka, egy bizonyos testhelyzetben eltöltött túl hosszú idő.
    • A fizikai aktivitás hiánya.
    • Menstruáció, terhesség, menopauza, külső hormonbevitel.
    • Egyes gyógyszerek, pl. antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők.
    • Esetenként a túl sok fájdalomcsillapító.

    A tenziós fejfájásos betegek több mint fele beszámol arról, hogy feszültnek, éhesnek érzi magát a fejfájás kialakulása előtt. A tenziós fejfájást ronthatja fejtrauma, vagy fogcsikorgatásból származó állkapocs-ízületi fájdalom. Ízületi merevséggel járó, ízületi gyulladásos betegekben is gyakori a tenziós fejfájás.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    3/1 A tenziós fejfájás és tünetei | 3/2 | 3/3 A tenziós fejfájás kezelése

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Vendég
    kedves Sorstársak! Nem szaporítom a szót leírva ugyanazt a gyötrelmet amit mindenki leírt, és ami 32 éve keseríti az életemet. Az okot nálam sem találták meg soha, lén is hormonális okra gondolok - ciklushoz kötődő, terhességek során azonnal elmúlt , de mi már nem érjük meg azt. amikor kitalálják ennek a kezelési módját, marad tehát a fájdalom csillapítása, amit nekem sikerült, a Bp. Balassa u. Neur. klinikán kapok egy olyan - ott készülő kúpot, ami megszünteti a gyötrelmet. Nem tudom, aki nem budapesti, hogyan érheti el esetleg orvosa segítségével a "szert". Az összetételét ismerem, lényege az ergotamin, koffein, paracetamol, seduxen együttes hatása és persze mennyisége a készítményben. Jobbulást mindenkinek

    Írta: Vendég
    Én majdnem minden nap szenvedek a tenziós fejfájástól. Alacsony a vérnyomásom, igy készitek egy erős fekete kávét, 1 citrom levét hozzáadok, és megiszom. Nagyon rossz az ize, viszont segiteni szokott, főleg ha kezdődő fejfájásról van szó.!!